Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σχολεία-κοροναϊός: 5+1 χρήσιμες συμβουλές από λοιμωξιολόγους – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και τι τα παιδιά

Σχολεία-κοροναϊός: 5+1 χρήσιμες συμβουλές από λοιμωξιολόγους – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς και τι τα παιδιά

Οδηγίες στα παιδιά για το άνοιγμα των σχολείων έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Παιδείας απαντώντας για ακόμη μία φορά με επιστημονικά δεδομένα στους αρνητές της μάσκας.

Οδηγίες στα παιδιά για το άνοιγμα των σχολείων έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Παιδείας απαντώντας για ακόμη μία φορά με επιστημονικά δεδομένα στους αρνητές της μάσκας.

Άλλωστε όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα με το πρώτο κουδούνι, καθώς υπήρξαν και γονείς που αποφάσισαν να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο χωρίς μάσκα, λέγοντας πως δεν τους νοιάζει ακόμη κι αν χάσουν μία σχολική χρονιά.

Για την διάρκεια του μέτρου αυτού στα σχολεία μίλησε σήμερα μάλιστα στο MEGA ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι μαθητές θα φορούν μάσκες καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

«Η μάσκα είναι απόλυτα ασφαλής για παιδιά άνω των δύο ετών. Στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό η μάσκα θα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, δεν θα πιεστούν πολύ τα παιδιά. Θα την βγάζουν τα παιδιά στο διάλειμμα για να μην κουράζονται, ενώ το διάλειμμα γίνεται σε ανοιχτό χώρο, και η τάξη δεν θα αλληλεπιδρά με τις άλλες, θα είναι ένα κλειστό σύστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους επιστρέφουν από το σχολείο

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν τα παιδιά τους επιστρέφουν από το σχολείο, λέγοντας ότι «εγώ θα του έπλενα τα χέρια, θα του άλλαζα τα ρούχα και θα έχω ένα σπίτι που είναι καλά αεριζόμενο. Αν υπάρχουν ηλικιωμένοι θα τους έχω παραπάνω προσοχή».

Όσο για τις ανακοινώσεις του ΠΟΥ για την μάσκα, σύμφωνα με τις οποίες δεν είναι απαραίτητη στα παιδιά κάτω των έξι ετών, ο κ. Σύψας ανέφερε ότι «ο ΠΟΥ όταν έβγαλε αυτά τα στοιχεία ανέφερε ότι δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, και ότι αποτελεί την γνώμη τους. Σεβόμαστε τον ΠΟΥ, αλλά έχουμε και εμείς γνώμη».

«Για αυτό ανοίγουν τα σχολεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ομάδα ηλικιακά. Δύσκολα κολλάνε και δύσκολα μεταδίδουν τον ιό. Τις μάσκες τις φοράμε για να μην υπάρχει διασπορά του ιού. Προστατεύουμε τον εαυτό μας και τα άλλα παιδιά», πρόσθεσε.

Σύψας: Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματα τους – Τι θα κάνουν τα υπόλοιπα παιδιά

Αναφερόμενος στο τι θα γίνει αν υπάρξει κρούσμα μεταξύ των μαθητών, ο κ. Σύψας είπε ότι «τότε όλα τα υπόλοιπα παιδιά της τάξης θα πάνε σπίτι τους, θα γίνει τεστ σε όλα τα παιδιά της τάξης και τους δασκάλους, θα γίνει ιχνηλάτηση και το σχολείο θα συνεχίσει τη λειτουργία του. Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός για τις άλλες τάξεις. Για να κλείσει το σχολείο πρέπει να υπάρχουν πολλά κρούσματα σε πολλές τάξεις. Όταν έχουμε περιφερειακή ενότητα με πολλά κρούσματα στην κοινότητα, τότε κλείνει το σχολείο σε τοπική βάση και για λίγες ημέρες».

«Μέσα στις τάξεις δεν ποντάρουμε στις αποστάσεις. Οι μαθητές θα αγκαλιαστούν θα φιληθούν δεν θα κρατήσουν απόσταση, είτε είναι 15, είτε είναι 25. Για αυτό προκρίνουμε τη μάσκα. Ασφαλώς θα θέλαμε λιγότερα παιδιά τις τάξεις αλλά δίνουμε οδηγίες επί του εφικτού, δεν παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις», σχολίασε σχετικά με τις ενστάσεις για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις.

Κάθε πότε θα πρέπει να καθαρίζονται τα θρανία και η τάξη

Σε ό,τι αφορά στο κάθε πότε αλλά και πώς θα πρέπει να καθαρίζεται η τάξη, και αν θα πρέπει να γίνεται απολύμανση σε κάθε διάλειμμα, ο κ. Σύψας τόνισε ότι «ιδανικά θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός στα θρανία, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους, επίσης υπάρχει ένα ολόκληρο πρωτόκολλο για το πώς θα γίνεται ο καθαρισμός των αιθουσών, το έχουν όλοι οι δάσκαλοι. Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ακολουθούν μέτρα αντισηψίας και υπάρχει και το συνεργείο καθαριότητας κάθε σχολείου που θα ακολουθεί γραπτές οδηγίες».

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε πως μία συρροή κρουσμάτων σε ένα τμήμα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα.

Ο κ. Γώγος τόνισε πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς αλλά και για την περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Τι κάνει η «ομάδα κρούσης» σε περίπτωση εμφάνιση κρούσματος

Υπάρχει μια «ομάδα κρούσης» για την περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καθώς επίσης και ένας Covid-υπεύθυνος σε κάθε σχολική μονάδα που θα επιτηρεί και θα διαχειριστεί το κρούσμα.

Για τα ύποπτα κρούσματα, ο κ. Γώγος είπε ότι το τμήμα δεν θα κλείνει, αλλά  θα γίνονται διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης. Τα ύποπτα κρούσματα θα εμφανίσουν συμπτώματα, συνήθως. Σε αυτήν την περίπτωση το κρούσμα θα απομονώνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο σχολείο και θα το παραλαμβάνουν οι γονείς.

Αν παρατηρηθούν τα συμπτώματα του παιδιού στο σπίτι οι γονείς θα πρέπει να το κρατούν εκεί και να ενημερώνουν την αρμόδια υπηρεσία και το σχολείο.

Για τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ενημερώνεται η ομάδα διαχείρισης κρίσης, η περιφερειακή διεύθυνση και ο περιφερειακός υπεύθυνος και αποφασίζουν αν θα κλείσει το τμήμα.

Μια σχολική μονάδα θα κλείσει σε περίπτωση συρροής κρουσμάτων, δηλαδή, όπως είπε ο καθηγητής, στην περίπτωση που βρεθούν 3 κρούσματα. Τέλος, είπε πως ασυμπτωματικά είναι τα παιδιά μέχρι και το γυμνάσιο, κυρίως όμως τα μικρότερα. Στους εφήβους άνω των 12 η μεταδοτικότητα είναι παρόμοια με των ενηλίκων.

Τι έχει πει ο Σωτήρης Τσιόδρας για τη μάσκα στα σχολεία και τη χρήση από παιδιά

Στη χρήση μάσκας από παιδιά είχε αναφερθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου και ο Σωτήρης Τσιόδρας, σε τακτική ενημέρωση για την πορεία της COVID-19 στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσιόδρας είχε χαρακτηρίσει τη μάσκα «μαχαίρι με δύο όψεις» σημειώνοντας ότι είναι «ένα αναγκαίο κακό, ένα προσωπικό lockdown».

Αναφερθείς στα παιδιά, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι θα πρέπει να δουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και να διδαχθούν από τους γονείς πώς χρησιμοποιείται.

«Οι μαθητές θα πρέπει να προετοιμαστούν για τη χρήση της μάσκας από το σπίτι» δήλωσε.

Απευθυνόμενος στους γονείς, τους κάλεσε να μη μεταφέρουν άγχος στα παιδιά, αλλά αντίθετα να εξηγήσουν γιατί απαιτείται η χρήση μάσκας.

Η πρόταση Τσιόδρα για «διάλειμμα μάσκας» στα σχολεία

Πρότεινε μάλιστα να ξεκινήσει στα σχολεία, ένα «διάλειμμα μάσκας» ώστε τα παιδιά να μπορούν να την αφαιρούν έστω και για λίγο.

«Μπορεί να απαιτηθούν άλλες μορφές διδασκαλίας αν αλλάξουν τα δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Η αναστολή λειτουργίας των σχολείων δεν έχει σημαντικά αποτελέσματα όσον αφορά στη διασπορά του ιού» είχε παρατηρήσει.

Must in

Με «σπρώξε σπρώξε» προχωράει ο ΠΑΟ – Την Καλλιθέα με το ζόρι 1-0 (vids)

Ο Μουτίνιο άφησε χωρίς λόγο από το 33′ με δέκα παίκτες την Καλλιθέα και ο Γερεφέγεφ «λύτρωσε» τον Παναθηναϊκό στο 82′ για ακόμη μία νίκη με το αγαπημένο του 1-0.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο