Ελληνοτουρκικά: Ο ρόλος της Γαλλίας και οι επόμενες κινήσεις της Αθήνας
«Από 10 Αυγούστου, το Oruc Reis, βρίσκεται εντός δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα για τον Ερντογάν. Αυτό του δίνει το πράσινο φως να συνεχίσει» σημείωσε μιλώντας στο MEGA ο Κωνσταντίνος Φίλης
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Την ελληνοτουρκική επικαιρότητα σχολίασαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» o Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο υποναύαρχος ε.α., Στέλιος Φενέκος.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ελληνοτουρκικά θα βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
«Από 10 Αυγούστου, το Oruc Reis, βρίσκεται εντός δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας. ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα για τον Ερντογάν. Αυτό του δίνει το πράσινο φως να συνεχίσει» σημείωσε ο διεθνολόγος.
Παράλληλα, εκτίμησε, πως η ένταση μεταξύ των δύο χωρών οδεύει προς αποκλιμάκωση, χωρίς να είναι ακόμα γνωστός ο τρόπος.
Όπως, υπογράμμισε, η Τουρκία θα αντιδράσει στο ενδεχόμενο υπογραφής αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, ενώ εκτίμησε, πώς ενδεχομένως, να υπάρξει τουρκική αντίδραση και στην επικείμενη επίσκεψη της Ελληνίδος ΠτΔ, Αικ. Σακελλαροπούλου, στο Καστελόριζο.
Αναφερόμενος στο διεθνή παράγοντα, υπογράμμισε με έμφαση πώς «αν πιστεύουν ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση ή διερευνητικές επαφές με το Oruc Reis να κόβει βόλτες, πλανώνται πλάνην οικτρά».
Τέλος, τόνισε πως «στερείται της νομιμοποίησης της όποια ελληνική κυβέρνηση κάτσει να συζητήσει με την Τουρκία αν είναι ελληνικές οι Οινούσες και η Παναγιά, ή ποια νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν».
Από την πλευρά του, ο κ. Φενέκος, υποστήριξε πως ΗΠΑ και Γερμανία αντιδρούν στο ενδεχόμενο αγοράς γαλλικού εξοπλισμού από την Ελλάδα, διότι, μεταξύ άλλων, ανεβαίνει η ισχύς της Γαλλίας σε ΝΑΤΟ και Ανατολική Μεσόγειο.
«Γι’ αυτό θα είναι σημαντικό να προχωρήσει η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Ελπίζω να προχωρήσει. Δεν είναι μόνο τα εξοπλιστικά» ανέφερε.
Ακόμα, σχολίασε την προσπάθεια του ΝΑΤΟ να απωμονώσει την ελληνοτουρκική κρίση, δίχως να καταφέρει κάτι.
Τέλος, πρότεινε την προσφυγή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κάτι που «θα ήταν λυδία λίθος για να παγώσει το σκηνικό που μας οδηγεί σε διάλογο με όρους ισχύος».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις