Μόρια : Σε δρόμους και νεκροταφεία κοιμούνται χιλιάδες πρόσφυγες – Μπλόκα από κατοίκους που ζητούν να κλείσει το «κολαστήριο»
Στους δρόμους, στα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά βρήκαν μια γωνία να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν.
Διάσπαρτοι στους δρόμους της Λέσβου διανυκτέρευσαν οι πρόσφυγες της Μόριας, οι οποίοι βρέθηκαν αβοήθητοι μετά της ξέσπασμα της μεγάλης φωτιάς η οποία διέλυσε ολοσχερώς το ΚΥΤ.
Στους δρόμους, τα δάση ακόμα και σε νεκροταφεία, οι πρόσφυγες, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά βρήκαν μια γωνία να ξεκουραστούν το βράδυ, έχοντας μαζί όσα προσωπικά αντικείμενα κατάφεραν να σώσουν.
Την ίδια στιγμή κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες αντιδρούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις ζημιές.
Η κατάσταση στο νησί παραμένει έκρυθμη, συνεχώς ξεπηδούν μικρές εστίες φωτιάς στο ΚΥΤ, ενώ το νησί κηρύχτηκε για τέσσερις μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Για πρώτη φορά κάτοικοι και πρόσφυγες θέλουν το ίδιο πράγμα: το κολαστήριο της Μόριας να κλείσει μια και καλή, το νησί να αποσυμφορηθεί και οι «ένοικοι» του να μεταφερθούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Οι τοπικοί παράγοντες της Λέσβου είχαν απευθύνει ουκ ολίγες φορές εκκλήσεις για αποσυμφόρηση του καταυλισμού, όπου η κατάσταση ήταν οριακή.
Αποφασίζοντας να ρίξει γέφυρες επικοινωνίας η κυβέρνηση, αποστέλλει κλιμάκιο στη Λέσβο, με τον δήμο να διαφωνεί κάθετα με τις προτάσεις της κυβέρνησης για εγκατάσταση των προσφύγων ξανά στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε κλειστά στρατόπεδα.
«Μπλόκο» από κατοίκους και δημοτική αρχή
Αποκλεισμένη είναι από νωρίς το πρωί η Μόρια, καθώς κάτοικοι της περιοχής με στελέχη της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης έχουν κλείσει το δρόμο στο ύψος της θέσης Φανός τοποθετώντας μάλιστα και μηχανήματα του Δήμου, με αίτημα να μην πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού της καμένης έκτασης του ΚΥΤ, ώστε να στεγασθούν όσοι από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν δεύτερη νύχτα στους δρόμους και τα χωράφια.
Στο σημείο παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, ο όποιος επανέλαβε ότι δεν αποδέχεται την επαναλειτουργία της Μόριας, τη δημιουργία οιοσδήποτε άλλης δομής ακόμα και προσωρινής. Ζήτησε δε την άμεση αναχώρηση από το νησί με οιονδήποτε τρόπο των προσφύγων και μεταναστών που αυτή τη στιγμή ζουν στο δρόμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμαρχος πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο στις 14:30 ώστε να συζητήσουν για τις εξελίξεις.
«Ασπαζόμενος την αγανάκτηση των δημοτών για την παρούσα κατάσταση και τηρώντας απαρέγκλιτα τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, θα συνεχίσει να προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας, εμμένοντας στην απόφαση »καμία δομή στη Λέσβο»» δήλωσε ο δήμαρχος.
Παράλληλα καλεί όποιον θέλει και μπορεί να βρεθεί το πλάι του, ώστε να συνδράμει και εκείνος στην κρίσιμη αυτή στιγμή, που μπορεί να σηματοδοτήσει το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας.
«Όχι» από τον Δήμο Μυτιλήνης στα σχέδια της κυβέρνησης
Αρνητική απάντηση εισέπραξε η κυβέρνηση για εγκατάσταση προσφύγων ξανά μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας ή σε δύο κλειστά στρατόπεδα του νησιού, από την δημοτική αρχή Μυτιλήνης.
Ο δήμαρχος, Στρατής Κύτελης, χαρακτήρισε ανεδαφικές και άστοχες τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου και απέρριψε τις προτάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου.
Ο ίδιος μιλώντας στο in.gr εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στα μέτρα που προανήγγειλε η κυβέρνηση επιμένοντας στο πάγιο αίτημα της τοπικής κοινότητας για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, με τη μεταφορά προσφύγων στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Εδώ και πολύ διάστημα επιμένουμε ότι θα πρέπει να γίνει άμεση και μαζική αποσυμφόρηση μεταναστών. Δεν είναι δυνατόν σε μια δομή 2.800 ατόμων να φιλοξενούνται 12.000 άνθρωποι» επανέλαβε.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δήμου:
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσακύρη και Μιχάλη Φραντζέσκο, καθώς και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Αφάλωνα και Μόριας, συμμετείχαν στη συνάντηση που έγινε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής Χαράλαμπου Αθανασίου, του Γενικού Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο του Υπουργείου Μετανάστευσης Μάνου Λογοθέτη, των Αντιπεριφερειαρχών Δημήτρη Κουρσουμπά, Παναγιώτη Κουφέλου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας Απόστολου Αλατζά, που εκπροσωπούσαν τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, υποστράτηγου Αναστάσιου Σπανού και του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, Ελευθέριου Ντουρουντού.
Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης διαφώνησε κάθετα και απέρριψε τις προτάσεις του κυβερνητικού κλιμακίου, περί εγκατάστασης μεταναστών τόσο μέσα στο ΚΥΤ της Μόριας, όσο και στην περιοχή Λεμονού και στην περιοχή Κλιτς Λάρσου. Οι προτάσεις αυτές του κυβερνητικού κλιμακίου θεωρούνται εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης και όλων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης άστοχες και ανεδαφικές.
Ενέχουν τον κίνδυνο διασποράς του ιού σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης, διαταράσσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επιτείνουν το αίσθημα της αδικίας.
Σεβόμενοι τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, επαναλαμβάνουμε το πάγιο αίτημά μας για το οριστικό κλείσιμο του ΚΥΤ Μόριας και την άμεση αποσυμφόρηση του νησιού, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Λύση εντός της ημέρας με σκηνές και πλοία
Η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στο ΚΥΤ της Μόριας διέκοψε τις εργασίες αποκατάστασης, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπ. Μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών της Μόριας σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
Μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ δεσμεύτηκε ότι εντός της ημέρας θα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να κοιμηθούν είτε σε πλοίο , είτε σε σκηνές οι ευάλωτες ομάδες και οι οικογένειες με παιδιά.
Στο λιμάνι του Σιγρίου στη δυτική Λέσβο, 100 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη, έδεσε, νωρίς σήμερα το πρωί, το πλοίο «Blue Star Chios» στο οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης που ανακοινώθηκε χθες στη Μυτιλήνη, θα στεγασθούν 1000 άτομα από τους πυρόπληκτους πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν σε δρόμους και χωράφια. ‘Αλλοι τόσοι θα στεγασθούν σε αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία δεν έχουν φτάσει ακόμα στη Μυτιλήνη.
Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει δυο μέτωπα, αυτό των μεταναστών που εκβιάζουν για να φύγουν και αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης που αντιδρά.
Τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει κλειστή και ασφαλής δομή με κανόνες στη Λέσβο.
Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση του υπουργείου η προχθεσινή πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».
Όμως, όπως διευκρινίζει «η δεύτερη πυρκαγιά κατέστρεψε χθες αργά το βράδυ το μεγαλύτερο μέρος της Δομής και σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης. Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων», σημειώνεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει προειδοποιώντας πως : «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».
Συνεχίζονται οι αφίξεις ασυνόδευτων στη Θεσσαλονίκη
Μια ακόμα πτήση που μετέφερε 75 ανήλικους πρόσφυγες από τη Μόρια προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως μετέφερε ο ανταποκριτής του MEGA, Θεολόγος Ηλιού, συνολικά θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη 400 ανήλικοι πρόσφυγες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας.
Τα 75 παιδιά που έφτασαν σήμερα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχθηκαν στελέχη του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης και θα τα οδηγήσουν σε ξενοδοχεία της Μακεδονίας όπου και θα φιλοξενηθούν για το επόμενο διάστημα.
Χθες με δύο πτήσεις έφτασαν συνολικά 325 παιδιά στη Θεσσαλονίκη.
Όλα τα παιδιά είχαν υποβληθεί σε τεστ για κοροναϊό, ενώ θα παραμείνουν προληπτικά σε καραντίνα 10 ημερών.
Μπαλάκι ευθυνών
«Κανείς δεν έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα κάτι που είναι μοναδικό. Η συνύπαρξη μεταναστευτικού και πανδημίας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη μια ήδη δύσκολη κατάσταση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ερωτηθείς για τις θλιβερές εικόνες που έρχονται από τη Μόρια, με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να αναγκάζονται να περάσουν τη νύχτα στους περιφερειακούς δρόμους.
Επιβεβαίωσε ότι η πυρκαγιά στο ΚΥΤ ήταν εμπρησμός ενώ σημείωσε πως η χώρα αυτή την στιγμή αντιμετωπίζει μια τριπλή πρόκληση δημόσιας υγείας, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας.
Παράλληλα ανέφερε πως η αλληλεγγύη της Ευρώπης έρχεται πάντα στις δύσκολες στιγμές με μορφή είτε οικονομική, είτε μέσων και πως υπάρχει ετοιμότητα από τους Ευρωπαίους να στείλουν κοντέινερ, φαγητά κλπ. Ωστόσο επεσήμανε πως «σε περιόδους ηρεμίας όταν πραγματικά χρειαζόταν η αποσυμφόρηση των νησιών θα θέλαμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη από τους εταίρους μας».
Σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν άστεγοι ο ίδιος επεσήμανε πως «πρέπει να αναζητηθεί χώρος και έχουμε μια δυσκολία με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία όπου θα μπουν σκηνές ώστε να διαμείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Πρέπει να γίνουν αυστηρά και ελεγχόμενα κλειστού τύπου κέντρα. Είναι στο δρόμο χιλιάδες σκηνές όμως υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο αντιδράσεις για οποιοδήποτε χώρο που ζητούν να φύγουν από εκεί και από την άλλη υπάρχει η ελπίδα-επιθυμία των ίδιων των μεταναστών ότι είναι ευκαιρία να φύγουν. Πρόκειται για έναν αστερισμό συμφερόντων που οδηγεί σε μία δύσκολη κατάσταση ενώ προσθέτει πως 5 προτάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση δεν έχουν γίνει αποδεκτές».
«Θα επιμείνουμε γιατί πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι πρώτο θέμα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού, δημόσιας τάξης και εθνικής ασφάλειας. Θα βελτιωθούν οι εικόνες μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης σημείωσε πως το πρόβλημα της Μόριας δεν μπήκε ποτέ κάτω από το χαλί γι αυτό και υπήρξε σε σύντομο χρονικό διάστημα αποσυμφόρηση από τις 20.000 στις 13.000.
Χημικά και δακρυγόνα από την αστυνομία
Ο δρόμος προς το Καρά Τεπέ φρουρούταν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απώθησαν με δακρυγόνα και χημικά μεγάλη ομάδα προσφύγων που κινείτο προς τη Μυτιλήνη.
Σοκαριστικό βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δείχνει πρόσφυγες με τα υπάρχοντα τους στα χέρια να προσπαθούν να ξεφύγουν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα, ενώ παιδιά ακούγονται να φωνάζουν.
«Απίστευτο, είναι εντελώς τρελό, η αστυνομία επιτίθεται σε μικρά παιδιά» ακούγεται από το βίντεο, οι πρόσφυγες πνίγονται από τα δακρυγόνα με τα παιδιά τρομοκρατημένα να κλαίνε.
- H Premier League επιστρέφει με «Boxing Day» – Όλο το πρόγραμμα της ημέρας
- Νέα Υόρκη: Ταξί ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε ανθρώπους έξω από πολυκατάστημα – 7 τραυματίες
- «Βόμβα» με Μίτσιτς: «Οι τρεις ομάδες της Euroleague και το ΝΒΑ…»
- Αρκάς: Ο Άγιος Βασίλης στέλνει την καλημέρα του
- Βοσνία: 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας
- Νίκησαν τους Σέλτικς οι Σίξερς με σόου Μάξεϊ και Εμπίντ (vid)