Κοροναϊός : Ένα ακόμη εμβόλιο από την Οξφόρδη περνά στη φάση των κλινικών δοκιμών
Το εμβόλιο θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά σε ανθρώπους στην Αυστραλία και χρησιμοποιεί ένα αντιγόνο της Ηπατίτιδας Β
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Ένα νέο πειραματικό εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η ανάπτυξη του οποίου ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, έχει ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στην Αυστραλία σε συνεργασία με το Serum Institute της Ινδίας, την μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία εμβολίων στον κόσμο.
Το εμβόλιο αναπτύχθηκε από την SpyBiotech, μια βρετανική εταιρεία που ξεκίνησε το 2017 από την Οξφόρδη από ερευνητές που εργάζονταν μαζί με τον Άντριαν Χιλ και τη Σάρα Γκίλμπερτ στο Ινστιτούτο Τζένερ του πανεπιστημίου. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αυτή τη στιγμή έχει κατασκευάσει ένα εμβόλιο που βρίσκεται στην τελική ευθεία των δοκιμών, σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc.
Το πειραματικό εμβόλιο της SpyBiotech, μαζί με αρκετές δεκάδες ακόμη εμβόλια σε όλο τον κόσμο που ξεκινούν δοκιμές, έχει αρχίσει να χορηγείται σε εθελοντές στη δοκιμή φάσης Ι/ΙΙ στην Αυστραλία, που διενεργείται από το Serum Institute. Το Ινστιτούτο αναμένεται να στρατολογήσει εντέλει αρκετές εκατοντάδες συμμετέχοντες, σύμφωνα με την Σούμι Μπίσουας, την επικεφαλής της εταιρείας και καθηγητή ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα σωματίδιο του αντιγόνου της Ηπατίτιδας Β που θυμίζει ιό, χρησιμοποιώντας την πατενταρισμένη τεχνολογία της εταιρείας για να «κολλήσει» επάνω του την «κορώνα» από πρωτεΐνες του κοροναϊού και να δημιουργήσει ανοσολογική απόκριση. Το σωματίδιο που θυμίζει ιό χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες σε εγκεκριμένο εμβόλιο κατά της Ηπατίτιδας Β. Η τεχνολογία της SpyBiotech επιτρέπει τη σύνδεση αντιγόνων με σωματίδια που μοιάζουν με ιό κατά τρόπο που αυξάνει τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα, όπως δήλωσε σε συνέντευξη η Μπίσουας.
«Πρόκειται για τεχνολογία βακτηριακής επικόλλησης που σου επιτρέπει να συνδέεις αντιγόνα σε διαφορετικές πλατφόρμες εμβολίων», εξηγεί. «Ο κοροναϊός έχει επιταχύνει κατά πολύ την ανάπτυξη της πλατφόρμας της εταιρείας μας».
Η SpyBiotech έχει αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης του εμβολίου με το Serum Institute. Το ινστιτούτο έφτασε σε αντίστοιχη συμφωνία με την AstraZeneca μερικούς μήνες πριν για την παραγωγή 1 δισεκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου της οξφόρδης που αναπτύχθηκε από τον Γκίλμπερτ.
Πηγή: www.bloomberg.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις