Η Ελλάδα απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα: Τι λένε Βόζεμπεργκ, Αρβανίτης, Υφαντής στο MEGA
Αναφερόμενη στην αναδίπλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ για τα περί συμφωνίας συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι «όλοι έχουν απογοητευθεί από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ», ενώ σημείωσε ότι η τοποθέτησή του χαρακτηρίζεται «τουλάχιστον ανησυχητική».
- «Δεν έχουμε πυρομαχικά, πρέπει να εστιάσουμε στο Ιράν και να απομονώσουμε τη Χαμάς» είπε ο Νετανιάχου
- Πολλά «σύννεφα» θολώνουν την εικόνα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Τι θα γίνει με το «Pfizergate»;
- Κάτοικοι του Μιντιλογλίου είδαν ανεξήγητα φώτα στον ουρανό - «Ακουγόταν ένα απόκοσμο βουητό»
- Απαγόρευση στην Κίνα και σκληρό πορνό στο στούντιο - Η ιστορία του αποτυχημένου άλμπουμ των Guns N' Roses
Για τα ελληνοτουρκικά μίλησαν στην εκπομπή του «MEGA Σαββατοκύριακο» η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Παντείου Πανεπιστημίου, επισκέπτης καθηγητής Πανεπιστημίου Kadir Has Κωνσταντίνος Υφαντής.
Αναφερόμενη στην αναδίπλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ για τα περί συμφωνίας συζητήσεων Ελλάδας-Τουρκίας, η κ. Βόζεμπεργκ δήλωσε ότι «όλοι έχουν απογοητευθεί από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ», ενώ σημείωσε ότι η τοποθέτησή του χαρακτηρίζεται «τουλάχιστον ανησυχητική».
Εξάλλου, «κανένα έδαφος εφαρμογής δεν έχει η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ», ο ο οποίος πρότεινε τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό διότι, όπως σημείωσε η κ. Βόζεμπεργκ, η Τουρκία δεν κάθεται στο ίδιο τραπέζι με την Κύπρο και φυσικά θέλει να βάλει μια μεγάλη ατζέντα στο τραπέζι για τα ελληνοτουρκικά.
Η κ. Βόζεμπεργκ αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Γερμανίας σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά ενώ αναφέρθηκε στις θετικές δηλώσεις υπέρ των ελληνικών θέσεων από τον καγκελάριο της Αυστρίας Σ. Κουρτς και τον ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ.
«Πιστεύω ότι για πρώτη φορά η ΕΕ εννοεί τις κυρώσεις» είπε μεταξύ άλλων. «Αν δεν αποκλιμακώσει η Τουρκία, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων».
«Θα δώσουμε άλλη μια μάχη και πρέπει να καθορίσουμε την εθνική γραμμή» είπε από την πλευρά του ο κ. Αρβανίτης, ο οποίος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια ότι «ενημέρωσε μόνο τους ευρωβουλευτές της ΝΔ».
Ο κ. Αρβανίτης έθεσε εξάλλου το ερώτημα αν τελικά τα σύνορα «είναι ευρωπαϊκά ή μόνο ελληνικά». Στο ερώτημα, σημείωσε, πρέπει να απαντήσει η ΕΕ.
Ως προς τις διαφορές που έχουμε με την Τουρκία, τόνισε ότι «το βασικό εθνικό μας θέμα στο οποίο έχουμε δαιφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, αλλά ακόμη ένα που δεν πρέπει να ξεχνάμε: τα στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο».
«Ο Ερντογάν έχει γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη και η ΕΕ κάνει ότι δεν το βλέπει» σημείωσε εξάλλου. Σε αυτό το σημείο ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στην πολιτική του τούρκου προέδρου και όχι στον τουρκικό λαό.
«Απαιτείται εθνική συνεννόηση και σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών» συμπλήρωσε.
Ο κ. Υφαντής έδωσε το πλαίσιο της κρίσης που βιώνουμε με την Τουρκία και τόνισε πως υπάρχει αγωνία σε ορισμένους παράγοντες της ΕΕ να μην αποξενωθεί πλήρως η Τουρκία.
Στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο κυρώσεων και αυτό δεν αφήνει αδιάφορο τον Ερντογάν. Ωστόσο είναι ζήτημα κατά πόσο ο Ερντογάν θα υποχωρήσει προκειμένου να μην επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στη χώρα του.
Ενώ εκτίμησε ότι «όσο νιώθει ότι απομονώνεται τόσο θα αυξάνει τη ρητορική του και τις απειλές». Παράλληλα, στο εσωτερικό της Τουρκίας είναι δύσκολο να αμφισβητήσει κάποιος τον Ερντογάν.
Σχετικά με το Ορούτς Ρέις και τις κινήσεις του στην περιοχή, η κ. Βόζεμπερκ εξέφρασε την ανησυχία της για τις επόμενες Navtex που μπορεί να εκδοθούν από την Τουρκία και που μπορεί «να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ακόμη και τα υποτιθέμενα δικαιώματα, από τα 6 έως τα 12 μίλια». Σε αυτήν την περίπτωση, «η απάντηση από την Ελλάδα θα είναι πολύ σκληρή» είπε.
Ενώ απάντησε και στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση άργησε να θέσει στην ΕΕ το θέμα των κυρώσεων.
Ο κ. Αρβανίτης τέλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για τις λογικές «κάνουμε θόρυβο για να φεύγουν τα τουρκικά ερευνητικά» ή «δηλώνουμε ότι ο άνεμος έφερε τουρκικό πλοίο στα ελληνικά χωρικά ύδατα», τονίζοντας ότι κινούνται στο όριο του παραλόγου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις