Κοροναϊός: Δοκιμαστική εφαρμογή της ΕΕ για την ιχνηλάτηση επαφών
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις δοκιμές μεταξύ των διακομιστών παρασκηνίου (backend) των επίσημων εφαρμογών από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία και την Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και ενός νεοσυσταθέντος διακομιστή πύλης.
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Μια νέα υπηρεσία/πύλη διαλειτουργικότητας που συνδέει τις εθνικές εφαρμογές για την Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ, έθεσε σήμερα σε δοκιμαστική εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών εγγύτητας και αποστολής ειδοποιήσεων μέσω κινητών συσκευών, έτσι ώστε να σπάσει η αλυσίδα των λοιμώξεων από τον κοροναϊό.
Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις δοκιμές μεταξύ των διακομιστών παρασκηνίου (backend) των επίσημων εφαρμογών από τη Γερμανία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία και την Τσεχική Δημοκρατία, καθώς και ενός νεοσυσταθέντος διακομιστή πύλης.
Ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε ότι «πολλά κράτη μέλη έχουν δημιουργήσει εθνικές εφαρμογές ιχνηλάτησης επαφών και αποστολής ειδοποιήσεων. Είναι πλέον καιρός να κάνουμε τις εφαρμογές αυτές να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Τα ταξίδια και οι προσωπικές επαφές αποτελούν τον πυρήνα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και της ενιαίας αγοράς. Η πύλη θα διευκολύνει αυτές τις επαφές στους καιρούς της πανδημίας και θα σώζει ζωές.»
Η Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, προσέθεσε ότι «οι διασυνοριακές εφαρμογές ιχνηλάτησης του κοροναϊού και αποστολής ειδοποιήσεων μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά εργαλεία στις προσπάθειές μας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19. Καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να συμπληρώσουν άλλα μέτρα, όπως η αύξηση των διαγνωστικών τεστ και η μη ψηφιακή ιχνηλάτηση επαφών. Εάν χρησιμοποιηθούν αρκετά ευρέως, μπορούν να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης».
Η δημιουργία της υπηρεσίας της πύλης διαλειτουργικότητας από την Επιτροπή έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας των κρατών μελών σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές για την παροχή μιας ευρωπαϊκής λύσης που θα καθιστά δυνατή την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του λογισμικού παρασκηνίου (backend) των εθνικών εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών και της αποστολής ειδοποιήσεων στη βάση μιας αποκεντρωμένης αρχιτεκτονικής. Η υπηρεσία αυτή καλύπτει σχεδόν όλες αυτές τις εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί στην ΕΕ.
Με την εν λόγω νέα πύλη -μια ψηφιακή υποδομή που καθιστά δυνατή τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των διακομιστών παρασκηνίου των εθνικών εφαρμογών- θα εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία των εφαρμογών και σε διασυνοριακό επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι χρήστες θα χρειαστεί απλώς να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή και θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα να αναφέρουν αν έχουν διαγνωστεί θετικοί/θετικές ή να λαμβάνουν ειδοποίηση, ακόμη και αν ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται, είναι ψευδωνυμοποιημένες, κρυπτογραφημένες, περιορίζονται στο ελάχιστο και αποθηκεύονται μόνο για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ενώ δεν θα είναι δυνατή η ταυτοποίηση μεμονωμένων προσώπων.
Η πύλη, που αναπτύσσεται και υλοποιείται από τις εταιρείες T-Systems και SAP, θα λειτουργεί από το κέντρο δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Λουξεμβούργο. Αφού δοκιμαστεί, θα αρχίσει να λειτουργεί κανονικά από τον Οκτώβριο.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις