Ποια είναι τα τρία πιο συνηθισμένα συμπτώματα κοροναϊού στα παιδιά;
Αυξάνεται σταδιακά η βιβλιογραφία για τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώνεται η νόσος στα παιδιά
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Εξάντληση, πονοκέφαλος και πυρετός είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα κοροναϊού στα παιδιά, με ορισμένα να εμφανίζουν και βήχα ή απώλεια γεύσης και όσφρησης, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία προστίθεται στη βιβλιογραφία που καλεί σε λίστες συμπτωμάτων που να διαφοροποιούνται με βάση την ηλικία.
Το βρετανικό NHS αναφέρει τρία συμπτώματα ως κύρια σημάδια του κοροναϊού σε ενήλικες και παιδιά: τον υψηλό πυρετό, τον επίμονο βήχα και την απώλεια ή αλλαγή των αισθήσεων της γεύσης και της όσφρησης.
Ωστόσο, η ομάδα πίσω από τη μελέτη για την εφαρμογή για τα συμπτώματα κοροναϊού αναφέρει ότι νέα στοιχεία δείχνουν ότι η ασθένεια δεν παρουσιάζεται με τον ίδιο τρόπο σε παιδιά και ενήλικες.
«Πρέπει να αρχίσουμε να λέμε στους ανθρώπους ότι τα βασικά συμπτώματα αλλάζουν με βάση την ηλικία, αντί να εστιάζουμε εμμονικά στον βήχα, τον πυρετό και την ανοσμία», τόνισε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ, του King’s College του Λονδίνου, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.
Τα τελευταία ευρήματα της ομάδας στηρίζονται σε αναφορές συμπτωμάτων μεταξύ 198 παιδιών που βγήκαν θετικά στην ασθένεια, ανάμεσα σε περίπου 16.000 που έκαναν το τεστ. Το σημαντικότερο είναι, όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, ότι οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις εξέταζαν τα παιδιά τους την ίδια ημέρα που έκαναν και οι ίδιοι το τεστ, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να έχουν εξεταστεί ακόμη και χωρίς συμπτώματα.
Αν και το ένα τρίτο των παιδιών που βγήκαν θετικά δεν εμφάνισαν κανένα σύμπτωμα – γεγονός που επιβεβαιώνει προγενέστερες έρευνες που ανακάλυψαν ότι πολλές λοιμώξεις είναι ασυμπτωματικές – η ομάδα τονίζει ότι εκείνα που παρουσίαζαν συμπτώματα δεν είχαν τα ίδια με τους ενήλικες.
Περισσότερα από τα μισά παιδιά που βγήκαν θετικά στον κοροναϊό ενώ παράλληλα παρουσίαζαν συμπτώματα – συγκεκριμένα, το 55% – αισθάνονταν εξάντληση, ενώ το 54% είχε πονοκέφαλο και σχεδόν τα μισά παρουσίασαν πυρετό. Ο πονόλαιμος αποτέλεσε συμπτώματα περίπου για το 38% των συμπτωματικών παιδιών, ενώ σχεδόν το 35% είχε μειωμένη όρεξη, το 15% παρουσίασε ασυνήθιστο δερματικό εξάνθημα και το 13% διάρροια.
Αντιθέτως, η ομάδα ανακάλυψε ότι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στους ενήλικες ήταν η εξάντληση, ο πονοκέφαλος, ο επίμονος βήχας, ο πονόλαιμος και η ανοσμία.
Ο Σπέκτορ σημείωσε ότι από τα παιδιά που βγήκαν θετικά στον ιό και παρουσίαζαν συμπτώματα, σχεδόν τα μισά δεν είχαν ούτε ένα από τα τρία κυριότερα σημάδια που αναφέρει το NHS.
«Κάποιος που ακολουθεί τις συμβουλές της κυβέρνησης μπορεί να μην αντιληφθεί τις μισές από τις συμπτωματικές λοιμώξεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι σε εγρήγορση για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο παρουσιάζεται η λοίμωξη στα παιδιά.
Αν και ο Σπέκτορ ανέφερε ότι ορισμένα από τα συμπτώματα των παιδιών είναι κοινά σε περίπτωση κοροναϊού και κοινού κρυολογήματος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει όλο και περισσότερα προβλήματα όσο βαθαίνει ο χειμώνας, άλλα συμπτώματα, όπως το εξάνθημα, είναι ασυνήθιστα.
Ο Σπέκτορ εξηγεί ότι η διαφοροποίηση των συμπτωμάτων βάσει της ηλικίας πιθανότατα οφείλεται σε διαφορές της απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό.
Ο Δρ. Τομ Γουάτερφιλντ, του Πανεπιστημίου Queen’s στο Μπέλφαστ, ο οποίος δεν ενεπλάκη στην έρευνα, δήλωσε στον Guardian ότι τα ευρήματα ταυτίζονται με εκείνα που προέκυψαν από τη δική του δουλειά και τα οποία δείχνουν ότι συμπτώματα όπως η εξάντληση, ο πονοκέφαλος και τα γαστρεντερικά προβλήματα είναι κοινά μεταξύ των παιδιών με κοροναϊό, ενώ άλλα συμπτώματα όπως ο βήχας είναι πιο σπάνια από ό,τι στους ενήλικες.
Πηγή: www.theguardian.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις