ΗΠΑ: Ακυρώθηκε η θανατική ποινή Αφροαμερικανού λόγω φυλετικών προκαταλήψεων της εισαγγελίας
Ο 49χρονος Κέρτις Φλάουερς έχει περάσει 23 χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για τον φόνο τεσσάρων εργαζομένων σε κατάστημα επίπλων το 1996 στην πόλη Ουινόνα του Μισισιπή. Για την υπόθεση αυτή έχει δικαστεί έξι φορές και ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την ποινή ενός Αφροαμερικανού που ανέμενε να εκτελεστεί στο Μισισιπή, διότι η κατηγορούσα αρχή είχε αποκλείσει τους μαύρους ενόρκους.
Ο 49χρονος Κέρτις Φλάουερς έχει περάσει 23 χρόνια στη φυλακή κατηγορούμενος για τον φόνο τεσσάρων εργαζομένων σε κατάστημα επίπλων το 1996 στην πόλη Ουινόνα του Μισισιπή. Για την υπόθεση αυτή έχει δικαστεί έξι φορές και ο ίδιος επιμένει ότι είναι αθώος.
Ωστόσο η ακύρωση της ποινής του δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να δικαστεί και έβδομη φορά για την ίδια υπόθεση.
«Επιτέλους είμαι ελεύθερος από την αδικία που με κράτησε 23 χρόνια σε ένα κουτί», σχολίασε ο Φλάουερς σε ανακοίνωσή του. «Επιτέλους έφτασε η ημέρα για την οποία προσευχόμουν!».
Βάσει της αμερικανική δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται να δικαστεί κάποιος για ένα έγκλημα για το οποίο έχει αθωωθεί από δικαστήριο. Όμως αυτό δεν έχει συμβεί στην περίπτωση του Φλάουερς: στις τρεις πρώτες δίκες κρίθηκε ένοχος, προτού ακυρωθούν για διαδικαστικά λάθη. Στις δύο επόμενες οι ένορκοι δεν κατέληξαν σε ομόφωνη απόφαση.
Το 2010 στην τελευταία δίκη του οι εισαγγελείς απέρριψαν τους πέντε από τους έξι Αφροαμερικανούς ενόρκους. Σε αυτή καταδικάστηκε σε θάνατο, μια απόφαση που επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Μισισιπή. Όμως χθες Παρασκευή την ανέτρεψε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Ο δικαστής Μπρετ Κάβανο, ο οποίος παρουσίασε το σκεπτικό της πλειοψηφίας των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου, επεσήμανε ότι η κατηγορούσα αρχή «υπέβαλε εντελώς διαφορετικές ερωτήσεις» στους ενόρκους βάσει του χρώματός τους.
Μάλιστα αναφέρθηκε στην εξαίρεση της Αφροαμερικανίδας Κάρολιν Ράιτ από το σώμα των ενόρκων παρά το γεγονός ότι η στάση της ήταν παρόμοια με αυτή άλλων λευκών υποψήφιων ενόρκων για τους οποίους η εισαγγελία δεν έφερε αντιρρήσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις