Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Nα φύγουν τώρα οι ρυπογόνες βιομηχανίες από τη Δραπετσώνα
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στη συνεδρίαση του στις 9 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε να απομακρυνθούν τώρα η Oil One και οι άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες από την περιοχή της Δραπετσώνας
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σε ιδιαίτερα σημαντική απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής συμπαρατάχτηκε με το αίτημα του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας και των κατοίκων της περιοχής για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One και όλων των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα.
Θυμίζουμε ότι με αφορμή τα επανειλημμένα περιστατικά έντονης δυσοσμίας στην περιοχή, που έχουν ως πηγή προέλευσης τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Oil One, συμφερόντων Μελισσανίδη, τις μετρήσεις των εργαστηρίων του Δημόκριτου και του Αστεροσκοπείου που έδειξαν συγκεντρώσεις ρύπων, συμπεριλαμβανομένου του καρκινογόνου βενζολίου, αλλά και την ανησυχία που προκαλεί η έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής της δυνατότητας της Oil One να ρίχνει επεξεργασμένα απόβλητα απευθείας στη θάλασσα, υπάρχει στην περιοχή αναβρασμός και μαζική απαίτηση εδώ και τώρα να φύγουν όλες οι ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις από την περιοχή. Ούτε είναι τυχαίο ότι το αίτημα των κατοίκων και της δημοτικής αρχής συμμερίζονται και υποστηρίζουν οι βουλευτές της περιοχής ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.
Οι χρήσεις γης
Στην περιοχή των Λιπασμάτων κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχουν οχληρές βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς οι χρήσεις γης, όπως αυτές ορίστηκαν με το άρθρο 28 του Ν. 4342/2015, για τη συγκεκριμένη έκταση δεν επιτρέπουν βιομηχανικές δραστηριότητες, καθώς η περιοχή θεωρείται περιοχή ανάπλασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εισαγγελέας που δεν είδε το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Δραπετσώνα
Όμως, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή συνεχίζουν να λειτουργούν, εκμεταλλευόμενες τη μεταβατική περίοδο που η ισχύουσα νομοθεσία δίνει σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που ήταν νόμιμα αδειοδοτημένες πριν την αλλαγή χρήσης να συνεχίσουν να λειτουργούν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε εδώ ότι ειδικά για την Oil One η αδειοδότηση στηρίχτηκε σε νομοθετική ρύθμιση του 2014 που είχε επαναφέρει την δυνατότητα βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, ρύθμιση που είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις τους κατοίκους και γι’ αυτό τελικά υπήρξε νέα ρύθμιση το 2015.
Για να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά, πρέπει να δούμε ότι με βάση το άρθρο 7, παράγρ. 2 του Ν. 3325/2005, όπως ισχύει σήμερα ύστερα από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, μια δραστηριότητα μπορεί να συνεχιστεί έως και 20 χρόνια από την αλλαγή της χρήσης γης και μάλιστα ακόμη και να επεκταθεί, εάν η επέκταση γίνει μέχρι το δωδέκατο έτος από την αλλαγή χρήσης γης. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν λειτουργούν ρυπογόνες βιομηχανίες στα «Λιπάσματα» όπως η Oil One μέχρι το 2035!
Γι’ αυτό ακριβώς και χρειάζεται ειδική νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει την άμεση απομάκρυνση αυτών των ρυπογόνων αυτών δραστηριοτήτων, αντί της παράτασης λειτουργίας.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας είχε αναλάβει το τελευταίο διάστημα νομοθετική πρωτοβουλία για να υπάρξει η σχετική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και είχε ζητήσει και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής να τοποθετηθεί.
Αυτό ακριβώς δείχνει και τη σημασία της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Τι λέει η απόφαση
Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ως εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό των καταγγελιών των κατοίκων του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας για την ύπαρξη επεισοδίων δυσοσμίας που προκαλούνται από οχλούσες δραστηριότητες, καθώς και τα πορίσματα των μελετών του ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος» και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα οποία επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος, καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει άμεσα τις διατάξεις του άρθρου 28 του Ν. 4342/2015.
Δεδομένου ότι στην περιοχή της ανάπλασης των 640 στρεμμάτων και εγγύς αυτής λειτουργούν αδειοδοτημένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εντός ή πλησίον του οικιστικού ιστού, η Πολιτεία πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μετεγκατάστασή τους, διασφαλίζοντας άμα τη επαναλειτουργία των εν λόγω επιχειρήσεων, προκειμένου και να διαφυλαχθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Καλούμε την Πολιτεία να προβεί άμεσα σε νομοθετική ρύθμιση για τη μετεγκατάσταση των εν λόγω οχλουσών δραστηριοτήτων, με απόλυτο γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής μιας εκ των πλέον επιβαρυμένων περιοχής του λεκανοπεδίου Αττικής. Ειδικότερα ζητάμε την τροποποίηση του άρθρου 7, παρ. 2 Ν. 23325/2005, προκειμένου να προβλέπεται η άμεση μετεγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων.»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις