Ο παιδικός φόβος για το σκοτάδι και πώς να τον αντιμετωπίσετε
Γιατί το παιδί φοβάται το σκοτάδι αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει…
Ο φόβος για το σκοτάδι είναι ιδιαίτερα συχνός στα παιδιά, ειδικά εκείνα που βρίσκονται στην νηπιακή ηλικία.
Το παιδί ενδεχομένως να εκδηλώσει φοβία όταν πρόκειται να κοιμηθεί μόνο του στο δωμάτιο του με τα φώτα κλειστά και το σκοτάδι να κυριαρχεί.
Πίσω από την συγκεκριμένη παιδική φοβία συνήθως κρύβεται μια αλλαγή, καθώς είναι γνωστό ότι οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν τα παιδιά αλλά και την συμπεριφορά τους.
Μπορεί δηλαδή το παιδί να εκφράσει φόβο για το σκοτάδι όταν μετακομίζετε ή αν υποδεχθείτε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας.
Τέτοιες αλλαγές ενδεχομένως να κάνουν το παιδί να αισθανθεί παροδικά ανασφάλεια και για αυτό να εκδηλώσει φοβίες, όπως ο φόβος για το σκοτάδι.
Πότε «ξεκινά» η φοβία;
Πολλοί είναι οι νέοι γονείς που ενδεχομένως να αναρωτιούνται πότε μπορεί να εκδηλωθεί η φοβία προς το σκοτάδι, με τους ειδικούς να συγκλίνουν ότι εκδηλώνεται μετά τα δύο έτη του παιδιού.
Αφού εκδηλώσουν την φοβία, ενδεχομένως να την αντιμετωπίσουν για τα ερχόμενα προσχολικά χρόνια ενώ μπορεί και να την εμφανίσουν και λίγο αργότερα.
Για αυτό είναι σημαντικό να παρατηρείτε το παιδί και να μιλάτε μαζί του ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να σας μιλήσει ανά πάσα στιγμή.
Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε
Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το φόβο για το σκοτάδι, περιλαμβάνουν:
Διευκολύνετε την πρόσβαση στους διακόπτες
Είναι σημαντικό, ειδικά στην αρχή, να διεκολύνετε την πρόσβαση του παιδιού στους διακόπτες, καθώς έτσι θα γνωρίζει ότι θα μπορεί να ανοίξει το φως ανά πάσα στιγμή, πράγμα που θα το βοηθήσει να χαλαρώσει.
Μιλήστε του
Τα παιδιά διαθέτουν αστείρευτη φαντασία και για αυτό μπορεί να φοβούνται ακόμα και απλά καθημερινά αντικείμενα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί, ρωτώντας το τι ακριβώς είναι αυτό που φοβάται.
Μπορεί να οφείλεται πράγματι σε κάτι αναμενόμενο ή μπορεί να είναι και κάτι που διαφεύγει εντελώς της προσοχής σας. Όπως και να έχει είναι σημαντικό να μιλήσετε με το παιδί, καθώς έτσι θα νιώσει ότι το ακούτε και ότι πράγματι νοιάζεστε για όλα όσα αισθάνεστε ή αντιμετωπίζει.
- ΗΠΑ: Η Αμερικανική Αεροπορία βομβάρδισε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη
- Σε επίπεδο ρεκόρ και το 2024 η κατανάλωση άνθρακα
- TikTok: Ενα δισεκατομμύριο χρήστες αλλά και συσσωρευμένες αντιπαραθέσεις
- Γάζα: Πέντε νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σπίτι στη Νουσεϊράτ – Ανάμεσά τους δύο παιδιά
- Πανδαισία: Γκολ και highlights από τα κορυφαία πρωταθλήματα
- Μπαρτσελόνα – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2: Επική ανατροπή με buzzer beater και κορυφή για τους Ροχιμπλάνκος