Ο Μόσιαλος εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή των ερευνών για το εμβόλιο
O Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρθηκε εκ νέου στην διακοπή των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού
O Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρθηκε εκ νέου στην διακοπή των κλινικών ερευνών για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Ο κ. Μόσιαλος έγραψε χαρακτηριστικά:
Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πάρει ασπιρίνη γιατί υποφέραμε από πονοκέφαλο η για άλλους λόγους. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι διαβάσαμε ποτέ τις οδηγίες χορήγησης η τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (τις επισυνάπτω στα σχόλια).
Το αναφέρω αυτό γιατί γίνεται (και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό) συζήτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων. Σχεδόν όλα τα φάρμακα και εμβόλια προκαλούν παρενέργειες σε ορισμένους χρήστες. Αλλά τα θετικά τους αποτελέσματα είναι περισσότερα για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων τα λαμβάνουν σε σύγκριση με τις παρενέργειες που προκαλούν.
Αυτό που εξετάζουμε είναι η σχέση οφέλους/κινδύνου παρενεργειών. Φυσικά έχει μεγάλη σημασία ο τύπος των παρενεργειών. Πολλές είναι παροδικές (πονοκέφαλος, πυρετός, ένα μικρό εξάνθημα) άλλες είναι σοβαρότερες.
Έχει επίσης σημασία η συχνότητα εμφάνισης των παρενεργειών. Αν έχουμε 10 μακροχρόνιες νοσηλείες ανά 100 εθελοντές που λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ για την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου. Αν όμως έχουμε 2-3 ανά 20-30,000 εθελοντές, οι νοσηλείες είναι σύντομες και δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των εθελοντών τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τα οφέλη από το νέο φάρμακο η το εμβόλιο.
Αν τα οφέλη είναι σημαντικά τότε το νέο φάρμακο η το εμβόλιο θα εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Αν όμως οι παρενέργειες είναι μεγάλες, αφορούν σε μεγάλο αριθμό εθελοντών και τα οφέλη από τη χορήγηση του νέου εμβολίου είναι μικρά, τότε το νέο εμβόλιο δεν θα εγκριθεί.
Στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης έγινε προσωρινή διακοπή των κλινικών μελετών για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό έγινε παρότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις (και πολιτικές) και μεγάλες προσδοκίες για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο σύντομα. Οι ερευνητές ακολούθησαν τις σωστές πρακτικές και δεν αποσιώπησαν το πρόβλημα. Οι διακοπές των ερευνών συμβαίνουν συχνά σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των φαρμάκων/εμβολίων. Αντιθέτως η έγκριση εμβολίου με ανεπαρκή στοιχεία όπως έγινε πρόσφατα στη Ρωσία δεν συνάδει με τις διεθνείς πρακτικές».
- Καμπανιακός – Ηρακλής 3-3: «Τρελό» ματς χωρίς νικητή
- Ισπανία: Κατάργηση της Golden Visa από το Κογκρέσο
- Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το αντίτιμο και οι ώρες διεξαγωγής
- Sohmer Piano Building: Το εμβληματικό ρετιρέ της Νέας Υόρκης διατίθεται προς πώληση
- Jerusalem Post: Γυναίκες έστειλε στη μάχη το Ισραήλ – Ποια η αποστολή τους
- Λάκης Λαζόπουλος: Μετωπική σάτιρα – Το Τσαντίρι προς όλους, πάντα απέναντι, χωρίς φόβο, χωρίς πάθος