Εμπρηστική ρητορική από την Άγκυρα που «βλέπει» να έρχονται κυρώσεις – Τα επόμενα βήματα της Αθήνας
Η τουρκική ηγεσία, νιώθει στριμωγμένη, καθώς συνειδητοποιεί ότι πλέον, αν δε συμμορφωθεί, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, που θα καθοριστούν στη σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Έντονο εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Άγκυρα, η συμφωνία της Κορσικής, με την οποία ο ευρωπαϊκός Νότος παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα και την Κύπρο, καλώντας την Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η τουρκική ηγεσία, νιώθει στριμωγμένη, καθώς συνειδητοποιεί ότι πλέον, αν δε συμμορφωθεί, βρίσκεται όλο και πιο κοντά στο ενδεχόμενο να υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, που θα καθοριστούν στη σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Παρόλα αυτά επιμένει στη σκληρή γραμμή και την εμπρηστική ρητορική θέτοντας μάλιστα αδιανόητους «όρους» για το διάλογο με την Αθήνα, που καταδεικνύουν ότι τον ζητά προσχηματικά.
Η Άγκυρα έχει ανεπισήμως απειλήσει ότι σήμερα 12 Σεπτεμβρίου θα επεκτείνει τη Navtex για το Oruc Reis. Εάν το πράξει, θα έχει δώσει έμπρακτα αρνητική απάντηση στις ευρωπαϊκές εκκλήσεις για διάλογο.
Τα επόμενα βήματα της Αθήνας
Το ζήτημα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στην Κορσική, που σηματοδότησε και την εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Γαλλίας με κομβικό σημείο την αμοιβαία αμυντική συνδρομή των δύο χωρών, που θα μεταφράζεται πρακτικά σε εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων εάν η Ελλάδα δεχθεί επίθεση, αλλάζοντας τους συσχετισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Περισσότερα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη σημερινή ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.
Στήριξη στην Ελλάδα από ΕΕ -ΗΠΑ
Η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται απομονωμένη καθώς «βλέπει» ότι ακόμη και χώρες που μέχρι πρότινος τηρούσαν μια λογική ίσων αποστάσεων, αναθεωρούν.
«Υπάρχει ένα μήνυμα υποστήριξης σε Ελλάδα και Κύπρο. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης, υποστήριξης, σε σχέση με τις μονομερείς προκλήσεις, με τις παράνομες γεωτρήσεις ή σε σχέση με τις απειλές της επικυριαρχίας ενός κράτους-μέλους», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών του Νότου. Μάλιστα με το«Pax Mediterranea» που ανάρτησε στο twitter κατέστησε σαφές προς την Άγκυρα ότι η Γαλλία «βλέπει» τη Μεσόγειο ως θάλασσα που θα επικρατεί μόνο ειρήνη και σταθερότητα.
Δήλωση αλληλεγγύης έφτασε και από την Ιταλία, η οποία μέχρι τώρα κρατούσε ίσες αποστάσεις, φέρνοντας αντιρρήσεις για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Το πρώτο πράγμα είναι να εκφράσουμε ισχυρή αλληλεγγύη μια αλληλεγγύη σημαντική προς Έλληνες και Κύπριους φίλους μας που αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία», σχολίασε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και η Άνγκελα Μέρκελ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Αυστριακός καγκελάριος ζήτησε και πάλι να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία.
Το αρνητικό αυτό κλίμα για την γείτονα χώρα επιβάρυνε περαιτέρω και το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος με δηλώσεις του υιοθέτησε τον όρο που βάζει η Αθήνα. Έκανε δηλαδή έκκληση πρώτα να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή και έπειτα να λάβουν χώρα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Η συμφωνία της Κορσικής
Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) της MED7 και συγκεκριμένα στην παράγραφο 6 που αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας.
Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης.
Όπως φάνηκε, μάλιστα, από το κείμενο της διακήρυξης των MED7, οι ηγέτες του Νότου, εμμέσως καλούν τους εταίρους τους της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου να υιοθετήσουν κυρώσεις που να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο οικονομικό πεδίο. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην διακήρυξη για την Τουρκία «εάν δεν τερματίσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».
Νέα Navtex για το Oruc Reis;
Παρόλα αυτά, η τουρκική ηγεσία επιμένει στη σκληρή γραμμή και την εμπρηστική ρητορική θέτοντας μάλιστα αδιανόητους «όρους» για το διάλογο με την Αθήνα, που καταδεικνύουν ότι τον ζητά προσχηματικά.
Σήμερα Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, λήγει η Navtex για το Oruc Reis και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη γειτονική χώρα εν αναμονή της επόμενης κίνησης, που όπως όλα δείχνουν θα περιλαμβάνει νέα Navtex.
Άλλωστε, ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 29 Αυγούστου είχε δηλώσει ότι το Oruc Reis θα παραμείνει στην αν. Μεσόγειο για 3 μήνες. Μάλιστα, είχε ξεκαθαρίσει πως θα εκδίδονται συνέχεια «τμηματικές» Navtex έως τα τέλη Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση η Άγκυρα δεν μένει μόνο στις Navtex του Oruc Reis, αφού εξέδωσε νέα Navtex με την οποία δεσμεύει περιοχή βόρεια της Κύπρου για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, στη δεσμευμένη περιοχή περιλαμβάνεται και μέρος από τα Κατεχόμενα, τα οποία θα λειτουργήσουν ως βάση της άσκησης αυτής του τουρκικού στόλου.
Μάλιστα, η επικοινωνιακή αντεπίθεση συνεχίστηκε και σήμερα με την Τουρκία, μέσω ανάρτησης του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στο twitter, σημειώνει ότι «τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis και Barbaros, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια Γιαβούζ και Φατίχ, εξακολουθούν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις ναυτικές δυνάμεις μας».
Karadeniz ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanlarında sismik araştırma ve sondaj faaliyetlerine devam eden ORUÇREİS ve BARBAROS HAYREDDİN PAŞA araştırma gemileri ile YAVUZ ve FATİH sondaj gemilerine Deniz Kuvvetlerimiz tarafından refakat ve koruma sağlanmaya devam edilmektedir. pic.twitter.com/xL9aLYKKRB
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) September 11, 2020
Αδιανόητοι όροι του τουρκικού ΥΠΕΞ: «Εμείς είμαστε τα θύματα της Ελλάδας»
Την τελική διακήρυξη των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατήγγειλε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως «προϊόν προκατάληψης».
«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης, δεν συνδέονται με την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστήριξε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.
Ο τούρκος εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Ο Ακσόι αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως η Ελλάδα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.
Ακάρ: Οι Έλληνες να σωπάσουν αν δεν θέλουν να γίνουν… μεζές
Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας έσπευσε να… ρίξει λάδι στη φωτιά λέγοντας πως η Ελλάδα πρέπει να «σωπάσει για να μην γίνει μεζές για τα συμφέροντα των άλλων».
Συγκεκριμένα, κατά την ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής σε κέντρο εκπαίδευσης Ταξιαρχίας του Πεζικού, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα, αλλά και τη Γαλλία.
Ο υπουργός Άμυνας της γειτονικής χώρας προχώρησε σε νέες ακραίες δηλώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για να πέσει η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρκεί να σωπάσουν κάποιοι. Δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Απλά να σωπάσουν. Όσοι μπαίνουν σε συνωμοσίες εναντίον της Τουρκίας όπως έχει γίνει και στο παρελθόν θα πάθουν την ίδια ζημιά που έπαθαν στο παρελθόν».
Bakan Akar: "Komşumuz Yunanistan'ın bazı ülkelerin menfaatleri uğruna kendini kullandırmamasını, bu uğurda meze olmamasını şiddetle tavsiye ediyoruz."
— AA Canlı (@AACanli) September 11, 2020
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις