Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης: Γιατί εξαιρέθηκαν δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι
Να ισοσκελίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλούν οι ανατροπές στα εργασιακά λόγω της πανδημίας, θέλει η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει την κατάργηση για το 2021 της «εισφοράς αλληλεγγύης» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η μεσαία τάξη και τα φορολογικά βάρη
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Να ισοσκελίσει την κοινωνική δυσαρέσκεια που προκαλούν οι ανατροπές στα εργασιακά λόγω της πανδημίας, θέλει η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσει την κατάργηση για το 2021 της «εισφοράς αλληλεγγύης» για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Για όσους δεν έχουν σταθερό εισόδημα
Σε συνέχεια των χτεσινών αναφορών του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ιδιωτικό τομέα, ο Στέλιος Πέτσας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν επεκτείνεται το μέτρο της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους ή τους δημοσίους υπαλλήλους ήταν σαφής.
«Η εισφορά αλληλεγγύης έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Έχουμε την κατάργησή της για τους ανθρώπους οι οποίοι επλήγησαν από την κρίση».
Σημειώνεται ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση φέρνει αυτό το μέτρο, την ίδια ώρα στη βουλή επικυρώνονται οι ΠΝΠ για τις απλήρωτες υπερωρίες σε περίπτωση καραντίνας των εργαζομένων, την χρονική επέκταση της αναστολής συμβάσεων, το ψαλίδι στα δώρα Χριστουγέννων για όσους τελούν υπό αναστολή σύμβασης, καθώς και την επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που καθιερώνει την εκ περιτροπής εργασία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες καθώς αυτοί «δεν έχουν ένα σταθερό εισόδημα ή είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού».
Μέχρι το τέλος της τετραετίας
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι σε αυτή την κατηγορία δεν ανήκουν οι μισθωτοί του δημοσίου τομέα και οι συνταξιούχοι και μάλιστα υπονοώντας την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «για τους συνταξιούχους φροντίζουμε με άλλες παρεμβάσεις, ώστε να έχουν τόνωση του εισοδήματός τους».
Πάντως ο κ. Πέτσας τόνισε ότι παραμένει στην πρόθεση του Πρωθυπουργού να τηρήσει τη δέσμευσή του για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στην τετραετία.
«Αλλά, επιλέγει η Κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, στους ελεύθερους επαγγελματίας, στους αγρότες» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:
«Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ισχύει η δέσμευση του Πρωθυπουργού για σταδιακή κίνηση προς την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τέλους της τετραετίας».
Η μεσαία τάξη
Την ίδια ώρα στη ρητορική της κυβέρνησης επανέρχεται και η λεγόμενη μεσαία τάξη με τον κ. Πέτσα να επαναλαμβάνει τα 12 μέτρα από τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η μεσαία τάξη παίρνει, επιτέλους, βαθιά ανάσα».
Όπως είπε ο κ. Πέτσας το συνολικό πλέγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την οικονομία ανέρχεται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ και μαζί με τα 3 δισεκ. για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών αποτελούν «ένα γενναίο και φιλόδοξο πακέτο περίπου 10 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 5 μονάδες του ΑΕΠ».
«Ένα πακέτο ικανό να δώσει το επόμενο χρονικό διάστημα ισχυρή ώθηση στην οικονομία της Ελλάδας. Είναι σαφές ότι, χωρίς να μένει κανείς πίσω, η έμφαση δίνεται στην στήριξη του κόσμου της εργασίας, ιδίως στον ιδιωτικό τομέα, και στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης από φορολογικά βάρη» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις