Φρίκη στις Φιλιππίνες : Προεδρική χάρη σε Αμερικανό πεζοναύτη που είχε καταδικαστεί για τον φόνο τρανς γυναίκας
Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε έδωσε χάρη σε Αμερικανό πεζοναύτη που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας τρανς γυναίκας το 2014. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που εργάζονται στη χώρα δέχονται ευνοϊκή μεταχείριση από τις αρχές.
Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε έδωσε χάρη σε Αμερικανό πεζοναύτη που είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία μιας τρανς γυναίκας το 2014. Η υπόθεση έχει προκαλέσει την κατακραυγή εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που εργάζονται στη χώρα δέχονται ευνοϊκή μεταχείριση από τις αρχές.
Ο υποδεκανέας Τζόσεφ Σκοτ Πέμπερτον έχει εκτίσει περίπου έξι από τα 10 έτη της ποινής στην οποία καταδικάστηκε το 2015 για τη δολοφονία της Τζένιφερ Λοντ, μιας 26χρονης τρανς γυναίκας σε δωμάτιο ξενοδοχείου το 2014.
Η πράξη του Ντουτέρτε ανακοινώθηκε από τον υπουργό εξωτερικών των Φιλιππίνων, Τέντι Λόκσιν Τζούνιορ, τη Δευτέρα, ενώ επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο τύπου του προέδρου Χάρι Ροκ σε μια έκθεση του κρατικού Φιλιππινέζικου Πρακτορείου Ειδήσεων (PNA).
Η χάρη ήρθε μια εβδομάδα αφού δικαστήριο ανακοίνωσε ότι ο Πέμπερτον θα πρέπει να λάβει ελαφρυντικά για την καλή του διαγωγή στο διάστημα της κράτησής του στις στρατιωτικές φυλακές της χώρας.
Τα ελαφρυντικά μεταφράστηκαν σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την ποινή του, σύμφωνα με το δικαστήριο και βάσει του χρόνου που παρέμεινε προφυλακισμένος πριν να δικαστεί, ο Πέμπερτον θεωρήθηκε ότι έχει εκτίσει τα δέκα έτη στα οποία καταδικάστηκε. Οι επικριτές αναφέρουν ότι δεν ήταν δύσκολο για τον Πέμπερτον να δείξει καλή διαγωγή, από τη στιγμή που πέρασε μόνος την ποινή του, αντί να αναμειχθεί με τον γενικό πληθυσμό των φυλακών.
Η δικηγόρος του Πέμπερτον, Ρογουένα Φλόρες, αναφέρει ότι η απόφαση του Ντουτέρτε δεν προέκυψε μετά από αίτημα του πελάτη της, και ότι η ίδια πληροφορήθηκε για πρώτη φορά αυτή την εξέλιξη από τα ΜΜΕ.
«Ευχαριστώ τον πρόεδρό μας για τη χάρη που πρόσφερε. Πιστεύω ότι με αυτή την εξέλιξη υπηρετεί τη δικαιοσύνη και ότι οι νόμοι εφαρμόστηκαν σωστά», δήλωσε στο CNN Philippines.
Ο Ντουτέρτε, μιλώντας τη Δευτέρα στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου διαγγέλματός του, δήλωσε ότι δεν υπάρχει φάκελος για τη συμπεριφορά του Πέμπερτον στις στρατιωτικές φυλακές, επομένως θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι η διαγωγή του ήταν καλή.
«Δεν αντιμετωπίσατε δίκαια τον Πέμπερτον», δήλωσε ο Ντουτέρτε, σύμφωνα με το ΡΝΑ. «Έπρεπε να δεχτούμε την υπόθεση ότι η διαγωγή του ήταν καλή».
Η φρικιαστική υπόθεση
Ο Πέμπερτον ήταν 19 ετών όταν κρίθηκε ένοχος. Καταδικάστηκε για την πιο ήπια κατηγορία της ανθρωποκτονίας και όχι για δολοφονία, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έπραξε με «δόλο».
Το γυμνό σώμα της Λοντ είχε βρεθεί με το κφάλι μέσα στη λεκάνη της τουαλέτας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ολονγκάπο λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 12ης Οκτωβρίου 2014, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία μετά τη σύλληψή τπου.
Μάρτυρες δήλωσαν στην αστυνομία ότι ο Πέμπερτον ήταν μαζί με τη Λοντ σε τοπική ντίσκο, πριν οι δυο τους μεταβούν σε ξενοδοχείο τη νύχτα της 11ης Οκτωβρίου 2014, σύμφωνα με έγγραφα που έχουν γίνει γνωστά στο CNN.
Ο Πέμπερτον δήλωσε στην αστυνομία ότι στραγγάλισε τη Λοντ, όμως αργότερα προσπάθησε να την επαναφέρει στη ζωή. Σύμφωνα με την αστυνομία, θύμωσε μαζί της όταν διαπίστωσε ότι έχει ανδρικά γεννητικά όργανα.
Ο Πέμπερτον, ο οποίος κατάγεται από τη Μασαχουσέτη, βρισκόταν στη χώρα ως πεζοναύτης του αμερικανικού στρατού.
Ζήτημα διεθνών σχέσεων
Η γερουσιάστρια Ίμι Μάρκος δήλωσε ότι η χάρη διασφάλιζε την απόδοση δικαιοσύνης βάσει των νόμων των Φιλιππίνων, ενώ παράλληλα βοηθούσε τις σχέσεις Μανίλας-Ουάσινγκτον.
Οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν τεταμένες από τον Φεβρουάριο, όταν ο Ντουτέρτε έδωσε περιθώριο 180 ημερών στις ΗΠΑ για τη λήξη της συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις της Αμερικής στη χώρα, αναφέροντας ότι οι Φιλιππίνες θα πρέπει να αρχίσουν να στηρίζονται στις δυνάμεις τους για την άμυνά τους.
Απέσυρε αυτή την απόφαση τον Ιούνιο «βάσει των πολιτικών και άλλων εξελίξεων στην περιοχή», όπως είχε γράψει τότε στα κοινωνικά δίκτυα ο Λόκσιν. Η απόφαση ήρθε τη στιγμή που η Κίνα αύξανε τη στρατιωτική παρουσία της στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας τα οποία διεκδικούν οι Φιλιππίνες.
Αποτρόπαια απόφαση
Οι επικριτές της χάρης προς τον Πέμπερτον, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέτει τις στρατιωτικές σχέσεις με άλλες χώρες πάνω από τα δικαιώματα των πολιτών της.
Ο Έντρε Ολάλια, πρόεδρος του Εθνικού Σωματείου Συνηγόρων του Πολίτη, αποκάλεσε «απίστευτο» το γεγονός της χάρης.
«Αυτό που την καθιστά ακόμη πιο αποτρόπαια είναι ότι οι παροχές και οι ελευθερίες που του αποδόθηκαν ήταν προφανώς προϊόν πολιτικής ανταλλαγής, μέσω μιας απεχθούς και δουλοπρεπούς στρατιωτικής συμφωνίας. Πόσο χαμηλή τιμή για την εθνικής μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια», έγραψε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το CNN Philippines.
Η δικηγόρος του Πέμπερτον δήλωσε ότι ο πελάτης της θα πρέπει να συμμορφωθεί με ορισμένες νομικές προϋποθέσεις, πριν μπορέσει να εγκαταλείψει τη χώρα. Όμως ελπίζει ότι αυτό θα έχει γίνει πριν το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με το CNN.
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα