Σάλος από απόφαση της κυβέρνησης να στείλει τεστ κοροναϊού σε ιδιωτικό κέντρο – Πώς εμπλέκεται ο Μαγιορκίνης
Την ώρα που δημόσια εργαστήρια, όπως το ΕΚΕΑ, ξεμένουν από αντιδραστήρια, το υπουργείο Υγείας δίνει εντολή σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με γνωστό διαγνωστικό όμιλο, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου φέρεται να είναι ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Οι καταγγελίες και οι απαντήσεις των εμπλεκομένων.
Πολιτικός σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Υγείας και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής έδωσαν εντολή σε δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας να υπογράψουν συμβάσεις με ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, επιστημονικός υπεύθυνος του οποίου φέρεται να ήταν ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταγγέλλουν τη «σκανδαλώδη» αυτή πολιτική της κυβέρνησης, την ώρα που η διεξαγωγή μοριακών τεστ στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας έχει σταματήσει μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου λόγω υπερβολικού φόρτου δειγμάτων, ενώ ανάλογες καταγγελίες υπήρξαν και για το ΕΚΠΑ και το Ινστιτούτο Παστέρ (τις οποίες ωστόσο διέψευσαν).
Το υπουργείο Υγείας δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι στιγμής για τις αποκαλύψεις αυτές.
Η αποκάλυψη για τη σύμβαση με το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο που χρεώνει 50 ευρώ το τεστ
Το θέμα έφερε στο φως η συνδικαλιστική παράταξη «ΜΕΤΑ Υγειονομικών» της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στο εν λόγω έγγραφο ο επικεφαλής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής ζητάει από τους διοικητές των υγειονομικών δομών της πρώτης περιφέρειας της χώρας να διερευνήσουν τη σύναψη συμβάσεων με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό όμιλο.
«Μετά από αυτό καταλάβαμε όλοι ποιος κερδίζει από την απουσία μοριακών αναλυτών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας, αλλά και από τις ελλείψεις που παρουσιάζονται σε αντιδραστήρια» επισημαίνει η παράταξη σε ανακοίνωσή της.
Η «Εφημερίδα των Συντακτών», μάλιστα, επικοινώνησε με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Παναγιώτη Στάθη, ο οποίος τόνισε ότι δεν επρόκειτο για δική του απόφαση αλλά του υπουργείου Υγείας.
Υπήρξε καθοδήγηση από το υπουργείο Υγείας να διοχετευτούν τα τεστ στον συγκεκριμένο διαγνωστικό όμιλο. Το υπουργείο πραγματοποίησε τη διαπραγμάτευση» αποκαλύπτει, αναλαμβάνοντας ωστόσο και την ευθύνη που του αναλογεί:
«Είχα δύο επιλογές: ή να υλοποιήσω την εντολή άνωθεν ή να αναζητήσω μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών εργαστήρια. Προτίμησα να υλοποιήσω την εντολή, λόγω του ότι τα δείγματα έχουν συγκεκριμένο χρόνο ζωής και αυτή τη στιγμή εκατοντάδες λιμνάζουν επί ημέρες στα ψυγεία των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας Αττικής».
Μάλιστα, ο κ. Στάθης αποκαλύπτει ότι το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο πληρώνεται 50 ευρώ το τεστ. Την ίδια ώρα, τόσο είναι το κόστος κάθε τεστ και στο Παστέρ, ενώ το ΕΚΠΑ χρεώνει 35 ευρώ και το ΕΚΕΑ 13 ευρώ.
Η σχέση του Γκίκα Μαγιορκίνη – Τι απαντά ο ίδιος
Εντύπωση προκαλεί ότι στην ιστοσελίδα του εν λόγω διαγνωστικού κέντρου αναφερόταν μέχρι πριν λίγες ώρες ότι η εξέταση ανίχνευσης για τον κορονοϊό SARS-COV-2 διενεργείται από «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (Μοριακοί Βιολόγοι) υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του Επίκουρου Καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κυρίου Μαγιορκίνη Γκίκα».
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών για το θέμα.
«Συνεργάστηκα για τρία χρόνια και αναγκάστηκα να διακόψω στα τέλη Αυγούστου, για να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων λόγω της ανάληψης της θέσης του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό», υποστηρίζει ο αναπληρωτής του Σωτήρη Τσιόδρα.
«Δεν έχω καμία σχέση με την 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) και ούτε γνώριζα καν ότι είχε ανατεθεί στο διαγνωστικό κέντρο ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων. Άλλωστε λείπω εδώ και μέρες. Παραιτήθηκα ακριβώς για να μην υπάρχει καν η υπόνοια περί σύγκρουσης συμφερόντων, παρότι είμαι πανεπιστημιακός και έχω κάθε δικαίωμα να συνεργάζομαι με τον ιδιωτικό τομέα αφού το επιτρέπει ο νόμος» εξηγεί ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο ethnos.gr.
Τεστ σε αναμονή
Πάντως παρά τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης ότι όλα τα δείγματα ελέγχονται κανονικά, χιλιάδες τεστ είναι ακόμη σε αναμονή.
Σύμφωνα με τον κ.Στάθη, σε αναμονή για εξέταση ήταν χιλιάδες τεστ σε νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας εξ ου και επελέγη με διαδικασίες εξπρές το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Ενδεικτικά αναφέρει ότι μόνο το Κέντρο Υγείας Αλεξάνδρας συλλέγει 1.200 δείγματα ημερησίως αυτή την περίοδο και προσθέτει πως η Αττική καθημερινά μετράει περισσότερα από τα μισά τεστ της χώρας.
Παραιτήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Στις παραπάνω αποκαλύψεις αναφέρεται ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ , Ανδρέας Ξανθός, τονίζοντας πως «δημιουργεί μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση».
Ο πρώην υπουργός Υγείας σημειώνει πως «είναι προφανής διαχειριστική ανεπάρκεια, η έλλειψη επιτελικού σχεδιασμού και η ανικανότητα έγκαιρης προμήθειας αντιδραστηρίων για τα δημόσια εργαστήρια( ΕΚΕΑ, ΑΧΕΠΑ κλπ)» και προσθέτει πως αυτό, λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην εργαστηριακή διερεύνηση ύποπτων κρουσμάτων και των επαφών τους, «έχει ήδη κόστος για τη Δημόσια Υγεία».
Ο Ανδρέας Ξανθός ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως «έχει ξεπεραστεί κάθε όριο θρασύτητας», χαρακτηρίζοντας «σκανδαλώδη» πολιτική απόφαση «να δοθεί η »δουλειά» και το δημόσιο χρήμα σε »ημέτερο», χωρίς διαφάνεια, χωρίς κριτήρια, χωρίς ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, χωρίς ισότιμη μεταχείριση των πιστοποιημένων ιδιωτικών εργαστηρίων. Χωρίς αιδώ !»
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητά τις παραιτήσεις των υπευθύνων «γι’ αυτή τη χυδαιότητα», ως το ελάχιστο που μπορεί να ζητηθεί. «Ο κ. Μαγιορκίνης είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να παραμένει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Πρέπει να περιφρουρηθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής, ειδικά αυτή την περίοδο έξαρσης της πανδημίας. Υπάρχει όμως σοβαρό ζήτημα για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά την κυβέρνηση» υπογραμμίζει στη δήλωσή του.
Και καταλήγει, «δυστυχώς η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι μπορεί για να αποδείξει πως χρησιμοποιεί την πανδημία ως ευκαιρία ιδιοτελών επιδιώξεων, απαξιώνοντας τους θεσμούς, τον επιστημονικό κόσμο, τους ανθρώπους που με εντιμότητα μοχθούν για τη Δημόσια Υγεία. Τώρα καταλαβαίνουν και οι πιο δύσπιστοι γιατί δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα διασφάλιζε διαφάνεια στις έκτακτες προμήθειες, δαπάνες και προσλήψεις λόγω covid-19».
Αιχμηρή ανακοίνωση από το ΚΚΕ
«Την ώρα που η κυβέρνηση άφησε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) χωρίς επαρκή αντιδραστήρια για τα τεστ, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μοριακών ελέγχων για τα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας, σπεύδει να παραδώσει πελατεία «με το αζημίωτο» σε ιδιωτικούς διαγνωστικούς ομίλους, αποστέλλοντας σχετικό έγγραφο στα νοσοκομεία της Αττικής μέσω του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ)» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για την προώθηση από την κυβέρνηση των διαγνωστικών τεστ σε ιδιωτικούς ομίλους».
«Η υπόθεση» επισημαίνει το σχόλιο στη συνέχεια, «γίνεται ακόμη πιο σκανδαλώδης, από τη στιγμή που η κυβέρνηση συνιστά στα νοσοκομεία να συνάψουν σύμβαση με συγκεκριμένο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, με το οποίο συνδέεται ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό».
«Για άλλη μία φορά μέσα στην πανδημία αποδεικνύεται πως ο ιδιωτικός τομέας υγείας λειτουργεί και σε βάρος του δημοσίου συστήματος υγείας και σε βάρος της δημόσιας υγείας. Όπως επίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για άμεσο σχέδιο επίταξής του, όπως από την αρχή είχε προτείνει το ΚΚΕ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.
Παστέρ και ΕΚΠΑ διαψεύδουν ότι δεν μπορούν να διεξάγουν τεστ
Παράλληλα, μετά το ΕΚΕΑ, πληροφορίες ήθελαν τόσο το εργαστήριο μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, όσο και το Ινστιτούτο Παστέρ να έχουν «μπλοκάρει επίσης και να μην μπορούν να κάνουν μοριακά τεστ για τον κοροναϊό». Και οι δύο οργανισμοί, όμως, διέψευσαν τις πληροφορίες αυτές.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο καθηγητής μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ανέφερε ότι κανονικά συνεχίζεται η διεξαγωγή μοριακών ελέγχων για κοροναϊό στο ΕΚΠΑ.
Πάντως, μιλώντας στην «Εφ.Συν», ο κ. Τσακρής παραδέχτηκε ότι το εργαστήριο του ΕΚΠΑ «έχει αναλάβει άλλες υποχρεώσεις, όπως είναι τα αεροδρόμια της χώρας. Δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε όλο το βάρος του ΕΚΕΑ».
Το εργαστήριο, εξηγεί, αναλύει 3-4.000 δείγματα ημερησίως, έχοντας επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος της πανδημίας στη χώρα, ωστόσο ο όγκος των τεστ με την επιστροφή των υγειονομικών στην εργασία τους, τον έλεγχο των κλειστών δομών (οίκοι ευγηρίας, δομές φιλοξενίας προσφύγων κ.ο.κ.) είναι μεγάλος.
Παρομοίως, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ χαρακτήρισε ανακριβείς και παραπλανητικές τις πληροφορίες για προσωρινό lockdown και ότι δήθεν δεν επαρκούν τα αντιδραστήριά του, για έλεγχο δειγμάτων για τον νέο κοροναϊό.
«Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ουδέποτε πραγματοποίησε lock down. Αντιθέτως, σήμερα, λαμβάνει περίπου 1.000 δείγματα την ημέρα και προβαίνει σε άμεσο εργαστηριακό έλεγχο. Μάλιστα για τα δείγματα που λαμβάνει έως τις 3:00μμ, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ μπορεί και εκδίδει τα αποτελέσματα την ίδια ημέρα», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Προστίθεται ότι τα περισσότερα από τα δείγματα αυτά προέρχονται από συνεργασία του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με το Δημόσιο, ενώ το διοικητικό συμβούλιο του στη συνεδρίαση 3 Σεπτεμβρίου, «επιβεβαίωσε τη βούλησή του, κατόπιν και των οδηγιών του υπουργείου Υγείας και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, να συμβληθεί με τα δημόσια νοσοκομεία».
Σημειώνεται ότι «το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα δημόσιας υγείας και ο οποίος πράττει το καθήκον του κατά τρόπο επιστημονικά άρτιο και αξιόπιστο από την πρώτη ημέρα εξέτασης των κλινικών δειγμάτων για το νέο κοροναϊό στην Ελλάδα».
- Αθηνά Λινού: Κάνει μήνυση στον Πολάκη – Καταθέτει δεκάδες κούτες με χιλιάδες έγγραφα στην εισαγγελία
- Καιρός: Ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο, βροχές στη δυτική Ελλάδα την Παρασκευή – Τσουχτερό κρύο το Σαββατοκύριακο
- Σε ποιόν πολιτισμό άνδρες και γυναίκες ξεδοντιάζονταν για να αρέσουν;
- ΠΑΣΟΚ vs ΝΔ: Και τώρα οι δυο τους
- Γερμανία: Ο «χορός» των υποψήφιων καγκελάριων και τα στραβοπατήματα του Όλαφ Σολτς
- Τύμπανα πολέμου