Βυθισμένος στην χλιδή ο Ερντογάν – Ετοιμάζει τρίτο παλάτι ενώ η οικονομία βουλιάζει
Το πιο πρόσφατο απόκτημά του είναι το ανάκτορό του στην επαρχία Bitlis, στην πόλη Αχλάτ, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει απευθείας στην Οθωμανική αυτοκρατορία
- «Αποφασισμένη να αλλάξει την κοινωνία» η Ζιζέλ Πελικό - Κοντά στην ολοκλήρωση η εκδίκαση της υπόθεσης
- «Θαρραλέα απόφαση» η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του ΔΠΔ κατά Νετανιάχου, Γκάλαντ, λέει ο Ερντογάν
- Θλίψη στην κηδεία του Δημήτρη Σούρα: Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του (εικόνες)
- «Έπαθε κάτι το παιδί μου;» - Ο διάλογος του αστυνομικού με τον γιατρό πριν μάθει για τον καρκίνο
Η χλιδή μέσα στην οποία ζει ο τούρκος πρόεδρος την ώρα που εκατομμύρια τούρκοι πολίτες βυθίζονται στην φτώχεια, είναι γνωστή αλλά δεν έχει και όριο. Ούτε ένα, ούτε δυο, αλλά τρία παλάτια βυθισμένα στην χλιδή και τον πλούτο αποκτά ο Ταγίπ Ερντογάν.
Το πιο πρόσφατο απόκτημά του είναι το ανάκτορό του στην επαρχία Bitlis, στην πόλη Αχλάτ, με αρχιτεκτονική που παραπέμπει απευθείας στην Οθωμανική αυτοκρατορία.
Εκατομμύρια για το καπρίτσιο του Ερντογάν
Την ώρα που η τουρκική λίρα κατρακυλά, με την ισοτιμία της να φτάνει το 1 δολάριο προς 8 λίρες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη σπαταλήσει 14.4 εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει ένα ακόμη παλάτι, αυτή την φορά στη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας, την λίμνη Βαν.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, δεν ξεπερνούσε τα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο τα μεγαλεπήβολα σχέδια του τούρκου προέδρου εκτίναξαν τον προϋπολογισμό στα ύψη, ενώ η τουρκική κοινωνία μαστίζεται από υψηλά επίπεδα ανεργίας και φτώχειας.
Ένας σύγχρονος σουλτάνος
Χτισμένο σε μια έκταση που ξεπερνά τα 32 στρέμματα, το ανάκτορο στο Αχλάτ θυμίζει το ανάκτορο του Σελτζούκου σουλτάνου, Κομπάντ. Σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο, το κτίριο προέβλεπε να καλύψει έκταση 8 στρεμμάτων, ενώ οι εξωτερικοί χώροι με τους κήπους θα εκτείνονταν σε μια περιοχή 30 στρεμμάτων.
Η επιλογή της τοποθεσίας είναι κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς στο ίδιο ακριβώς σημείο ο σουλτάνος Αλπ Αρσλάν είχε στήσει το αντίσκηνό του, προετοιμάζοντας τη νικηφόρο εκστρατεία επί των Βυζαντινών, με την οποία και εδραίωσε την κυριαρχία των Σελτζούκων στην Ανατολία, ιδιαίτερα μετά τη μάχη του Ματζικέρτ το 1071.
Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, ως σύγχρονος σουλτάνος, σε ομιλία του την περιοχή του Μας, στην επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ στις 26 Αυγούστου 2018, είχε προαναγγείλει την κατασκευή του ανακτόρου, κόντρα σε όλες τις αποφάσεις του συνταγματικού δικαστηρίου.
«Ταπεινό» παλάτι 40 στρεμμάτων
Παρά το αυξημένο κόστος κατασκευής, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την χλιδή και την πολυτέλεια, με τους δημοσιογράφους να προβάλουν φωτογραφίες μιας ταπεινής κρεβατοκάμαρας όπου και θα διανυκτέρευε ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με τη σύζυγό του κατά την επίσκεψή του στο ανάκτορο στις 25 Αυγούστου.
Το νεότερο παλάτι του Ερντογάν θεωρείται ως ένα υπαίθριο μουσείο, εξαιτίας των συντριμμιών της εποχής των Σελτζούκων, ενώ περιλαμβάνονται και κτίσματα και νεκροταφεία του 12ου αιώνα.
Έρχεται να συμπληρώσει μια προσπάθεια του τούρκου προέδρου να αναβιώσει την αίγλη του παρελθόντος της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία ξεκίνησε το 2014, όταν ο Ερντογάν εγκαινίασε στην Άγκυρα το πρώτο του ανάκτορο, και σημερινή επίσημη κατοικία του προέδρου.
Έντονες, αλλά άνευ αποτελέσματος και αυτή τη φορά οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, καθώς το κτίριο οικοδομήθηκε σε προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, ενώ το συνολικό κόστος κατασκευής ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις