«Χαμένα» έργα του Χοκουσάι στο Βρετανικό Μουσείο
Το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε 103 έργα του ιάπωνα ζωγράφου, η ύπαρξη των οποίων είχε ξεχαστεί τα τελευταία 70 χρόνια ενώ τα έργα ήδη εκτίθενται διαδικτυακά
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ένας από τους θησαυρούς του Βρετανικού Μουσείου είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα παγκοσμίως έργα ζωγραφικής, το έργο «To Μεγάλο Κύμα στα ανοιχτά της Καναγκάουα» του Χοκουσάι.
Ήταν το έργο γύρω από το οποίο στήθηκε στο μουσείο η μεγάλη έκθεση «Hokusai: beyond the Great Wave» το 2017 και η οποία προσέλκυσε 150.000 επισκέπτες.
‘Hokusai: beyond the Great Wave’ opens 25 May 2017 🌊 Book your tickets now: https://t.co/QtyepTx8XI pic.twitter.com/stDqTdyK36
— British Museum (@britishmuseum) January 10, 2017
'Radiant' (and octopus-free) — @Simon_Schama on 'Hokusai: beyond the Great Wave' @BritishMuseum https://t.co/AiaJtdJTdI pic.twitter.com/hmIKkcl6jn
— Financial Times (@FT) May 27, 2017
Προσφάτως, το Βρετανικό Μουσείο απέκτησε 103 έργα του ιάπωνα ζωγράφου, η ύπαρξη των οποίων είχε ξεχαστεί τα τελευταία 70 χρόνια ενώ τα έργα ήδη εκτίθενται διαδικτυακά.
Η γκάμα των θεμάτων τους είναι ευρύτατη: απεικονίσεις θρησκευτικών, μυθολογικών, ιστορικών και λογοτεχνικών φιγούρων, ζώων, πουλιών και λουλουδιών και άλλων φυσικών φαινομένων, καθώς και τοπία.
Κυριαρχούν θέματα τα οποία σχετίζονται με την αρχαία Κίνα και Ινδία, αλλά και τη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ασία.
Πολλά από αυτά τα θέματα δεν απαντώνται σε κανένα προηγούμενο έργο του Κατσουσίκα Χοκουσάι.
Δημιουργήθηκαν ως εικονογραφήσεις ενός βιβλίου με τίτλο «Banbutsu Ehon Taizen Zu (Μεγάλο Εικονογραφημένο Βιβλίο των Πάντων)» και θεωρούνται σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά την καλλιτεχνική πορεία του Χοκουσάι.
Προέρχονται από μία περίοδο κατά την οποία, προηγουμένως, πιστευόταν ότι δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικός καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια είχε χάσει τη δεύτερη γυναίκα του και είχε και ένα μικρό εγκεφαλικό.
Επιπλέον, λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωσή τους, σε επιστολή του δήλωσε οικονομική αδυναμία, εν μέρει λόγω χρεών του εγγονού του που χαρτόπαιζε.
Τα έργα δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, αλλά όπως αναφέρει το ΑΠΕ, σηματοδοτούν σημείο καμπής στην καριέρα του 70χρονου καλλιτέχνη, δείχνοντας ότι εισερχόταν σε καινούργια φάση δημιουργίας που θα οδηγούσε σύντομα στην περίφημη σειρά «Τριάντα έξι Θέες του Βουνού Φούτζι» (1831-1833).
Στο παρελθόν, ήταν στην κατοχή του Γάλλου συλλέκτη ιαπωνικών έργων και αρ νουβό κοσμηματοποιού Ανρί Βεβέρ (Henri Vever). Η τελευταία φορά που εμφανίστηκαν δημοσίως ήταν σε δημοπρασία, το 1948, στο Παρίσι, πόλη στην οποία επανεμφανίστηκαν πέρυσι.
Με την απόκτησή τους, το σύνολο έργων του Χοκουσάι στο Βρετανικό Μουσείο ανέρχεται πλέον σε πάνω από 1.000 έργα (έργα ζωγραφικής, γκραβούρες, σκίτσα και εικονογραφημένα βιβλία).
«Αυτή είναι, πραγματικά, μια θαυμάσια προσθήκη στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και άλλο ένα ορόσημο στο να συλλέγουμε “Χοκουσάι”, κάτι που συνεχίζουμε να κάνουμε για περισσότερα από 150 χρόνια» είπε ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Χάρτβιχ Φίσερ (Hartwig Fischer).
Η έκθεσή τους σε φυσικό χώρο προγραμματίζεται σύμφωνα με το ΑΠΕ για το 2021.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις