Κοροναϊός: Τρομάζει το σενάριο για την πορεία του ιού τον χειμώνα – Πιθανό να έχουμε μεγαλύτερο κύμα από τον Μάρτιο
Τα χειρότερα θα έρθουν τον χειμώνα λένε οι λοιμωξιολόγοι για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, παρ΄όλο τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Τα χειρότερα θα έρθουν τον χειμώνα λένε οι λοιμωξιολόγοι για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, παρ΄όλο τον μεγάλο αριθμό μολύνσεων που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα.
Παρά το γεγονός λοιπόν πως σε διάστημα μόλις πέντε ημερών εντοπίστηκαν 1.066 κρούσματα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η χώρα δεν έχει εισέλθει ακόμη στη δύσκολη περίοδο, η οποία ημερολογιακά εντοπίζεται στον ερχόμενο Οκτώβριο και Νοέμβριο.
Την ίδια ώρα μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των διασωληνωμένων από 38 σε 41 μέσα σε λίγα 24ωρα, ενώ «αγκάθι» παραμένει και η Αττική καθώς χτες εντοπίστηκαν 51 κρούσματα στην πρωτεύουσα από τα 144 που ανακοινώθηκαν στο σύνολο.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, είχε μιλήσει για την δύσκολη περίοδο του φθινοπώρου-χειμώνα στην έκτακτη ενημέρωσης της Παρασκευής, τονίζοντας πως πρέπει τώρα να βάλουμε όλα τα μέσα που έχουμε προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό, καθώς έρχονται πιο δύσκολες μέρες.
Ο κ. Γώγος μάλιστα μίλησε σήμερα για την εξέλιξη της πανδημίας τονίζοντας πως μέχρι στιγμής υπάρχουν τρία σενάρια για την πορεία του ιού.
Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τον χειμώνα, κυρίως μετά τα τέλη Οκτωβρίου-Νοεμβρίου που εμφανίζεται και η γρίπη, ωστόσο – όπως είπε – υπάρχουν τρία σενάρια:
Πιθανό να έχουμε μεγαλύτερο κύμα από αυτό του Μαρτίου
Πρώτον, να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα, μπορεί μεγαλύτερο και από αυτό του Μαρτίου, και μετά πλήρη εξασθένηση του ιού. «Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Βέβαια ξέρουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ιού και το σύστημα υγείας είναι καλύτερα προετοιμασμένο. Στην περίπτωση αυτή, θα αναγκαστούμε να πάρουμε πιο βαριά μέτρα, καθώς τα κατά τόπους μέτρα που έχουμε πάρει, είδαμε ότι μπλοκάρουν την επιδημία. Ωστόσο, αποκλείω γενικευμένο lockdown», σημείωσε ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξουν πολλά μικρά, συνεχή κύματα και το τρίτο συνεχή κύματα, το ένα μικρότερο από το άλλο που θα τελειώσουν μέχρι το 2021.
Για τη χρήση μάσκας στα σχολεία
Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στα σχολεία και τις κατά τόπους διαμαρτυρίες γονέων, ο καθηγητής επανέλαβε ότι δεν ελλοχεύει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά.
«Ο αριθμός των ανθρώπων που βγήκε στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκε για τη χρήση μάσκας στα σχολεία είναι μικρός. Ο φανατισμός είναι κακό πράγμα. Θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση. Είναι δεκτές όλες οι προτάσεις αρκεί να υπάρχει μια επιστημονική βάση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη χρήση μάσκας στα παιδιά παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, κυρίως σε διάφορες παθήσεις του νευρομυϊκού συστήματος ή σε διαταραχές συμπεριφοράς ή βαριές αναπνευστικές παθήσεις που επιβάλλουν κι άλλα μέτρα, όπως το παιδί να χρειαστεί να μην πάει σχολείο. Οι περιπτώσεις αυτές υπάρχουν στον ΕΟΔΥ, τις ξέρουν οι δάσκαλοι».
Φόβοι για έξαρση κρουσμάτων με την επιστροφή από διακοπές στην Αττική
Για το ενδεχόμενο τα κρούσματα να αυξηθούν στην Αττική μίλησε από την δική του πλευρά ο κ. Μαγιορκίνης.
«Είναι πολύ εύκολη η αναπαραγωγή ορφανών κρουσμάτων που δεν σχετίζονται μεταξύ τους και είναι και γενικά δύσκολη η εφαρμογή μέτρων οπότε με την επιστροφή των εκδρομέων ίσως να δούμε μια μικρή αύξηση στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πάντως ο καθηγητής σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ πως έχουμε αποφύγει το κακό σενάριο για πάνω από 700 κρούσματα μέχρι τέλος Αυγούστου. Είμαστε σε ένα μέτριο σενάριο αυτή την στιγμή όπου βλέπουμε μια σταδιακή αύξησης του αριθμού των διασωληνωμένων που σίγουρα οφείλεται στην έξαρση που είχαμε πριν από 7 ημέρες και μια σχετική προσγείωση του κρουσμάτων. Θα δούμε κατά πόσο αυτό θα συνεχίσει και θα θέλαμε να δούμε κάτω από 200 την ημέρα.
Πότε να περιμένουμε μαζικό εμβολιασμό στην Ελλάδα
Για το εμβόλιο αναφέρθηκε εκτενώς στο MEGA ο κ. Σύψας δίνοντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πότε περίπου θα έρθει στην Ελλάδα καθώς και ποιοι θα το κάνουν πρώτοι.
«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών.
«Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους» εξήγησε ο κ. Σύψας.
Μαζικός εμβολιασμός δεν προβλέπεται μέχρι το καλοκαίρι
Και συνέχισε: «Στην πραγματικότητα λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι».
Όπως είπε «μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό». Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν «θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021».
Η φάση 3 του εμβολίου, είπε ο κ. Σύψας, θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο όπου θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του. «Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών – πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια- και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν». Ο κ. Σύψας διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις