Τι να κάνετε όταν το παιδί δαγκώνει
Δοκιμάστε τις ακόλουθες πρακτικές για να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και να σταματήσει να δαγκώνει
Καθώς το παιδί θα μεγαλώνει θα αρχίσει να μαθαίνει πώς μπορεί να αντιμετωπίζει καταστάσεις που μπορεί να το κάνουν να γίνεται συναισθηματικό.
Πριν όμως από αυτήν την φάση πολλά είναι τα παιδιά που περνούν από την φάση του δαγκώματος, οπότε ένα παιδάκι μπορεί να δαγκώσει για να επικοινωνήσει τα συναισθήματα ή τις ανάγκες του.
Αν και αυτό είναι μία συνηθισμένη φάση που περνούν πολλά νήπια, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να σταματήσει και να αντικαταστήσει το δάγκωμα με μια άλλη αντίδραση.
Πώς θα σταματήσει;
Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:
Αποφύγετε ορισμένες καταστάσεις
Αν και ορισμένες φορές φαίνεται αδύνατο να αποτρέψετε το παιδί από το να δαγκώσει, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το βοηθήσετε είναι να αποφύγετε καταστάσεις όπου το παιδί μπορεί να νιώσει άβολα με αποτέλεσμα να δαγκώσει κάποιον. Καθώς περνάτε χρόνο με το παιδί, θα είστε σε θέση να εντοπίσετε ορισμένους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν αυτήν την συμπεριφορά.
Βοηθήστε το να χρησιμοποιήσει τα λόγια του
Ένας άλλος πολύ καλός τρόπος να βοηθήσετε το παιδί σας να σταματήσει να δαγκώνει τους άλλους είναι να του μάθετε να εκφράζει λεκτικά τα συναισθήματά του είτε είναι αρνητικά είτε είναι θετικά. Εάν το παιδί σας μπορεί να συσχετίσει ένα έντονο συναίσθημα με την σωστή λέξη, τότε είναι πιθανό να αρχίσει να δαγκώνει όλο και λιγότερο καθώς πλέον θα μπορεί να επικοινωνεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.
Μην γίνεστε σκληροί
Είναι σημαντικό καθώς προσπαθείτε να κάνετε το παιδί να σταματήσει να δαγκώνει να μην γίνετε ιδιαίτερα σκληροί και να μην το τιμωρήσετε, καθώς αν το παιδί νιώσει ντροπή θα αισθανθεί πολύ άσχημα και πιθανότατα να ξεκινήσει να δαγκώνει πολύ πιο έντονα. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα και ο τρόπος με τον οποίο τους μιλάτε, μπορεί να τα επηρεάσει κατά πολύ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις