Κοροναϊός : Τι οδηγεί σε έκτακτα μέτρα για την Αττική – Οι 4 νέοι κανόνες που θα ανακοινωθούν
Τους λόγους για τους οποίους εξετάζονται πιο σοβαρά από ποτέ οριζόντια μέτρα στην Αττική εξήγησαν σήμερα οι ειδικοί.
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο πρίγκιπας της σκηνής και της οθόνης
- Σοβαρή καταγγελία 27χρονης εις βάρος των γονέων της – Υποστήριξε ότι την άφησαν δεμένη στο κρεβάτι της
- «Έχω κάνει μήνυση» - Τι ανέφερε ο πατέρας του 12χρονου που εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο
- Γάτα: Τι αποκαλύπτουν οι έρευνες για τη συναισθηματική της κατάσταση
Τους λόγους για τους οποίους εξετάζονται πιο σοβαρά από ποτέ οριζόντια μέτρα στην Αττική εξήγησαν σήμερα οι ειδικοί.
Σύμφωνα με τους ίδιους η κακή επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και ο αυξημένος αριθμός των διασωληνωμένων σε συνδυασμό με την πρόβλεψη πως θα αυξηθούν τα κρούσματα όσο χειμωνιάζει έχει ως αποτέλεσμα η λήψη μέτρων να είναι πιο αναγκαία από ποτέ.
Έτσι, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων για το Λεκανοπέδιο, εκτός από αυτά που έχουν τεθεί σε ισχύ από τον περασμένο μήνα.
Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στις 18:00 από τον Νίκο Χαρδαλιά, «κλείδωασαν» σε κρίσιμη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Τι μέτρα πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι
Το βασικό μέτρο που είχε πέσει στο τραπέζι από μεγάλη μερίδα των επιστημόινων είναι η γενικευμένη χρήση μάσκας, καθώς θεωρούν πως για να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων χρειάζεται να εφαρμοστεί «μοντέλο Πόρου» στην Αττική.
Ομως, φαίνεται πως ούτε αυτή τη φορά θα αποφασιστεί γενικευμένη χρήση της μάσκας. Ούτε και σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή εφαρμογή μέτρων μόνο σε συγκεκριμένους δήμους και όχι σε άλλους.
Ωστόσο αυτά δεν είναι τα μόνα μέτρα των ειδικών, οι οποίοι θεωρούν πως η γενικευμένη χρήση της μάσκας από μόνη της δεν είναι αρκετή. Για εκείνους αναγκαία είναι και η μείωση των ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα οι λοιμωξιολόγοι σύμφωνα με πληροφορίες πρότειναν να μειωθούν τα άτομα κάτω των 50 σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ έκριναν αναγκαίο να «μπουν στον πάγο» για λίγο καιρό (περίπου δύο εβδομάδες) οι συναυλίες και τα θέατρα.
Οι πληροφορίες για τα μέτρα που θα ανακοινωθούν κάνουν λόγο για:
1 ) Kυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός σε ΜΜΜ και υπηρεσίες.
2) Μείωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε συναυλίες, κάθε είδους εκδηλώσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ενδεχομένως να μπει και ολιγοήμερη διακοπή τέτοιων εκδηλώσεων.
3) Περιορισμός των πελατών στα τραπέζια στην εστίαση
4) Περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).
Γώγος: Έχει καλυφθεί το 60% των ΜΕΘ στην Αττική
Για μια «δυναμική ροή συνεχών κρουσμάτων» στην Αττική έκανε λόγο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος στον ΘΕΜΑ 104,6 εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους αναμένεται να ληφθούν επιπλέον οριζόντια μέτρα για τον κοροναϊό.
Όπως είπε, μάλιστα, η «κάλυψη των κλινών στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερη και είναι περίπου στο 60% σε σχέση με τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ».
Εξήγησε, παράλληλα, ότι «υπάρχει αριθμός κλινών που δεν έχει ανοίξει. Το καλοκαίρι έκλεισαν κλίνες covid που είναι στη διάθεσή μας.
«Και μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες. Αυτό μας δίνει μια αίσθηση κινδύνου και πρέπει να προλάβουμε. Το σημαντικό με τον κοροναϊό είναι να προλαβαίνεις» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.
Επιχειρώντας να εξηγήσει γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα στην Αττική είπε ότι «η κατάσταση αυτή είναι απόνερα της διασποράς στις μικρότερες ηλικίες το καλοκαίρι. Αυτή η ηλικία των 20-30 σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα των 40αρηδων μετάφερε την καμπύλη προς τους 50αρηδες και πάει τα σοβαρότερα περιστατικά προς τις μεγαλύτερες ηλικίες. Υπάρχει ένας αριθμός ασθενών σε μικρότερες ηλικίες κάτων των 60 ετών. Οι βαρέως πάσχοντες είναι περίπου 70 ετών κατά μέσο όρο».
«Η Αθήνα είναι μια περιοχή που η διασπορά είναι ευκολότερη, υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει εστίαση, υπάρχουν τα μπαρ, υπάρχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς που αποτελούν επιπρόσθετο κίνδυνο. Ελπίζουμε στα σχολεία να εξελιχθούν τα πράγματα όπως πρέπει. Τα παιδιά είναι λιγότεροι μεταδότες» πρόσθεσε το μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.
Εξαδάχτυλος: Μέτρα στην Αττική αλλιώς κατάρρευση του ΕΣΥ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων και σημείωσε πως δεν θεωρεί απίθανο να υπάρξει και τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Ερωτηθείς για τα μέτρα που θ’ ανακοινωθούν σήμερα Τρίτη, είπε πως η χρήση μάσκας σ’ εξωτερικούς χώρους «είναι αναγκαία όπου υπάρχει συνωστισμός, διότι έτσι μεταφέρεται ο ιός».
«Τον Αύγουστο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 18 νεκρούς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι τις 14 του μήνα είχαμε 44. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε 7 ανθρώπους σε ΜΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου έχουμε 59. Μπαίνουμε, λοιπόν, σε ολοένα δυσμενέστερο δειγματολογικά περιβάλλον. Πρέπει να περιορίσουμε την εξάπλωση καθώς προχωράμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα», υπογράμμισε μιλώντας στον ANT1.
Περιοριστικά μέτρα εγκαίρως ή κατάρρευση του συστήματος Υγείας, τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, αναφερόμενος στο εγγύς μέλλον. «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος, σε καμία περίπτωση», προσέθεσε.
Τσακρής: Η κατάσταση μπορεί να βγει εκτός ελέγχου
Την ίδια ώρα, ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, υπογράμμισε πως «η όλη προσπάθεια γίνεται σ’ αυτήν τη φάση για να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας, στο δεύτερο επιδημικό κύμα που βρισκόμαστε. Νομίζω ότι είναι μια κρίσιμη φάση. Αν δεν μπορέσουμε να περιορίσουμε σ’ αυτήν τη φάση την εξάπλωση, μετά, στη συνέχεια, τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα».
«Θα πρέπει να καταφέρουμε, κατ’ αρχήν, αυτό που καταφέραμε στο πρώτο επιδημικό κύμα: που στην κατάλληλη χρονική περίοδο μπόρεσε να περιοριστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση της επιδημίας. Φανταστείτε το πρώτο επιδημικό κύμα να μην είχε περιοριστεί στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση. Μιλάμε για το πρώτο επιδημικό κύμα», είπε ο καθηγητής και συνέχισε: «Αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, η αύξηση θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να περιοριστεί, στη συνέχεια, η όλη κατάσταση. Δεν θα μπορεί να ελεγχθεί η κατάσταση».
Σύψας: Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία
«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων.
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί σύμφωνα με τον κ. Σύψα και το γεγονός ότι έχει ήδη καλυφθεί το 60% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική, παρόλο που αυτές οι κλίνες θα αυξηθούν άμεσα, αλλά και το ότι τα κρούσματα αφορούν σε μεγαλύτερες ηλικίες.
«Δεν αφορούν πλέον τα 20-30 έτη που ήταν το καλοκαίρι, αλλά ανεβαίνουν και πηγαίνουμε τώρα σε ηλικίες από 35 έως 55 ετών. Η αύξηση της ηλικίας των κρουσμάτων μας ανησυχεί, γιατί όσο πιο μεγάλος είναι ο άνθρωπος τόσο κινδυνεύει να είναι πιο σοβαρή η νόσος. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις. Εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα. Θα κάνουμε το παν να προστατεύσουμε τα σχολεία, για να μην κλείσουν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Bατόπουλος: «Καμπανάκι» για τον κοροναϊό από την αύξηση των διασωληνωμένων
«Έχουμε μπροστά μας ένα μείζον πρόβλημα, το οποίο ελπίζω να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε» είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος αναφορικά με τον κοροναϊό.
Ειδικότερα ο κ. Βατόπουλος αναφέρθηκε στο «μείζον πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων και κυρίως της αύξησης των διασωληνώσεων». Ανέφερε ως παράδειγμα όσα συνέβησαν με τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στο Ισραήλ και τόνισε πως η αύξηση των διασωληνώσεων είναι ένα καμπανάκι ότι ίσως πηγαίνουμε προς μεγάλη αύξηση.
Επέμεινε στο θέμα της τήρησης των αποστάσεων για να μην μεταδίδεται ο ιός.
Ενώ δίνοντας μια εικόνα για τα νέα μέτρα που είναι στο τραπέζι για την Αττική, τόνισε ότι έχουν γίνει προτάσεις από τους ειδικούς που αφορούν στη χρήση μασκών όπως επίσης σε νέους περιορισμούς για τις εκδηλώσεις.
«Η μάσκα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να μην γίνεται διασπορά του ιού και δεν επηρεάζει τόσο την καθημερινότητά μας, συνεπώς πρέπει να είναι πρωταρχικό στη φαρέτρα μας εναντίον του κοροναϊού» είπε μεταξύ άλλων.
«Μάσκα θα φορούν τα παιδιά που μπορούν να την χειριστούν»
Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε ότι έγινε μια καλή αρχή και αναμένεται να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στην πορεία.
«Είμαι βέβαιος ότι τα παιδιά θα πειθαρχήσουν» είπε. Τόνισε ότι όλα τα μέτρα που λήφθηκαν, κινήθηκαν με βάση τα πλαίσια του ρεαλισμού και τις δυνατότητες του υπουργείου Παιδείας και της πολιτείας.
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση η χρήση μάσκας να φέρει λιποθυμική τάση σε παιδιά, τόνισε ότι αν φέρει λιποθυμική τάση τότε το παιδί θα τη βγάλει.
«Μάσκα θα φορούν τα παιδιά που μπορούν να την χειριστούν. Αν κάποιο παιδί για οποιοδήποτε λόγο ζαλιστεί – ακόμη και αν δεν ευθύνεται για αυτό η μάσκα αλλά είναι ψυχολογικό – τότε προφανώς θα βγάλει τη μάσκα».
Παγώνη: Η μάσκα είναι πλέον η ασφάλειά μας
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και Αντιπρόεδρος του ΟΕΝΓΕ, Ματίνα Παγώνη για το περιστατικό όπου Αφγανός θετικός στον κοροναϊό το έσκασε από το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλευόταν.
Ένα τέτοιο περιστατικό δεν κάνει εντύπωση στην κ.Παγώνη και δίνει σε αυτό δύο ερμηνείες.
Αφενός ο άνδρας ήθελε να αποφύγει τη σύλληψη και τη μεταφορά του σε δομή φιλοξενίας και αφετέρου δεν μπορούσε να δεχτεί κάτι το οποίο είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Πρόκειται για μια ψυχολογική αντίδραση πολλών ανθρώπων στο άκουσμα των αποτελεσμάτων από το τεστ κοροναϊού.
Η κ. Παγώνη πιστεύει ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση.
Όπως και να ‘χει, το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση, μέχρι να βρεθεί ο άνθρωπος έχει έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο.
«Η αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνώσεων με αυτό το ρυθμό θα φέρει μεγαλύτερες δυσκολίες», τόνισε η κ. Παγώνη.
Για την καθολική χρήση μάσκας, υποστήριξε πως αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί διασποράς του κοροναϊού, τότε η γενικευμένη χρήση μάσκας θα γίνει απαραίτητη.
«Η μάσκα είναι πλέον είναι η ασφάλειά μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε αυτούς που αρνούνται τη χρήση της, επισημαίνει πως «δεν υπάρχει δεν μπορώ, είναι η ασφάλεια για τους ίδιους, τις οικογένειές του και το περιβάλλον τους».
Τέλος, υποστήριξε πως έχει αποδειχθεί ότι η χρήση μάσκας δεν εμποδίζει την αναπνοή και πως οι προσωπικές απόψεις του καθενός δεν είναι επιστημονικές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις