Ντονμέζ για «κοίτασμα – μαμούθ» στη Μαύρη Θάλασσα: Στέλνουμε και δεύτερο γεωτρύπανο
Ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν πως θα βρεθεί περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κάτω από τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο στη Μαύρη Θάλασσα, για να αρχίσει εργασίες, θα στείλει η Τουρκία όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Φατίχ Ντονμέζ.
«Το πλωτό μας γεωτρύπανο Kanuni, του οποίου οι εργασίες προετοιμασίας συνεχίζονται, θα αρχίσει τις γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα», έγραψε στο Twitter ο Ντονμέζ.
O Ντονμέζ πρόσθεσε ότι το Κανουνί, θα υποστηρίξει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, το οποίο βρήκε το πεδίο των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σχεδόν 100 ναυτικά μίλια βορείως της τουρκικής ακτής.
Geri sayım başladı… ⏳
Denizlerimizdeki enerji bağımsızlığımızın sembolü filomuz, yeni üyesiyle daha da güçlenecek.
Hazırlık çalışmaları devam eden Kanuni Sondaj Gemimiz, Karadeniz'de sondajlarına başlayacak ve Fatih'in gücüne güç katacak 🛳 🇹🇷 pic.twitter.com/Renb3WHyjG
— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) September 13, 2020
Δεν κατέστη αμέσως σαφές αν το Κανουνί θα εργαστεί στο ίδιο πεδίο όπως το Φατίχ. Το Κανουνί βρίσκεται σήμερα στ΄ανοιχτά των ακτών της επαρχίας της Αττάλειας της νότιας Τουρκίας, όπως δείχνουν τα δεδομένα εντοπισμού πλοίων της υπηρεσίας Refinitiv.
Οι ανάγκες της Τουρκίας σε ενέργεια καλύπτονται επί του παρόντος σχεδόν όλες από τις εισαγωγές και οποιαδήποτε ανακάλυψη θα βοηθήσει τη χώρα να μειώσει το τρέχον έλλειμμά της, γράφει το Reuters.
Το «κοίτασμα – γίγας» στη Μαύρη Θάλασσα
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Αυγούστου η Τουρκία ανακοίνωσε ενός κοιτάσματος – μαμούθ φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Τότε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε αναφέρει περιχαρής ότι το κοίτασμα περιέχει 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ο Ερντογάν, κάνοντας αναφορά και στη Μεσόγειο είχε τονίσει τα εξής: «Ελπίζω πως θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο. Θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες εκεί ως το τέλος της χρονιάς, με την ενεργοποίηση του Κανουνί, που βρίσκεται σε φάση συντήρησης. Έχουμε κάνει 9 γεωτρήσεις σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα με τα Γιαβούζ και Φατίχ. Δεν θα σταματήσουμε και δεν θα ξεκουραστούμε, μέχρι να γίνουμε ένας ξεκάθαρος εξαγωγέας ενέργειας. Θα συνεχίσουμε προς την επίτευξη των στόχων μας, χωρίς να εποφθαλμιούμε το δικαίωμα κανενός, αλλά και χωρίς να παραχωρούμε τα δικά μας δικαιώματα σε κανέναν. H Ευρώπη πρέπει να δει ότι προδίδει για άλλη μια φορά τις ίδιες της τις αρχές με το να κακομαθαίνει την Ελλάδα και να συμπεριφέρεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντί μας. Όλοι όσοι στέκονται απέναντί μας σε αυτό το θέμα, ειδικά στην Ελλάδα, γνωρίζουν πως έχουμε δίκιο. Δεν θα πρέπει κανείς να ξεχνάει πως όλοι αυτοί οι χαζοί χάρτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς και δεν έχουν καμία αξία, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην Ένωση, μέρα με τη μέρα».
Ο Ντονμέζ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι θα βρεθεί περισσότερο φυσικό αέριο καθώς οι γεωτρήσεις συνεχίζονται κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία ελπίζει να ανακοινώσει τα νέα ευρήματα τον Οκτώβριο.
Το κοίτασμα βρίσκεται σε βάθος 2.100 μέτρων, είχε δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, με το γεωτρύπανο να προχωρά άλλα 1.400 μέτρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. «Οι επιχειρήσεις μας εδώ δεν έχουν τελειώσει. Θα κατέβουμε άλλα 1.000 μέτρα… και τα δεδομένα δείχνουν ότι είναι πιθανό να βρούμε αέριο και εκεί».
Πάντως, αναλυτές έχουν τονίσει ότι το κοίτασμα στη Μαύρη Θάλασσα είναι μεν αξιοσημείωτου μεγέθους, αλλά δεν είναι ικανό να μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο ή να αλλάξει τα δεδομένα στην οικονομία της. Πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα υπάρχουν εξάλλου στην Ανατολική Ευρώπη.
Επιπλέον, μπορεί να χρειαστούν έως και δέκα χρόνια προκειμένου να εξαχθεί αέριο από το κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, και θα χρειαστούν επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να κατασκευαστούν οι υποδομές για την παραγωγή και τον εφοδιασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις