Ο Ερντογάν «κουνά το δάχτυλο» στην… Ευρώπη – Ζητά ουδέτερη στάση για την Αν. Μεσόγειο
Υποδείξεις στην ΕΕ και στους ηγέτες της κάνει ο Ερντογάν ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος στην διαμάχη του με την Ελλάδα.
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- Πώς υποδέχτηκαν την επικοινωνία Σολτς - Πούτιν σε Λονδίνο και Παρίσι - Κινήσεις τακτικής στην σκακιέρα
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
- Παρέλαση μασκοφόρων ενόπλων νεοναζί στο Οχάιο
Υποδείξεις στην ΕΕ και στους ηγέτες της κάνει ο Ερντογάν ο οποίος εμφανίζεται ανυποχώρητος στην διαμάχη του με την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον πρόεδρο της Κομισιόν Σαρλ Μισέλ ο Τούρκος πρόεδρος του ζήτησε να προτρέψει τους Ευρωπαίους ηγέτες να υιοθετήσουν μια ουδέτερη στάση για την Ανατολική Μεσόγειο και τις εντάσεις στην περιοχή.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της Sabah, ο Ερντογάν ανέφερε στον πρόεδρος της Κομισιόν ότι η Ε.Ε. πρέπει να κάνει κάποια βήματα για να αποτρέψει την Ελλάδα και ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης από το να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Το «καρφί» του τούρκου προέδρου πήγαινε προφανώς στην Γαλλία, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Άγκυρα για τις προκλήσεις της και έχει ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας
Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν φέρεται να αναφέρθηκε σε «προκλητικές δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών», τονίζοντας ουσιαστικά πως δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.
Μάλιστα, υποστήριξε πως η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο θα είναι «ένα τεστ ειλικρίνειας» για την ειρήνη στην περιοχή.
Τέλος σύμφωνα με την Sabah ο Ερντογάν ζήτησε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη – μέλη να υιοθετήσουν μια δίκαιη, αντικειμενική και ουδέτερη στάση σε όλα τα θέματα της περιοχής, μεταξύ των οποίων και την Ανατολική Μεσόγειο.
Σαρλ Μισέλ: Πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο
Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει Ευρωπαίος Αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.
Σαφές μήνυμα της Γαλλίας
Νωρίτερα, σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν, τη στιγμή που η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.
Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Λεντριάν κάλεσε τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι την σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα… μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι» είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.
Ενώ αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα, ο γάλλος υπουργός είπε ότι «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».
«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος» σχολίασε αναφερόμενος στον Ερντογάν.
Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν
Όλα αυτά, με δεδομένη τη ζωτικής σημασίας γαλλική υποστήριξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει πολλά στη συνάντηση που θα έχει με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι στις 10 Σεπτεμβρίου, πριν από τη σύνοδο των χωρών του Νότου που οργανώνει ο Γάλλος πρόεδρος στην Κορσική.
Στη συνάντηση αυτή οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ολόκληρο το πλαίσιο της κοινής στάσης Ελλάδας και Γαλλίας έναντι της Τουρκίας, με δεδομένο μάλιστα ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτίθεται ανοικτά πλέον και στο Παρίσι. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να τονίσει στον Μακρόν την ανάγκη να υπάρξει κοινή γραμμή στην ΕΕ έναντι της αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας.
Παράλληλα, η κατ’ ιδίαν συζήτηση των δύο ηγετών αναμένεται να επικεντρωθεί στο υπό συζήτηση αμυντικό σύμφωνο ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις (προχωρημένες και σε κορυφαίο επίπεδο) έχουν οδηγήσει το ζήτημα στην τελική ευθεία και επιδιώκεται να ολοκληρωθεί με τις υπογραφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Εμανουέλ Μακρόν σε μία αμυντική συμφωνία.
Νέα επαφή Δένδια – ΝΑΤΟ για τις ελληνικές θέσεις – Στην Αθήνα ο Σαρλ Μισέλ
Σε διορθωτικές εισηγήσεις επί των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για την επίτευξη ελληνοτουρκικού διαλόγου αναμένεται να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχουν την Τετάρτη οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Εκεί η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τις τροποποιήσεις που προτείνει επί των προτάσεων του Στόλτενμπεργκ.
Εν τω μεταξύ νέες τηλεφωνικές επαφές αναμένεται να έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ τόσο με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια όσο και με τον Τούρκο ομόλογό του, Μελβούτ Τσαβούσογλου.
Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ θα αρχίσει κύκλο επισκέψεων με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα επαφές σε Αθήνα, Κύπρο κι ενδεχομένως και Αγκυρα για να προωθήσει την πρότασή του για πολυμερή διάσκεψη σχετικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ανατολικότερα σύνορα της Ευρώπης.
Ο Μισέλ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η συζήτηση και γι αυτό θέλει να βάλει μαζί στο τραπέζι των συζητήσεων Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, αλλά και τις Γερμανία, Γαλλία για να προωθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία.
Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα
Έχοντας το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου η ΕΕ έχει απειλήσει με κυρώσεις την Άγκυρα εάν δεν έχει προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης, η Αθήνα μέσα από μία σειρά διπλωματικών επαφών αλλά και κινήσεων θωράκισης ευαίσθητων περιοχών στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα.
Γνώμονας της ελληνικής στάσης είναι το δίπτυχο: ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται. Τελευταίο δείγμα της τακτικής της Άγκυρας είναι η σημερινή προκλητική ανάρτηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας το οποίο παρουσιάζει το Oruc Reis να πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα αναφέροντας: «Οι φρεγάτες και οι κορβέτες που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις συνεχίζουν αποφασιστικά το καθήκον τους να συνοδεύουν / προστατεύουν το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις, το οποίο συνεχίζει να εργάζεται στις περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή!».
«Καμία απειλή δε μας τρομάζει»
««Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή» ήταν η ελληνική απάντηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τόνισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ξεφεύγουν από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες.
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη κάνοντας λόγο για εσωτερική προπαγάνδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτιμά ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις, η Τουρκία θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα με μοχλό το μεταναστευτικό.
«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη.
Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται και στα νησιά, με τελευταίο παράδειγμα τις 4 τουρκικές μηχανότρατες που έφτασαν σε απόσταση 600 μέτρων από την Κάλυμνο, ο υπουργός επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «οι ροές μειώνονται» καθώς και ότι τα νησιά θα ενισχυθούν με 500 συνοριοφύλακες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις