Πένες ολικής άλεσης με ψητή μελιτζάνα
Η ιδέα για αυτή τη συνταγή προέρχεται από την περίφημη Πάστα Νόρμα της Σικελίας. Η παραλλαγή που δίνουμε είναι πιο ελαφριά επειδή τη μελιτζάνα την ψήνουμε και δεν την τηγανίζουμε.
- Ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν υπόσχεται ο Πούτιν
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Προετοιμασία: 15΄, Ψήσιμο: 45΄, Αναμονή: 15΄, Μαγείρεμα: 10΄
ΥΛΙΚΑ (για 5 μερίδες)
500 γρ. πένες ολικής αλέσεως
1250 γρ. φλάσκες μελιτζάνες
300 γρ. ντομάτες, κομμένες καρέ
1/2 κ.σ. ρίγανη
1/2 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικό, ψιλοκομμένα
8 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
4 κ.σ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη
150 γρ. φέτα, τριμμένη και λίγη ακόμη για το γαρνίρισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 240οC με αέρα και γκριλ, αν έχει αυτή την επιλογή, αλλιώς στο πιο δυνατό ψήσιμο. Με το πιρούνι τρυπάμε σε πολλά σημεία τις μελιτζάνες πολύ βαθιά. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες ολόκληρες. Τις ψήνουμε από 45 λεπτά έως 1 ώρα (ανάλογα με το μέγεθος) ώσπου να γίνουν πολύ μαλακές. Το ψήσιμο μπορεί να γίνει και στα κάρβουνα ή σε γκαζάκι ή και απευθείας πάνω σε μαντεμένια εστία. Ετσι θα αποκτήσει καπνιστή γεύση, πρόκειται όμως για πιο δύσκολη διαδικασία.
Αφήνουμε τις μελιτζάνες για ένα δεκάλεπτο να κρυώσουν. Τις ανοίγουμε στα δύο. Με το κουτάλι της σούπας σκάβουμε και μαζεύουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και πετάμε τη φλούδα. Δεν πειράζει αν μείνουν και λίγα κομματάκια φλούδας.
Βάζουμε τα καρέ της ντομάτας σε σουρωτήρι. Πιέζουμε ελαφρά να φύγουν τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, βασιλικό, κάπαρη και ανακατεύουμε.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου ώσπου να γίνουν al dente.
Σουρώνουμε, περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Ξεπλένουμε την κατσαρόλα, τη στεγνώνουμε και την ξαναβάζουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο. Σοτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Ρίχνουμε τη σάρκα της μελιτζάνας, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις αρχίσει να κολλάει ελαφρά ο πάτος της κατσαρόλας σβήνουμε με το κρασί. Με την κουτάλα τρίβουμε τον πάτο, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ζυμαρικά. Ρίχνουμε τις ντομάτες με το βασιλικό και την κάπαρη. Με δύο κουτάλες ανακατεύουμε καλά να πάνε παντού όλα τα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε και τη φέτα. Ανακατεύουμε αρκετά να πάει παντού αλλά να μη διαλυθεί τελείως. Σερβίρουμε με επιπλέον τριμμένη φέτα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις