Brovid : Όταν το Brexit συνέπεσε με τον Covid-19
Αν ο φόβος ενός άτακτου Brexit συνδυαστεί με τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, γίνεται κατανοητό γιατί όλο και περισσότεροι στη Βρετανία αναφέρονται πλέον στο Brovid.
Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για την ουσιαστική αποχώρηση της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, με την απειλή του no deal να είναι πιο ορατή από ποτέ.
Αν ο φόβος ενός τέτοιου είδους Brexit συνδυαστεί με τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού, γίνεται κατανοητό γιατί όλο και περισσότεροι στη Βρετανία αναφέρονται πλέον στο Brovid.
Brovid
Ο όρος προέρχεται από τη σύμφυρση του Brexit με τον Covid-19 και αναφέρεται στις πιθανές καταστροφικές επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit εάν αυτό συνδυαστεί με μια νέα έξαρση του κοροναϊού.
Από την εμβληματική εκπομπή «Today του BBC Radio 4 έως την «Evening Standard» και τον «New European», όλο και περισσότεροι στη Βρετανία μιλούν για το Brovid. Το πόσο θα αντέξει στον χρόνο ο νεολογισμός θα εξαρτηθεί από την πορεία των δύο συνθετικών του: πόσο κακό θα είναι το Brexit και πόσο μεγάλο θα είναι το δεύτερο κύμα κοροναϊού.
H πορεία του Brexit
Οι οιωνοί, πάντως, δεν είναι καλοί: οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας δεν προχώρησαν το καλοκαίρι. Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν από το Λονδίνο να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο ως αντάλλαγμα για την απρόσκοπτη πρόσβασή του στην αγορά της ΕΕ.
Ο Τζόνσον, όμως, το αποκλείει στο όνομα της «εθνικής κυριαρχίας». Επιπλέον, εξαιτίας του κορωνοϊού, το έλλειμμα φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 350 δισ. στερλίνες, ενώ ήδη έχουν χαθεί περίπου 750.000 θέσεις εργασίας.
Οι επιλογές δεν είναι πολλές. Είτε θα υπάρξει μια νέα παράταση, γεγονός που έχει αποκλειστεί για μετά το τέλος του χρόνου από την κυβέρνηση, είτε οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν στα απολύτως βασικά για να φθάσουν σε έναν επί της αρχής συμβιβασμό. Δηλαδή να καταλήξουν σε μια συμφωνία που να λέει ότι αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα των Βρετανών να αποσυρθούν από το καθεστώς ισότιμων όρων ανταγωνισμού (level playing field).
Με άλλα λόγια, αν δεν εξυπηρετεί τους Βρετανούς, να μην ακολουθούν τους κοινούς κανόνες στο εργασιακό καθεστώς, την περιβαλλοντική νομοθεσία και τις προδιαγραφές προϊόντων. Αν το πράξουν, τότε η ΕΕ θα έχει δικαίωμα να επιβάλει δασμούς. Με αυτή τη διατύπωση ίσως οι δύο πλευρές κερδίσουν χρόνο για να λύσουν τις λεπτομέρειες σε ύστερο χρόνο.
Ανοδος των Εργατικών
Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, οι Εργατικοί φαίνεται να «παίρνουν κεφάλι».
Συγκεκριμένα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας η δημοτικότητα του Μπόρις Τζόνσον πέφτει κάθετα, την ώρα που ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ βλέπει τη δική του δημοφιλία να ανεβαίνει.
Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του «Observer», τόσο οι Τόρις όσο και οι Εργατικοί συγκεντρώνουν ποσοστό γύρω στο 40%. Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, καθώς ο Τζέρεμι Κόρμπιν όδευε προς την έξοδο της ηγεσίας στους Εργατικούς και η χώρα είχε ήδη μπει σε καραντίνα, οι Τόρις προηγούνταν με 26 ποσοστιαίες μονάδες.
Στην ίδια δημοσκόπηση στα τέλη Μαρτίου μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών (65%) ενέκρινε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπιζε την κρίση του κοροναϊού, ενώ το 23% την απέρριπτε.
Πέντε μήνες μετά, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε ένα από τα κράτη με τις χειρότερες επιδόσεις. Οι υπουργοί του Τζόνσον… χάθηκαν στη μετάφραση παλινωδιών και αντιφατικών πολιτικών, το ποσοστό αποδοχής της κυβέρνησης μειώθηκε κατά το ήμισυ, ενώ η απόρριψη υπερδιπλασιάστηκε στο 47%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις