Κοροναϊός : Στο «μάτι του κυκλώνα» με 555 κρούσματα σε πέντε μέρες η Αττική – Οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Σήμερα, τα νούμερα ήταν μειωμένα σε σχέση με μια μέρα πριν, ωστόσο παρέμειναν σταθερά ψηλά, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Αττική και στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην εν λόγω περιοχή. Συγκεκριμένα σήμερα η Αττική είχε 158 κρούσματα, τα περισσότερα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει από χθες στην Ελλάδα μετά την έκρηξη κρουσμάτων και το αρνητικό ρεκόρ των 372 νέων περιπτώσεων του φονικού ιού στη χώρα μας.
Σήμερα, τα νούμερα ήταν μειωμένα σε σχέση με μια μέρα πριν, ωστόσο παρέμειναν σταθερά ψηλά, τη στιγμή που όλα τα βλέμματα στράφηκαν στην Αττική και στο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην εν λόγω περιοχή. Συγκεκριμένα σήμερα η Αττική είχε 158 κρούσματα, τα περισσότερα από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας.
Ενδεικτικό του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Αττική είναι το γεγονός ότι σε μόλις 5 ημέρες η Αττική μετράει 555 κρούσματα.
Τα πολλά κρούσματα στην Αττική προβληματίζουν έντονα τους ειδικούς καθώς την Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία και η κατάσταση ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Αττική που προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήμονες της χώρας, αφού υπάρχουν και κάποιες ακόμα περιφερειακές ενότητες, στις οποίες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.
Για την κατάσταση στην Αττική μίλησε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα και για την Αττική και για τη Θεσσαλονίκη. Εκεί ο »υπερπληθυσμός» σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, δημιουργεί άλλα δεδομένα σε σχέση με τη λειτουργία του αλγόριθμου» είπε.
«Προφανώς και μας προβληματίζει, προφανώς και το παρακολουθούμε, υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική πάνω σε αυτό, έχουμε εργαλεία και μέτρα στην φαρέτρα, αλλά όλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν την ώρα που πρέπει, εφόσον πρέπει» συμπλήρωσε.
Το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης της μάσκας, αν χειροτερέψει η εικόνα. Πρακτικά τόσο οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη αρνούνται -προς το παρόν- το εν λόγω μέτρο, ωστόσο δεν το αποκλείουν, εφόσον η κατάσταση στη χώρα χειροτερέψει πολύ.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση για τον φονικό ιό. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, τα μέτρα σε όσες περιοχές έχουν επιβληθεί θα εξετάζονται κάθε τρεις ημέρες και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε περιοχής θα αποφασίζονται οι επόμενες κινήσεις.
«Για καθολική χρήση μάσκας εάν και εφόσον δούμε πιο βαριές εικόνες, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Ήδη σε κάποιες περιοχές έχει εφαρμοστεί» είπε ο κ. Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση του in.gr.
Οι περιοχές που βρίσκονται στο στόχαστρο
Μαζί με την Αττική στις επιβαρυμένες περιοχές βρίσκεται η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλονίκη. η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Καρδίτσα, η Σαντορίνη, ο Βόλος και η Κως. Στις εν λόγω περιοχές το κλείσιμο των χώρων εστίασης παραμένει στις 00:00, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.
Ακόμα σε καθεστώς μίνι lockdown παραμένουν Λέσβος, Ζάκυνθος, Μύκονος, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο. Αντιθέτως η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο είναι καλύτερη και γι’αυτό βγαίνουν από το μίνι lockdown από τις 15/09.
Στο «κόκκινο» Πέλλα, Πιερία και Λέσβος
Σημειώνεται, δε, πως Πέλλα, Πιερία και Λέσβος είναι οι τρεις περιοχές της χώρας που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο ιικό φορτίο και συνεπώς τη μεγαλύτερη επιδημιολογική επίπτωση τις τελευταίες δέκα ημέρες, όπως αυτό αποτυπώνεται στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στις τρεις συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες καταγράφηκαν από την αρχή του μήνα περισσότερα από 50 θετικά κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Γεγονός που τους δίνει τις τρεις πρώτες θέσεις στην παρούσα φάση της επιδημίας.
Αυτό συνέβη διότι στις μεν περιοχές της Μακεδονίας, η ξέφρενη πορεία μετάδοσης του φονικού ξεκίνησε από το εργοστάσιο επεξεργασίας φρούτων στα Γιαννιτσά, καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι φέρεται να προέρχονται και από όμορους στην Πέλλα νομούς. Από την άλλη πλευρά, στη δε Λέσβο, η κατάσταση ξέφυγε λόγω των κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν σε πρόσφυγες στον κατεστραμμένο -πλέον- καταυλισμό της Μόριας.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Νωρίτερα σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 287 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα ανακοίνωσε, εκ των οποίων 43 συνδέονται με γνωστές συρροές και 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 12.734, εκ των οποίων το 55.4% άνδρες, ενώ 2.340 (18.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5.601 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 52 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 11 (21.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 169 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 300 θανάτους συνολικά στη χώρα. 111 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Πού εντοπίζονται:
- (15) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
- (272) εγχώρια κρούσματα,
- 158 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 25 κρούσματα συνδέονται με γνωστές συρροές.
- 19 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Αργολίδας
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Βοιωτίας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Γρεβενών
- 4 κρούσματα από Π.Ε. Δράμας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Ζακύνθου
- 7 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
- 3 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Θήρας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Κέρκυρας
- 7 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Λασιθίου
- 3 κρούσματα από Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Ρόδου
- 18 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας (εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
- 14 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας (εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή σε βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων)
- 3 κρούσματα από Π.Ε. Ρεθύμνου
- 1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
- 3 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα από Π.Ε. Χίου
- 6 κρούσματα σε άγνωστη περιοχή υπό διερεύνηση
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων