Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διχασμένη η Γερμανία για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια

Διχασμένη η Γερμανία για την υποδοχή προσφύγων από τη Μόρια

Η «καλή θέληση του Βερολίνου» φτάνει μέχρι την υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων από τη Μόρια.

«Μύλος» έχει δημιουργηθεί στη Γερμανία με το ζήτημα του προσφυγικού, έπειτα από την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια.

Η «καλή θέληση» του Βερολίνου φτάνει μέχρι την υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Όταν η κουβέντα έρχεται στην υποδοχή περαιτέρω προσφύγων, τότε φανερώνεται ο διχασμός τόσο στην πολιτική σκηνή όσο και στην κοινωνία της Γερμανίας.

O γερμανικός Τύπος καταλόγισε μεν ευθύνες στην ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις, από την άλλη δεν έδειξε και ιδιαίτερη διάθεση αυτοκριτικής για την κατάσταση με το προσφυγικό.

Υπουργός Ανάπτυξης: Η Γερμανία θα μπορούσε να δεχτεί 2.000 άτομα από την Μόρια

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Ανάπτυξης Γκερντ Μίλερ προτρέπει την Γερμανία να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες/μετανάστες από τον ελληνικό καταυλισμό προσφύγων της Μόριας.

«Η Γερμανία θα μπορούσε να δώσει ένα παράδειγμα και να δεχτεί 2.000 άτομα. Εάν έπαιρνα αυτήν την εντολή  ως Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, (το θέμα) θα μπορούσε να επιλυθεί εντός τριών ημερών», τόνισε σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

«Η Mόρια είναι μια τελευταία έκκληση αφύπνισης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από πέντε χρόνια συζήτησης για τους πρόσφυγες, ήρθε η ώρα να μην υπολογίζουμε πλέον σε μια ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή», πρόσθεσε ο χριστιανοκοινωνιστής (CSU) ομοσπονδιακός υπουργός Ανάπτυξης , απομακρυνόμενος έτσι από τον (επίσης χριστιανοκοινωνιστή) ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος δεσμεύτηκε μόνο ότι η Γερμανία θα δεχτεί 100 έως 150 ανήλικους πρόσφυγες από τον κατεστραμμένο καταυλισμό της Λέσβου στην Γερμανία σε πρώτη φάση και απαγορεύει σε ομοσπονδιακά κρατίδια και την τοπική αυτοδιοίκηση που το επιθυμούν να δεχτούν άλλους.

Συζήτηση για τη Μόρια στη γερμανική βουλή

Η γερμανική βουλή συζήτησε σήμερα τις συνέπειες που προκύπτουν από την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Μόρια μετά από αίτημα του κόμματος «Η Αριστερά».

Η Αριστερά (Die Linke) ζήτησε την υποδοχή όλων των 13.000 προσφύγων της Λέσβου στη Γερμανία, σε περίπτωση που τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν είναι πρόθυμα να δεχτούν και αυτοί πρόσφυγες.

«Στη Μόρια τυλίχτηκαν οι αξίες της ΕΕ στις φλόγες», δήλωσε ο συνπρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Ντίτμαρ Μπαρτς σε συζήτηση μιας ώρας, η οποία διακόπηκε από πολλές παρεμβάσεις.

«Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική»

Στην παρέμβαση του ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επεσήμανε ότι η Γερμανία, σε στενό συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση, ήδη βοηθά στην περίθαλψη των άστεγων προσφύγων. Δέκα ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είναι έτοιμες να δεχτούν 400 προσφυγόπουλα.

Ο κ. Ζεεχόφερ επεσήμανε επίσης ότι από το 2015 η Γερμανία έχει δεχθεί περίπου 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθημερινώς γίνονται δεκτοί 300 έως 400 πρόσφυγες αιτούντες ασύλου. «Πλησιάζουμε ξανά τους υψηλούς αριθμούς του παρελθόντος», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε την αναγκαιότητα ευρωπαϊκής λύσης στο ζήτημα των προσφύγων. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει «ολιστικές προτάσεις» στις 30 Σεπτεμβρίου, είπε.

Προς το παρόν, οι γρήγορες λύσεις στο προσφυγικό επιτυγχάνονται στην ΕΕ «με εκείνους που είναι έτοιμοι να δείξουν αλληλεγγύη». Ένα παγκόσμιο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί εθνικά αλλά μόνο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, τόνισε.

Προηγουμένως στην ομιλία του ο κ. Μπάρτς είχε χαρακτηρίσει «σκάνδαλο» την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών και μέλους της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης να απαγορεύσει σε γερμανικούς δήμους να δεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα. «Η συμπεριφορά σας δεν είναι χριστιανική, η συμπεριφορά σας είναι απάνθρωπη», δήλωσε ο Ντίντμαρ Μπαρτς.

Πράσινοι: Η Γερμανία πρέπει να πρωτοστατήσει

Ως «αναμενόμενη καταστροφή» χαρακτήρισε την πυρκαγιά στη Μόρια η εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Πρασίνων για προσφυγικά θέματα, Λουίζε Άμτσμπεργκ.

Ενώ κατήγγειλε ότι το σημερινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου είναι «βαθιά μη αλληλέγγυο», κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση πως απέτυχε στο ρόλο της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επειδή, όπως υποστήριξε, δεν έδωσε προτεραιότητα στο προσφυγικό ζήτημα.

«Τώρα ψάχνουμε τη μεγάλη λύση αντί να βοηθήσουμε», δήλωσε. «Είμαστε πεπεισμένοι», πρόσθεσε, «ότι η Γερμανία πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία ώστε να ακολουθήσουν και άλλοι».

Με έντονο τρόπο το εθνικιστικό και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) αντιτάχθηκε στην υποδοχή προσφύγων από τη Λέσβο.

«Γιατί πρέπει η Γερμανία να ανταμείψει με κοινωνικές παροχές οικονομικούς πρόσφυγες και εκβιαστές», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής Γκόντφριντ Κούριο; «Η Γερμανία δεν είναι ένας διεθνής οργανισμός βοήθειας. Το καθήκον της κυβέρνησης είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του γερμανικού λαού», είπε.

Το SPD κατηγορεί την ΕΕ για καθυστέρηση

Γρήγορες λύσεις για τους παθόντες της φωτιάς στη Μόρια και επί τόπου βοήθεια ζήτησαν οι ομιλητές των Σοσιαλδημοκρατών. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη», επεσήμανε στα ελληνικά από το βήμα του κοινοβουλίου ο βουλευτής του SPD Χέλγκε Λιντ.

Η δε εκπρόσωπος για θέματα Εσωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Ούτε Φογκτ τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να γίνει ξανά ανεκτό σε ευρωπαϊκό έδαφος να υπάρχει ένας καταυλισμός όπως η Μοριά». Οι 13.000 πρόσφυγες θα πρέπει γρήγορα να κατανεμηθούν σε χώρες της ΕΕ.

Η κ. Φογκτ κατηγόρησε την Κομισιόν για «πολιτική ολιγωρία». «Αυτό είναι επαίσχυντο», δήλωσε. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να είχε δείξει περισσότερη ενεργητικότητα στην πολιτική ασύλου.

Άλλοι Σοσιαλδημοκράτες βουλευτές όπως ο Φρανκ Σβάμπε επέκριναν όμως και την ελληνική κυβέρνηση επειδή δεν τηρούσε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, ειδικά αναφορικά με παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων (pushback).

Μιλώντας ως εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου των γερμανικών κρατιδίων, ο υπουργός Ενταξιακής Πολιτικής της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Γιοάχιμ Στραμπ, χαρακτήρισε την καταστροφή του καταυλισμού στα Μόρια «αποτυχία της ΕΕ». Η κατάσταση που επικρατούσε ήταν «απαράδεκτη».

Σύμφωνα με τον πολιτικό των Φιλελευθέρων που πρόσφατα είχε επισκεφτεί τη Μόρια, στον καταυλισμό διέμεναν και 2.000 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.

Ο κ. Σταμπ προειδοποίησε, τέλος, ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να ακολουθήσει ξεχωριστή πορεία στην πολιτική ασύλου, αλλά να αναζητήσει στην ΕΕ συμμάχους.

Απόρριψη του αιτήματος

Με της ψήφους των Χριστιανικών Λομμάτων CDU/CSU, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελευθέρων και του AfD απορρίφθηκε το αίτημα της Αριστεράς, το οποίο υποστήριξαν και οι Πράσινοι για άμεση υποδοχή των προσφύγων από τη Λέσβο. Η πρόταση παραπέμφθηκε προς συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Διχασμένοι οι Γερμανοί για την υποδοχή ή μη προσφύγων από τη Μόρια

Τo 50% των Γερμανών είναι της άποψης ότι η Γερμανία μαζί με άλλα πρόθυμα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες από το κατεστραμμένο καταυλισμό προσφύγων της Μόριας, σύμφωνα με έρευνα την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό των ραδιοτηλεοπτικών δικτύων RTL και n-tv.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων σε αυτήν την έρευνα (34%) πιστεύει  ότι η Γερμανία πρέπει να δέχεται πρόσφυγες μόνο εάν υπάρχει πανευρωπαϊκή κατανομή. Μόνο μια μειοψηφία (15%) είναι γενικά κατά της υποδοχής προσφύγων στην Γερμανία.

Αρκετά ομοσπονδιακά κρατίδια και δήμοι είχαν ήδη προσφερθεί να υποδεχτούν πρόσφυγες ήδη πριν από μήνες, αλλά δεν τους επιτρέπεται να το πράξουν χωρίς τη συγκατάθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Το 60% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρέπει να το αποδεχτεί, ενώ το 34% τάσσεται εναντίον. Η έγκριση είναι υψηλότερη στα δυτικά κρατίδια (62%) και μικρότερη στα ανατολικά (49%).

Το 59% των πολιτών πιστεύει ότι η εφάπαξ υποδοχή προσφύγων θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια την αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που θέλουν να έρθουν στην Ευρώπη, ενώ το ένα τρίτο (33%) δεν το πιστεύει.

Επίσης, μόνο το 11% των πολιτών πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταφέρει να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια. Η συντριπτική πλειοψηφία (82%) πιστεύει ότι η ΕΕ δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση στο άμεσο μέλλον.

Τέλος, το ένα τρίτο των πολιτών (37%) είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο με την προσφυγική πολιτική του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία. Το 39% είναι μάλλον δυσαρεστημένο και το 22% είναι πολύ δυσαρεστημένο. Οι Ανατολικογερμανοί (33%) είναι πιο δυσαρεστημένοι από τους Δυτικογερμανούς (20%).

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024