Ελληνοτουρκικός διάλογος: Συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις
Στις Βρυξέλλες θα γίνει, αύριο, η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γγ ΝΑΤΟ με τις ελληνικές παρατηρήσεις, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Η Ελλάδα έχει καταθέσει τα σχόλιά της και σύμφωνα με πληροφορίες, η γραμματεία του ΝΑΤΟ υιοθέτησε τα σχόλια της Ελλάδας που κάνουν λόγο για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας και να μην υπάρξει ξανά παρόμοια κατάσταση.
Σύμφωνα με διπλωματικές «πηγές», η Αθήνα έβαλε όρο να φύγουν τα τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και τώρα πλέον μπορεί να συζητήσει.
Το ΝΑΤΟ πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα εμπλακεί στην ουσία των ελληνοτουρκικών και το κείμενο Στόλτενμπεργκ κάνει λόγο για διμερείς και νατοϊκοί διαυλοι επικοινωνίας για αποκλιμάκωση.
Η συνάντηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας με την αποχώρηση του Oruc Reis, εξέλιξη η οποία όμως δεν είχε συνέχεια, καθώς τούρκοι αξιωματούχοι με ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων ανέφεραν πως το ερευνητικό σκάφος αγκυροβόλησε στην Αττάλεια για συντήρηση.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε σε τηλεοπτικό κανάλι της Τουρκίας για τη μη έκδοση νέας Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο και την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, τονίζοντας πως το τούρκικο ερευνητικό «Χρειάζεται συντήρηση».
«Δεν εκδώσαμε νέα Navtex, επειδή το Oruc Reis χρειάζεται συντήρηση. Δεν υπήρχε κανένας λόγος για νέα Navtex υπό αυτά τα δεδομένα. Κάποιοι αντιλήφθηκαν την κίνηση αυτή σαν οπισθοχώρηση, και η αντιπολίτευση της χώρας σκέφτηκε έτσι, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια» ανέφερε αρχικά ο Τσαβούσογλου.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε Άγκυρα
Εν τω μεταξύ, τα δικά του μηνύματα προς την Άγκυρα έστειλε χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.
«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν , δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».
«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο» σημείωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».
Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.
«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
- Target: Η μεγαλύτερη απώλεια κερδών σε δύο χρόνια για την αλυσίδα εκπτωτικών πολυκαταστημάτων – Τι έφταιξε
- Μάντσεστερ Σίτι: Ανανέωσε ο Γκουαρντιόλα μέχρι το 2027 (pics+vid)
- Ένας ακόμα εκλεκτός του Τραμπ κατηγορούμενος για σεξουαλικό έκλημα – Νέα στοιχεία για τον Πιτ Χέγκσεθ
- Καυστική, συγκινητική, αληθινή πολιτική σάτιρα το «μυστικό συστατικό» του Αλ Τσαντίρι Νιουζ