Κάλεσμα στους δημάρχους της Λέσβου και στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να προτείνουν χώρους και να δεχτούν την προσωρινή μετεγκατάσταση των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας σε άλλα σημεία του νησιού απευθύνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Άκαρπη

Ο υπουργός Εσωτερικών που είναι από χτες στη Λέσβο στο πλαίσιο της εκεί παρουσίας του κυβερνητικού κλιμακίου αφήνει αιχμές για τη στάση της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά τη φιλοξενία όσων έχουν μείνει άστεγοι εξαιτίας της φωτιάς που έκαψε τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωρικάκος η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το θέμα αυτό υπήρξε άκαρπη.

«Μετά τη χθεσινή άκαρπη σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην Μυτιλήνη με τους Δημάρχους και τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας, τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» αναφέρει ο Τάκης Θεοδωρικάκος και προσθέτει:

«Και η Αυτοδιοίκηση στο νησί έχει χρέος να προτείνει τόπους άμεσης υποδοχής των μεταναστών που είναι στους δρόμους, με όρους απόλυτης ασφάλειας για τους κατοίκους του νησιού και τους μετανάστες, και ταυτόχρονα να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο, όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας.

Δεν μπορούμε να διαπραγματευθούμε ούτε την υγειονομική προστασία των πολιτών και προφανώς ούτε την εθνική μας ασφάλεια.

Σε αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε, οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε απολύτως ενωμένοι».

Κυβερνητική γραμμή

Η μετάθεση των ευθυνών στην αυτοδιοίκηση είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή καθώς τόσο ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης μιλώντας πριν από λίγο στο MEGA κινήθηκε σε αυτή τη γραμμή, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών πέταξε το μπαλάκι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες ζητώντας τους να συμβάλλουν στην εξεύρεση χώρων προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά οι άστεγοι πρόσφυγες και εν συνεχεία να φτιαχτούν οι κλειστές δομές.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο «LIVE NEWS» δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης, αναφέρθηκε δε στην δυσκολία συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ παραδέχθηκε ότι είναι εκτός ελέγχου το υγειονομικό ζήτημα, αφού αγνοούνται όλοι όσοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

«Είμαστε έτοιμοι με σκηνές, είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε τις ανάγκες των οικογενειών και των ευπαθών ομάδων, υπάρχει ένα πρόβλημα σοβαρό συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία χθες απέρριψε κάθε εναλλακτική πρόταση που κάναμε για κοιμηθούν με ασφάλεια αυτοί οι άνθρωποι.

Δεν γίνεται να έρθουν 12000 στον Πειραιά

Έχουμε συγκεκριμένα σημεία για να ξεκινήσουμε να στήσουμε τις σκηνές. Είναι σημαντικό να υπάρχει ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να μην έχουμε επεισόδια που θα επηρεάσουν την ασφάλεια είτε των κατοίκων, είτε των αιτούντων άσυλο», ανέφερε υπογραμμίζοντας την αδυναμία συνεργασίας με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η αντιπρόταση της περιφέρειας και του δήμου είναι να μπουν 12.000 σε ένα καράβι και να έρθουν στον Πειραιά. Αυτό τεχνικά δεν είναι εφικτό και θα προκαλούσε περισσότερα θέματα ασφάλειας για τον κοροναϊό» είπε ο κ. Μηταράκης.

Μερίδιο ευθύνης

Ο κ. Πέτσας νωρίτερα κάλεσε την τοπική αυτοδιοίκηση να συμπράξει στο σχεδιασμό της κυβέρνησης υποδεικνύοντας χώρους για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους αιτούντες άσυλο.

«Όσον αφορά την κλειστή δομή, αυτή θα είχε προχωρήσει και τώρα θα ήταν στα τελευταία της στάδια αν δεν είχαν υπάρξει τα γεγονότα του Φεβρουαρίου. Καλούμε λοιπόν την Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλάβει την ευθύνη της», τόνισε ο κ. Πέτσας επαναλαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών αυτό το κάλεσμα.

«Υπάρχει μερίδιο ευθύνης, φυσικά και στην Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι δεν επέδειξε την αποφασιστικότητα που απαιτούνταν εκείνη τη στιγμή. Από κει και πέρα, όλοι γνωρίζουμε τι συνέβη το Φεβρουάριο και ποιοι υποκινούσαν τις αντιδράσεις. Πιστεύουμε ότι τώρα, υπό το φως των γεγονότων και επειδή είμαστε όλοι σοφότεροι, πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερος βαθμός συνεργασίας και γι’ αυτό καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να βρούμε μια μεσοπρόθεσμη μόνιμη λύση, η οποία περιλαμβάνει απαρεγκλίτως τη δημιουργία κλειστής ελεγχόμενης δομής» ανέφερε χαρακτηριστικά.