Διπλωματικός πυρετός για τις τουρκικές προκλήσεις – Κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη με Μακρόν
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα θέσει ο πρωθυπουργός και στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, όπου για άλλη μια φορά αναμένεται να καταδείξει πως το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή μεν στο διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών.
Συνεχίζεται το μπαράζ, παρεμβάσεων και επαφών της Αθήνας, θέτοντας το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας και επαναλαμβάνοντας ότι ο διάλογος με την Άγκυρα, προϋποθέτει συγκεκριμένες κινήσεις από την άλλη πλευρά και δη την άμεση απόσυρση του συνόλου τουρκικών πολεμικών πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του Oruc Reis, από περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, το απόγευμα, στο Αιάκειο της Κορσικής. Μια συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (MED7) που ξεκινά σήμερα.
Μάλιστα η συνάντηση αυτή του κ. Μητσοτάκη και του κ. Μακρόν αναμένεται να επισφραγίσει την αμυντική συμμαχία Ελλάδας και Γαλλίας, καθώς οι δύο χώρες σηκώνουν όλο το βάρος της διένεξης και της αντιπαράθεσης με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων θα θέσει ο πρωθυπουργός και στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, όπου για άλλη μια φορά αναμένεται να καταδείξει πως το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή μεν στο διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών.
Τι θα συζητηθεί στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA αναμένεται να υπάρξει ένα κοινό ανακοινωθέν των επτά χωρών που θα βρίσκεται πολύ κοντά στις ελληνικές θέσεις.
Οι εν λόγω θέσεις συνοψίζονται στην τελευταία αποτύπωση που έκανε η Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων Ηγετών για την τουρκική προκλητικότητα.
Το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα
Το γεγονός ότι το όλο ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και σε άρθρο του στο οποίο αναλύει τις ελληνικές θέσεις στο διεθνές ακροατήριο και δημοσιεύεται ταυτόχρονα στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung, και Le Monde.
«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εάν η Τουρκία επέλεγε τη γέφυρα, πιστεύω ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα εξακολουθούσε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μια φιλόδοξη, μακρόπνοη συμφωνία με την ΕΕ, η οποία θα ήταν προς όφελος όλων. Οι διαφορές δεν επιλύονται με βία, τεχνάσματα ή χειραγώγηση, αλλά ειρηνικά και μέσω αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι η κατάσταση. Η λύση είναι απλή. Καθόμαστε. Συζητάμε τις διαφορές μας. Και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί. Τι έχει άλλωστε να φοβηθεί η Άγκυρα από το κράτος δικαίου;» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός.
«Πολύ κοντά σε συμφωνία στο Βερολίνο»
Στο άρθρο του, ο κ. Μητσοτάκης, αποκαλύπτει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν πολύ κοντά σε συμφωνία στην τριμερή του Βερολίνου και μάλιστα συντάχθηκε σχετικό κείμενο, αλλά η Άγκυρα «τίναξε στον αέρα» τελευταία στιγμή τη συμφωνία αυτή.
«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις. Οι ελπίδες που συνεχίζω να τρέφω για την Τουρκία δεν μου αποκρύπτουν την πραγματικότητα. Χρειαζόμαστε διάλογο, αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμού» τονίζει ο πρωθυπουργός.
«Η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας»
Ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του προειδοποιεί την Τουρκία ότι θα πληρώσει «σημαντικό οικονομικό τίμημα» εάν δεν συνεργαστεί, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί και να βρει κοινό έδαφος, ή μπορεί να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως ο επιτιθέμενος, παίζοντας παιχνίδια εντυπώσεων στις παρυφές της Ευρώπης, και να πληρώσει ένα σημαντικό οικονομικό τίμημα για τη συμπεριφορά της. Μπορεί να επιλέξει εάν η Ελλάδα θα αποτελέσει γέφυρα ή εμπόδιο για την εταιρική σχέση και την πρόοδο».
Παράλληλα στέλνει μήνυμα και στους ευρωπαίους ομολόγους του, ενόψει της Συνόδου κορυφής της ΕΕ, ότι δεν έχουν την πολυτέλεια κατευνασμού της πολεμοχαρούς Τουρκίας : «Αργότερα αυτόν τον μήνα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν ειδική σύνοδο για να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα απαντήσουν. Εάν η Τουρκία αρνηθεί να λογικευτεί έως τότε, δεν βλέπω άλλη επιλογή παρά να επιβάλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ουσιαστικές κυρώσεις. Διότι δεν είναι πλέον μόνο ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι ζήτημα αναγνώρισης του γεγονότος ότι διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα – στρατηγικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Εάν η Ευρώπη θέλει να αποτελέσει πραγματική γεωπολιτική δύναμη, τότε δεν έχει την πολυτέλεια κατευνασμού μιας πολεμοχαρούς Τουρκίας», αναφέρει ο πρωθυπουργός.
- Amazon: Πώς σκοπεύει να «χτυπήσει» Shein, Temu και… Tik Tok
- Στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι του Φουρνιέ, τα δώρα άνοιξε ο «Πράσινος» Βιλντόζα…
- Λίβερπουλ – Λέστερ 3-1: Τρίποντο με ανατροπή και +7
- Περτούλι: Γιατί προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο
- Μπαρτζώκας: «H θέλησή μας ήταν το κλειδί της νίκης»
- Φουρνιέ: «Έχουμε μια σκληρή ομάδα, που είναι δύσκολο να την κερδίσεις»