Μόρια : Η δομή καταστράφηκε, η κόλαση παραμένει – «Μπαλάκι» οι πρόσφυγες και οι ευθύνες
Η νύχτα προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι χιλιάδες πρόσφυγες θα κοιμηθούν στους ελαιώνες ή στο δρόμο, εικόνες που αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί - Το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση πετά η κυβέρνηση, με τους κατοίκους να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην δεχτούν τη δημιουργία άλλης δομής
Άλλη μια δύσκολη νύχτα αναμένεται να περάσουν οι πρόσφυγες της Μόριας, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν αποκλεισμένοι σε διάφορα σημεία του νησιού χωρίς σκηνές, ακόμη και χωρίς φαγητό και νερό.
Η κατάσταση στο νησί για ακόμη μια ημέρα ήταν εκρηκτική με συνεχείς αναζωπυρώσεις της φωτιάς που είχαν ως αποτέλεσμα ο χώρος του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης να έχει καταστραφεί πλήρως.
Το μεγαλύτερο μέρος προσφύγων και μεταναστών έχει κατευθυνθεί στον Καρά Τεπέ, όπου βρίσκονται αντιμέτωποι με μπλόκα της αστυνομίας, ενώ αντίστοιχο είναι το σκηνικό που επικρατεί στην Αγιάσο, με μπλόκα κατοίκων που δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να δημιουργηθεί ξανά το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι συγκεντρωμένοι -ανάμεσα στους οποίους κάποια ακροδεξιά στοιχεία- δεν επιτρέπουν ούτε και στα μηχανήματα του στρατού να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε εργασία αποκατάστασης.
Τις ενέργειες των κατοίκων στηρίζουν και οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες μάλιστα αρνήθηκαν την εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού.
Στην αντίπερα όχθη, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην τοπική αυτοδιοίκηση ζητώντας – διά μέσου του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στην περιοχή- να συμβάλλει στην εξεύρεση χώρων προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι άστεγοι πρόσφυγες και εν συνεχεία να φτιαχτούν οι κλειστές δομές.
Έως ότου όμως να βρεθεί κάποια λύση -κι ενώ στο λιμάνι του Σιγρίου έχει φτάσει από το πρωί της Πέμπτης μόνο το πλοίο «Blue Star Chios» το οποίο θα φιλοξενήσει 1.000 πρόσφυγες, ενώ αναμένονται δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού- χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς στέγαση, σε αναζήτηση τροφής και καθαρού νερού.
Η νύχτα, λοιπόν, προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι περισσότεροι θα κοιμηθούν στους ελαιώνες, στο δρόμο ή ακόμη και σε νεκροταφεία, εικόνες που αποτυπώνουν τη θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί στο νησί.
Η κυβέρνηση βάζει στο κάδρο των ευθυνών την αυτοδιοίκηση
Τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στην αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για αδυναμία συνεργασίας σε ό,τι αφορά στο αδιέξοδο που υπάρχει σχετικά με τη στέγαση χιλιάδων προσφύγων.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, άφησε αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, η συνάντηση με τους οποίους απέβη άκαρπη. «Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε:
«Και η αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».
«Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια. Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι» κατέληξε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. Μιλώντας στο MEGA, αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, επιρρίπτοντας ευθύνες για τη στέγαση των προσφύγων στους τοπικούς άρχοντες.
«Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Τη φωτιά της πρώτης μέρας την αντιμετωπίσαμε, χθες είχαμε εναλλακτικές λύσεις για να κοιμηθούν με ασφάλεια οι αιτούντες άσυλο. Προσπαθούμε με τον κ. Θεοδωρικάκο να βρούμε λύση» τόνισε και αναφέρθηκε στις σκηνές που στήνονται από τον στρατό, οι οποίες όμως δεν επαρκούν για τη στέγαση της μεγαλύτερης μερίδας των προσφύγων.
«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι».
«Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων είτε των αιτούντων άσυλο» συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την αδυναμία συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αγνοούνται τα κρούσματα κοροναϊού
Σχετικά με τα κρούσματα κοροναϊού, παραδέχθηκε ότι πλέον αγνοούνται και οι 35 που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ ο κόσμος -όπως τόνισε- βρίσκεται σε μια μεγάλη περίμετρο η οποία φρουρείται από την ελληνική αστυνομία.
«Έγινε εκκένωση της Μόριας για να μην καούν και χάθηκαν και αυτοί οι οκτώ που είχαν εντοπιστεί χθες. Άνοιξαν τη δομή καραντίνας, το πρόβλημα της δημόσιας υγείας είναι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό απαιτείται να μπούμε γρήγορα σε νέα δομή προσωρινής φιλοξενίας» ανέφερε συγκεκριμένα.
Αποφασισμένοι οι κάτοικοι του νησιού
Στο μεταξύ, από το πρωί της Πέμπτης, κάτοικοι της Μόριας, με τη συμπαράσταση της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης, κατέλαβαν τον πρώτο δρόμο που οδηγεί στις καμένες εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, με στόχο να μην επιτρέψουν την πρόσβαση μηχανημάτων και υποδομών για τον καθαρισμό και την προσωρινή λειτουργία του χώρου.
Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ανέφερε πως ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση «καμία δομή στη Λέσβο».
Ο δήμαρχος κάλεσε, δε, «όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας».
Σχοινάς: Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε
Το μήνυμα πως η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε και ότι είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική, έστειλε από τη Μυτιλήνη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Μόρια είναι εδώ για να θυμίζει την Ευρώπη που πρέπει να αλλάξουμε. Είμαστε μια οικογένεια 27 κρατών, είμαστε η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, έχουμε το 25% του παγκόσμιου πλούτου, είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική» τόνισε.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σχοινάς ανακοίνωσε πως τις επόμενες ημέρες, αυτό τον Σεπτέμβριο, θα παρουσιαστεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, «που θέλουμε να βάλει ένα τέλος σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση» και διαμήνυσε πως δεν είναι πια ανεκτό μερικά κράτη μέλη να σηκώνουν στους ώμους τους ένα δυσανάλογο βάρος για όλους τους υπόλοιπους.
«Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Η ώρα είναι τώρα και η Ευρώπη θα έχει πάντοτε ξεκάθαρο ότι η Μόρια συμβολίζει αυτά που πρέπει να αλλάξουν» κατέστησε σαφές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η παρουσία μας εδώ σήμερα είναι απόδειξη της ακλόνητης δέσμευσής μας να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές στο να αντιμετωπίσουμε τη δραματική κατάσταση που δημιουργήθηκε στο νησί από χθες. Η άμεση, απόλυτη προτεραιότητα είναι η στέγαση, η σίτιση και η δημόσια τάξη σε όλο το νησί» είπε ο κ. Σχοινάς, ενώ διαμήνυσε πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι άμεση και συλλογική.
- Βραζιλία: 10 μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν οι επιβαίνοντες που σκοτώθηκαν σε συντριβή αεροσκάφους
- Γάζα: Μόλις 12 φορτηγά παρέδωσαν τρόφιμα και νερό τους τελευταίους 2,5 μήνες στη βόρεια Λωρίδα
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο