DPA: Η Γερμανία θα δεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά
Τι προβλέπει το γερμανικό σχέδιο
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα σχεδιάζει να υποδεχθεί η Γερμανία επικαλούμενο το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).
Σύμφωνα με πληροφορίες η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζουν να υποδεχθούν περίπου 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.
Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, θα πρόκειται για οικογένειες προσφύγων με παιδιά.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η Γερμανία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν ήδη γίνει δεκτά προσθέτοντας πως δεν θα πάρει πρόσφυγες μόνο από τη Λέσβο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζεεχόφερ έκανε τη σχετική πρόταση και η Μέρκελ συμφώνησε.
Κορυφαίοι πολιτικοί, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, από τα κόμματα που μετέχουν στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό είχαν συμφωνήσει να προσπαθήσουν να καταλήξουν μέχρι αύριο, Τετάρτη, σε μια συμφωνία για το πόσους πρόσφυγες θα μπορούσαν να δεχθούν επιπλέον των 100-150 ασυνόδευτων ανηλίκων που είχαν ήδη υποσχεθεί να φιλοξενήσουν.
Την ίδια ώρα, στη Λέσβο, περίπου 800 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, μετά τη φωτιά που κατέστρεψε το ΚΥΤ της Μόριας.
Τη σημασία μεταφορά των προσφύγων από τους δρόμους της Λέσβου στη νέα δομή φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, επισήμανε
Μιλώντας άλλωστε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επεσήμανε πως η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της νέας δομής εμποδίζεται από κάποιες ομάδες προσφύγων και μεταναστών «οι οποίοι διαδίδουν στους αιτούντες άσυλο ότι αν μείνουν εκτός δομής έχουν ελπίδες να φύγουν από τη Λέσβο».
Μέχρι στιγμής στη δομή έχουν εγκατασταθεί 800 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος είναι μεγάλος, χωράνε και οι 12.000, μια και «είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από την Μόρια».
Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσωρινή λύση» τη δομή στον Καρά Τεπέ, η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση. «Προτεραιότητα μας να αντιμετωπιστεί το θέμα των 12.000 αστέγων» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ όπως είπε «αι στη Λέσβο θα υπάρξει μόνιμη κλειστή ελεγχόμενη δομή. Η τοποθεσία είναι υπό συζήτηση».
21 κρούσματα στον Καρά Τεπέ
Συνολικά 21 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κοροναϊού κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Αμέσως τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.
Συνολικά από το Σαββάτο το απόγευμα, μέρα που ο νέος καταυλισμός άνοιξε, έχουν μπει σε αυτόν 800 άτομα. Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μπουν στον καταυλισμό χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «νέα Μόρια».
Διαβάστε επίσης: Λέσβος : Μονόδρομος το Καρά Τεπέ για όσους θέλουν να φύγουν – «Νέα Μόρια» φοβούνται οι πρόσφυγες
Από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο να μπουν στη νέα δομή.
Στους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις