Στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: Το μακροβιότερο αναγνωστικό που διδάχτηκε στα σχολεία
Το αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού είναι προϊόν της μετεμφυλιακής Ελλάδας και της κυβέρνησης του «Εθνικού Συναγερμού» υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο
Μαζί με τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»:
Το μακροβιότερο αναγνωστικό που διδάχτηκε στα σχολεία με το αίνιγμα για το χελιδόνι και αγαπημένα ποιήματα του Ζαχαρία Παπαντωνίου!
Το αναγνωστικό της Β’ Δημοτικού που ξεκίνησε να διδάσκεται αμέσως μετά τον Εμφύλιο και μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης!
Σε μια ρώγα από σταφύλι
έπεσαν οχτώ σπουργίτες
και τρωγόπιναν οι φίλοι
τσίρι – τίρι, τσιριτρό
Του Βασίλη Οικονομίδη και εικονογράφηση του ζωγράφου Γιώργου Μανουσάκη
Σε πολυτελή σκληρόδετη έκδοση!
Το αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού είναι προϊόν της μετεμφυλιακής Ελλάδας και της κυβέρνησης του «Εθνικού Συναγερμού» υπό τον Αλέξανδρο Παπάγο, της παράταξης που κυβέρνησε από το 1952 και επί έντεκα χρόνια –από το δε 1956 ως «ΕΡΕ» υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή−, μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 1963, οπότε πρωθυπουργός ανέλαβε ο Γεώργιος Παπανδρέου, κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του οποίου ήταν: «Ψήφισε Ενωση Κέντρου για το παιδί σου» − καταδεικνύοντας έτσι ότι τα εκπαιδευτικά ζητήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο της προσοχής. Το σχολικό αυτό βιβλίο –το οποίο διδάχτηκε για είκοσι και πλέον χρόνια ήταν ένα από τα αναγνωστικά που διδάχτηκαν για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1954-1955.
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1964 του υπουργού Παιδείας (και πρωθυπουργού) Γεωργίου Παπανδρέου δεν πρόφτασε να ολοκληρωθεί καθώς στις 15 Ιουλίου 1965 παραιτήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Στο σύντομο αυτό διάστημα, τα σχολικά βιβλία του δημοτικού σχολείου δεν άλλαξαν – απλώς, εντάχθηκαν στις παροχές της «δωρεάν παιδείας».
Οπότε, έτσι επιβίωσαν τα αναγνωστικά του 1954. Τα οποία, ακολούθως, ανέγγιχτα έμειναν και κατά την περίοδο της πολιτικής ανωμαλίας που ονομάστηκε «Αποστασία» αλλά και από τη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Το αναγνωστικό αυτό για τη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου σήμερα το διαβάζουμε με νοσταλγία, τα κείμενά του είναι καλογραμμένα, σε ρέουσα δημοτική γλώσσα, και βρίσκουμε στις σελίδες του στίχους που έμειναν ανεξίτηλα χαραγμένοι σε γενιές και γενιές μαθητών, όπως, π.χ., από το «Τσιριτρό» του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ή όπως από «Τα ζώα» του Ιωάννη Πολέμη:
- Τουρκία: Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων με την κατηγορία ότι συνδέονται με το ΡΚΚ
- Μανούσος Μανουσάκης: Κλίμα συγκίνησης στη κηδεία του σκηνοθέτη
- Ο Γιάννης αποθέωσε τον Τρεντ (vid)
- Ελλάδα: Τις πιο ψηλές θερμοκρασίες «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 – Θερμότερο καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια
- Πυροσβεστική: Απόπειρες εξαπάτησης επιχειρήσεων για δήθεν οικονομικές συναλλαγές με την υπηρεσία
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι είπε ο πατέρας του, Βασίλης για τη γέννηση του εγγονού του