Βρετανός ειδικός : Οι παγκόσμιοι ηγέτες δημιουργούν «φρούδες ελπίδες» για το εμβόλιο του κοροναϊού
Τα εμβόλια δεν θα δώσουν το τέλος στην πανδημία και οι ηγέτες δεν θα πρέπει να δημιουργούν φρούδες ελπίδες, προειδοποιεί κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.
Τα εμβόλια δεν θα δώσουν το τέλος στην πανδημία και οι ηγέτες δεν θα πρέπει να δημιουργούν φρούδες ελπίδες, προειδοποιεί κορυφαίος σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.
Ο Σερ Τζέρεμι Φαράρ, διευθυντής του Welcome Trust, έγραψε στον Observer ότι τα πρώτα εμβόλια κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι απολύτως αποτελεσματικά. Η δημιουργία μεγάλων προσδοκιών και η βιασύνη στην παραγωγή φαρμάκων θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στα προγράμματα εμβολιασμού που θα αναπτυχθούν εντέλει, έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο Φαράρ, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της βρετανικής κυβέρνησης για έκτακτες ανάγκες (sage), έθεσε στο στόχαστρο και τον λεγόμενο «εθνικισμό των εμβολίων», λέγοντας ότι οι προμήθειες θα πρέπει να διανεμηθούν δίκαια και όχι να καταλήξουν στις αποθήκες των πλουσιότερων κρατών.
Τα εμβόλια της Βρετανίας θα πρέπει να μοιραστούν πρώτα σε εκείνους που τα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, τόνισε, ενώ κάλεσε σε δράση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού σε ευπαθείς ομάδες από τους νεαρούς ενήλικες που βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό σε αυξανόμενο βαθμό.
«Αντιμετωπίζουμε έναν χαοτικό χειμώνα»
«Αντιμετωπίζουμε έναν χαοτικό χειμώνα, στον οποίο σχολεία και επιχειρήσεις θα ανοίγουν και θα κλείνουν ξανά και ξανά», σημειώνει ο Φαράρ. «Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το εμποδίσουμε. Το πρώτο εμβόλιο μπορεί να μην δώσει το τέλος που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα μέσα σε λίγους μήνες, όμως χρησιμοποιώντας συνετά τις δόσεις του σε εκείνους που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, δημιουργώντας ειλικρινή και κατάλληλα μηνύματα δημόσιας υγείας για το κοινό που δεν δημιουργούν ψευδείς προσδοκίες, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επανάληψης της κατάστασης που επικρατούσε στις αρχές του 2020».
Περισσότερες από 170 ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού. Εννέα εξ αυτών έχουν φτάσει στο στάδιο των εκτεταμένων κλινικών δοκιμών, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αποτελεσματικότητά τους.
«Είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα από τις τελικές φάσεις κλινικών δοκιμών των πρώτων εμβολίων», συνεχίζει ο Φαράρ. «Ωστόσο, πρέπει να συγκρατήσουμε την αισιοδοξία μας, τις συζητήσεις για ένα τέλειο εμβόλιο που σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο ή θα χορηγηθεί άμεσα σε όλους».
«Η ταχύτητα και το εύρος της ανάπτυξης του εμβολίου είναι ήδη αξιοσημείωτη, όμως και πάλι θα πρέπει να αποφεύγουμε τις φρούδες ελπίδες».
Τον περασμένο μήνα, η Κέιτ Μπίνχαμ, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Βρετανίας για τα εμβόλια, ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε πρόσβαση σε έξι από τα πλέον υποσχόμενα. Ο Φαράρ επαίνεσε τις προσπάθειες της ομάδας, όμως εξακολουθεί να σημειώνει ότι τα εμβόλια δεν θα είναι τέλεια.
«Η πρώτη γενιά εμβολίων κατά του κοροναϊού κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν μόνο μερική αποτελεσματικότητα», εξηγεί. «Μπορεί να μην είναι εντελώς αποτελεσματικά για όλες τις ηλικίες ή να μην είναι κατάλληλα για όλα τα συστήματα υγείας. Είναι πολύ πιθανό ότι θα προσφέρουν ανοσία μόνο για ένα περιορισμένο διάστημα, ακόμη και μόνο για 12 ή 18 μήνες».
Η επείγουσα ανάγκη εύρεσης εμβολίου «δεν πρέπει να μεταφραστεί σε συμβιβασμούς ως προς την ασφάλειά του», συνεχίζει.
«Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της δημόσιας υγείας και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τη θέσουμε σε κίνδυνο. Δεν μπορεί να αγοραστεί με βραχυπρόθεσμες υποσχέσεις. Ήδη υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις μειωμένης εμπιστοσύνης στα πιθανά εμβόλια κοροναϊού».
Η έρευνα για το εμβόλιο περιγράφεται όλο και συχνότερα ως αγώνας δρόμου, με τους παγκόσμιους ηγέτες να χρησιμοποιούν την έρευνα προς όφελος των προσωπικών τους εθνικιστικών φιλοδοξιών. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την κυκλοφορία του ρωσικού εμβολίου, του Sputnik-V, σε θριαμβευτικούς τόνους τον περασμένο μήνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει τους Αμερικανούς αξιωματούχους υγείας ισχυριζόμενος ότι το αμερικανικό εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο.
Οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τον μηχανισμό COVAX του ΠΟΥ, μέσω του οποίου οι 75 πλουσιότερες χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του εμβολίου για τις 90 φτωχότερες.
Η Βρετανία έχει αποταμιεύσει 250 εκατ. στερλίνες για την αγορά 340 εκατ. δόσεων εμβολίου – περισσότερα από κάθε άλλη χώρα κατά κεφαλήν.
«Μόνο το 20% με 30% του βρετανικού πληθυσμού θα χρειαστεί άμεση πρόσβαση στο εμβόλιο», τονίζει ο Φαράρ. «Η θέση της Βρετανίας θα ενισχυθεί πολύ περισσότερο αν διαθέσει τις επιπλέον δόσεις στο COVAX».
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις