Εφιαλτικές προβλέψεις : Το εμβόλιο για τον κοροναϊό δεν θα σώσει την οικονομία
Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο δεν είναι αρκετό για να επιτευχθεί η επιθυμητή ανάπτυξη
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) έχουν ζητήσει από τις πολιτείες να είναι προετοιμασμένες για τη διανομή εμβολίου κατά του κοροναϊού στα τέλη Οκτώβρη. Η Pfizer πιστεύει ότι θα έχει αρκετά στοιχεία για να ζητήσει την έγκριση του υποψήφιου εμβολίου της από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων μέχρι τον επόμενο μήνα.
Οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν λίγες – όχι όμως και ανύπαρκτες – τις πιθανότητες το εμβόλιο να είναι έτοιμο πριν τις αμερικανικές εκλογές. Όμως με τουλάχιστον επτά υποψήφια εμβόλια στην Τρίτη φάση των δοκιμών, είναι αρκετά πιθανό ότι τουλάχιστον ένα επιτυχές εμβόλιο θα προκύψει μέσα στους επόμενους μήνες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες βρίσκονται σε αγώνα δρόμου για να παράγουν και αποτελεσματικές θεραπείες για τους ασθενείς.
Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο έχει αντιμετωπιστεί από πολλούς ως το μαγικό φίλτρο που θα επιτρέψει στην παγκόσμια οικονομία να ανακάμψει, επιστρέφοντας στην πρότερη κατάστασή της. Όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν αυτή την ανάκαμψη: τα εμβόλια συνήθως δεν είναι 100% αποτελεσματικά και θα υπάρχει περιορισμένος αριθμός δόσεων, που δεν αρκεί για να καλύψει το σύνολο του παγκόσμιου πληθυσμού. Η διανομή θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα, τόσο μεταξύ όσο και εντός των χωρών. Ακόμη και αν αυτές οι προκλήσεις ξεπεραστούν, ορισμένοι άνθρωποι θα επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο.
Ο Νιλ Σίρινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, έγραψε πρόσφατα σε ερευνητικό υπόμνημα ότι υπάρχουν πολλά πιθανά αποτελέσματα για τις οικονομίες μετά την έγκριση ενός εμβολίου. Και ότι θα ήταν λάθος, όπως λέει, να υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα μεταμορφώσει τις οικονομικές προοπτικές του 2021.
«Στο ένα άκρο του φάσματος βρίσκεται ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο, το οποίο παράγεται και διανέμεται γρήγορα. στο άλλο βρίσκεται ένα λιγότερο αποτελεσματικό εμβόλιο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα παραγωγής και διανομής, με αποτέλεσμα να κυκλοφορεί σε περιορισμένη διαθεσιμότητα κατά τη διάρκεια του 2021», εξηγεί. «Στα περισσότερα ενδιάμεσα σενάρια είναι πιθανό ότι τα μέτρα περιορισμού – μεταξύ τους και ορισμένοι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμοί διεθνών ταξιδιών – θα παραμείνουν ενεργά για το προσεχές μέλλον».
Πρόκληση πρώτη: Το ίδιο το εμβόλιο
Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε ένα εμβόλιο που θα είναι τουλάχιστον 70% αποτελεσματικό, όμως έχει θέσει το κατώτερο κατώφλι του εμβολίου κοροναϊού στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα δύο άτομα που εμβολιάζονται θα μπορούσαν να διατρέχουν ακόμη κίνδυνο λοίμωξης, πράγμα που θα τους αποτρέψει από το να εργαστούν και να καταναλώσουν.
Δεύτερος παράγοντας, η διανομή
Σύμφωνα με τον Σίρινγκ, τα στοιχεία των κατασκευαστών δείχνουν ότι εντός του έτους ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες ακόμη και 1 δισεκατομμύριο δόσεις, με άλλα 7 δισεκατομμύρια να είναι έτοιμα για διανομή εντός του 2021. Όμως αυτοί οι αριθμοί προϋποθέτουν την έγκριση πολλαπλών εμβολίων. Αν αυτό δεν συμβεί, η διαθεσιμότητα μπορεί να είναι πολύ μικρότερη. Ειδικές βελόνες και σύριγγες θα είναι απαραίτητες για τη χορήγηση του εμβολίου, όμως πολλές χώρες – μεταξύ τους και οι ΗΠΑ – δεν έχουν αρκετά αποθέματα. Επιπλέον, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη στα γυάλινα φιαλίδια που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευσή τους. Ο ΠΟΥ δεν περιμένει εκτεταμένο εμβολιασμό πριν τα μέσα της επόμενης χρονιάς, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του οργανισμού την Παρασκευή.
Τέλος, υπάρχουν οι αντιεμβολιαστές
Σύμφωνα με έρευνα που παρήγγειλε η Deutsche Bank, μόνο το 61% των Γάλλων δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να κάνουν το εμβόλιο αν κάποιο εγκριθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ το ίδιο ισχύει για το 70-75% των Γερμανών, των Ιταλών, των Ισπανών, των Βρετανών και των Αμερικανών. Στην Ευρώπη, μόνο ο μισός πληθυσμός πιστεύει ότι «τα εμβόλια είναι ασφαλή», όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα στο ερευνητικό υπόμνημα.
«Από την πλευρά της παγκόσμιας οικονομίας, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό. Δεν απαντιέται μόνο με το αν έχουμε ή όχι εμβόλιο», τονίζει ο Σίρινγκ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις