Επιστροφή στα θρανία: Μάσκες, αποστάσεις και υπεύθυνος κοροναϊού στα σχολεία
Μία εβδομάδα απομένει για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία με την αγωνία όλων να εστιάζεται στο πως θα μπορέσουν οι μαθητές - ειδικά των μικρότερων ηλικιών - να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό
Μία εβδομάδα απομένει για το πρώτο κουδούνι της χρονιάς στα σχολεία με την αγωνία όλων να εστιάζεται στο πως θα μπορέσουν οι μαθητές – ειδικά των μικρότερων ηλικιών – να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.
Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, τα διαφορετικά διαλείμματα ώστε να μην υπάρξει συγχρωτισμός είναι μερικά από τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας τα οποία έχει προτείνει η ειδική ομάδα των λοιμωξιολόγων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες να υπάρξει διασπορά του ιού στη σχολική κοινότητα.
Για την επαναλειτουργία των σχολείων μίλησαν το πρωί στο MEGA η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη και η γιατρός και πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, θα αποσταλούν σήμερα οδηγίες σε όλα τα σχολεία, σχετικά με τη νέα σχολική πραγματικότητα.
Στις οδηγίες, όπως είπε, θα περιλαμβάνονται τόσο τα θέματα για τη χρήση μάσκας, όσο και το ποιες θα διαδικασίες θα ακολουθηθούν σε περίπτωση που προκύψει κρούσμα σε κάποια σχολική μονάδα.
«Τα παιδιά μπορούν να μάθουν τις οδηγίες και να τις ακολουθούν. Δεν είναι το ιδανικό πλαίσιο, αλλά πρέπει να τηρηθεί» σημείωσε σχετικά.
Ενημερώσεις από γιατρούς στα σχολεία
Παράλληλα, η υφυπουργός γνωστοποίησε, πως οι εκάστοτε Ιατρικοί Σύλλογοι κάθε νομού θα πραγματοποιούν ενημερώσεις στα σχολεία για τα θέματα της χρήσης μάσκας και της υγιεινής που πρέπει να τηρούν οι μαθητές.
Ακόμα, υπογράμμισε, ότι κάθε σχολείο θα έχει υπεύθυνο για τον κοροναϊό, ο οποίος θα παρακολουθεί τις σχετικές ενημερώσεις αλλά και την τήρηση των μέτρων.
Σε ότι αφορά στη διενέργεια τεστ κοροναϊού στους εκπαιδευτικούς, υπογράμμισε πως δεν συζητήθηκε κάτι τέτοιο με την επιτροπή, και πώς θα πραγματοποιείται δειγματοληπτικός έλεγχος από τον ΕΟΔΥ, εφόσον χρειαστεί.
Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας και την ΚΕΔΕ για το θέμα των μασκών στα σχολεία.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Στις οδηγίες του ΕΟΔΥ που θα σταλούν σε όλες τις σχολικές μονάδες, περιλαμβάνονται όσα θα πρέπει να εφαρμοστούν από το νηπιαγωγείο μέχρι την τελευταία τάξη για να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού.
Ο ΕΟΔΥ ζητά να υπάρχει μέριμνα για την τήρηση αποστάσεων, κάνει ιδιαίτερα μνεία στη σωστή χρήση της μάσκας, αλλά και στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών.
Ενδεικτικά, τα μέτρα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν:
• προσπάθεια για τήρηση αποστάσεων μεταξύ μαθητών και μαθητών-εκπαιδευτικών, όσο είναι εφικτό, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του σχολείου σε σταθερές ομάδες παιδιών οι οποίες συστηματικά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους
• συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών (πλύσιμο με σαπούνι και νερό ή/και εφαρμογή αντισηπτικού χεριών)
• σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας (υφασμάτινης ή απλής χειρουργικής) τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από μαθητές, με μέριμνα για τη σχετική εκπαίδευση· στο σχολείο συνιστάται η ευρεία χρήση υφασμάτινης μάσκας (με ελάχιστες εξαιρέσεις), αλλά μπορεί να
χρησιμοποιείται και απλή χειρουργική μάσκα
• καλός αερισμός των αιθουσών, καθαριότητα χώρων και τακτική εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες
• αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων μαθητών και επίσκεψης στο σχολείο άλλων ατόμων όταν αυτό δεν είναι απαραίτητο
• αποχή από το σχολείο όσων εκδηλώνουν πυρετό ή/και άλλα συμπτώματα συμβατά με COVID-19, προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών που ανήκουν
σε ευάλωτες ομάδες.
Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα νηπιαγωγεία
Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα δημοτικά
Δείτε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για γυμνάσια και λύκεια
Τι θα γίνει εάν υπάρξει κρούσμα σε σχολείο
Το ερώτημα μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, όσο πλησιάζουμε στο άνοιγμα των σχολικών μονάδων, είναι ποια διαδικασία θα ακολουθείται σε περίπτωση κρούσματος μεταξύ μαθητών ή εκπαιδευτικών.
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε επικαιροποιημένες οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν ύποπτου κρούσματος σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ εξηγεί ποια είναι η διαδικασία που θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περίπτωση που ένα παιδί ή ένας εκπαιδευτικός έχει συμπτώματα καθώς και τι θα γίνει σε περίπτωση που το τεστ βγει θετικό.
Διαχείριση ύποπτου κρούσματος
• Σε κάθε σχολική μονάδα ορίζεται ένας υπεύθυνος για τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19, με τον αναπληρωτή του.
• Ο υπεύθυνος ενημερώνει και εκπαιδεύει το προσωπικό σχετικά με την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-19.
Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, τα μέτρα που προβλέπονται είναι τα εξής:
• Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
• Απομόνωση σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά
• Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής
• Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για το προσωπικό (μάσκα, γάντια, ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου, σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών/αναπνευστικών εκκρίσεων)
• Χρήση απλής χειρουργικής μάσκας με την προϋπόθεση ότι η χρήση της δεν αντενδείκνυται, γίνεται καλά ανεκτή από το παιδί και μπορεί να αποφευχθεί η επαφή της εξωτερικής της επιφάνειας με τα χέρια, τα μάτια και το πρόσωπο του παιδιού.
• Επιμελής καθαρισμός του χώρου και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
• Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
• Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Νηπιαγωγείο ή ο Σταθμός συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
ΕΟΔΥ: Εάν άτομο από το προσωπικό εμφανίσει συμπτώματα COVID-19
Εάν κάποιος νηπιαγωγός ή άλλο μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα
συμβατά με λοίμωξη COVID-19, προβλέπονται τα εξής:
• Αποχώρηση από το χώρο του σχολείου όταν είναι εφικτό.
• Ιατρική αξιολόγηση και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον τα συμπτώματα είναι συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ
• Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο νηπιαγωγός ή το άλλο προσωπικό παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Νηπιαγωγείο ή ο Σταθμός συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ