Μάσκες : Τι πήγε στραβά και βγήκαν σε μέγεθος XXL – Πινγκ πονγκ για τις ευθύνες
Για δεύτερο 24ωρο συνεχίζεται η διαμάχη για τις μάσκες που παρέλαβαν στα σχολεία τους τα παιδιά του Δημοτικού
Όταν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωνε ότι όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δεν φανταζόταν ότι μια «αστοχία» με τις μάσκες για τα παιδιά του Δημοτικού θα στοίχιζε τόσο ακριβά. Κι ενώ όλο το βάρος είχε πέσει στο να βρίσκονται οι μάσκες σε όλα τα σχολεία της χώρας, τελικά το πρόβλημα προέκυψε από το μέγεθος της μάσκας.
Και μπορεί το μέγεθος γίγας για παιδιά Δημοτικού της μάσκας να σχολιάστηκε με απίστευτο χιούμορ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο το θέμα έχει και την σοβαρή πτυχή του και αυτή είναι η αυτοακύρωση της σοβαρής προσπάθειας που έχει καταβληθεί από την κυβέρνηση και τους ειδικούς για να πειστούν γονείς και μαθητές να χρησιμοποιήσουν την μάσκα στο σχολείο ως μέτρο προφύλαξης από τον κοροναϊό και ως μέσο ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας.
Όσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να αποσείσει τις ευθύνες για το φιάσκο, υπάρχει και η διάσταση της αποτυχίας απέναντι στους αρνητές καθώς και τους επικριτές της για το γεγονός ότι επέλεξε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του δεύτερου κύματος της πανδημίας μόνο μέσω της μάσκας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τα σχολεία, η κυβέρνηση άφησε στην άκρη όλα τα άλλα μέτρα που πρότειναν οι ειδικοί ή που είχαν ληφθεί την άνοιξη, όπως είναι οι αποστάσεις και τα μικρότερα τμήματα ή ακόμη και η (αποτυχημένη) προσπάθεια τηλεκπαίδευσης. Αποφάσισε να μην «επενδύσει» σε άλλο μέτρο, παρά μόνο στις μάσκες.
Την ώρα μάλιστα που η μάσκα έχει αποκτήσει ένα συμβολικό νόημα, πέρα από το πρακτικό. Δεν είναι απλά ένα μέσο προφύλαξης από τον κοροναϊό. Είναι το σύμβολο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να παραμείνει ασφαλής απέναντι στον αόρατο εχθρό, τουλάχιστον όσο δεν υπάρχουν φάρμακα ή εμβόλιο στην αγορά. Η αποτυχία λοιπόν δεν είναι μόνο το λάθος μέγεθος μάσκας για τα παιδιά του Δημοτικού, αλλά ακόμη περισσότερο ότι με αυτό το σύμβολο «έπαιξε» και έχασε η κυβέρνηση.
Οι εξηγήσεις για το φιάσκο
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μίλησε για αστοχία που θα διορθωθεί άμεσα, καθώς έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές, προκειμένου να δοθούν στους μαθητές οι κατάλληλες μάσκες, ενώ για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να ετοιμαστούν οι νέες μάσκες, οι μαθητές θα καλυφθούν με μιας χρήσης.
Ερωτηθείσα σχετικά με το φιάσκο, η κ. Κεραμέως δήλωσε στο MEGA : «Θα σας παραπέμψω στις εξηγήσεις που έχουν δοθεί και από τη ΓΓ Δημόσιας Υγείας. Εμείς ως υπουργείο Παιδείας συνεργαζόμαστε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών μας […] Νομίζω δόθηκαν αναλυτικές διευκρινήσεις σχετικά με το τι συνέβη και καταλαβαίνω ότι θα δοθούν και άλλες εξηγήσεις. Δεν έχω κάτι άλλο να πω σε αυτό. Ας δούμε τη συνολική εικόνα. Χτες είχαμε ένα καλό άνοιγμα. Προφανώς είχαμε μεμονωμένα περιστατικά, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία εφάρμοσε με υποδειγματικό τρόπο τα μέτρα».
Η ΚΕΔΕ διέκοψε την παραγωγή
Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διακόπηκε η παραγωγή των μασκών για τα σχολεία, μετά το «φιάσκο» με τις τεράστιες μάσκες που δόθηκαν στους μαθητές κατά την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ «κρίνεται αναγκαία η επαναδιατύπωση των αρχικών προδιαγραφών των μασκών» και γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε «από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους».
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η παραγωγή θα «επανεκκινήσει με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το Υπουργείο Υγείας».
Μιλώντας στο in.gr, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, επισημαίνει πως «θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές και μέχρι τότε δεν θα παράξουμε άλλες μάσκες» χωρίς να υπάρχει πάντως συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την αποστολή τους από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας.
Η παρανόηση για τις προδιαγραφές
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας ομολόγησε ότι έγινε… λάθος στη συρραφή και παρανόηση στη διατύπωση για τις διαστάσεις.
Ειδικότερα, σημείωσε πως «στο πλαίσιο της διαδικασίας επανέναρξης της σχολικής χρονιάς και της ασφαλούς ένταξης των μαθητών στη σχολική κοινότητα, οι αρμόδιες Επιτροπές που δίνουν καθημερινά την επιστημονική στήριξη για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, μεταξύ άλλων, συνέστησαν τις διαστάσεις για τις μάσκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζει πως επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος.
Τι απαντά ο προμηθευτής που έφτιαξε τις μάσκες γίγας
Στις αιτιάσεις απάντησε ο προμηθευτής των μασκών Γιάννης Σταθόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Προκήρυξη που μας ήρθε από την ΚΕΔΕ με οδηγίες που είχαν λάβει από κάποια επιτροπή υγείας είχαν συγκεκριμένες διαστάσεις-προδιαγραφές υφάσματος και κάποιες λεπτομέρειες (ελαστικό έλασμα, ποιότητα βαμβακιού)».
Οι διαστάσεις ήταν οι ακόλουθες: Ηλικίες εώς 10 ετών 10×18, από 10 ετών και άνω, καθηγητές και δάσκαλοι 12×22.
«Το είδαμε ότι οι διαστάσεις είναι μεγάλες, τις ενστάσεις μας τις εκφράσαμε όταν δώσαμε τα δείγματα, εφόσον ελέγχθηκαν τα δείγματα από κλωστοϋφαντουργό και από το γενικό χημείο μας είπαν να συνεχίσουμε την παραγωγή».
«’Εχουμε αναλάβει να παράγουμε και όχι να προτείνουμε. Έχουμε παραδώσει τις 500.000 μάσκες και περιμένουμε να μας δώσουν νέες οδηγίες. Αν οι νέες οδηγίες είναι να κατασκευάσουμε 500.000 μάσκες θα χρειαστούμε 10 ημέρες».
Πινγκ πονγκ ευθυνών
Στο αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις μάσκες – γίγας που διατέθηκαν στους μαθητές αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, αφού επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που διαθέτει δωρεάν μάσκες στους μαθητές, παραδέχτηκε ότι «υπήρξε ένα ζήτημα».
Οι προδιαγραφές, σύμφωνα με τον ίδιο, βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, υπήρξε όμως «μία παρεξήγηση σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μάσκας πριν από τη συρραφή και όχι το τελικό μέγεθος των δύο μασκών. Αυτό θα διορθωθεί. Άλλωστε η επιτροπή θα δώσει διευκρινίσεις επί των προδιαγραφών».
Όπως υποστήριξε «οι προδιαγραφές θα είναι ίδιες, γιατί βασίζονται στα διεθνή πρότυπα, δεν αλλάζουν τα πρότυπα αυτά, δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος. Οι επόμενες μάσκες θα είναι οι σωστές».
Εξήγησε δε, ότι αυτό που έκανε το υπουργείο Υγείας ήταν να διαβιβάσει τις προδιαγραφές στις αρμόδιες αρχές που ήταν υπεύθυνες για να προχωρήσουν στο διαγωνισμό.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πρόσθεσε ότι την ευθύνη των διαγωνιστικών διαδικασιών την είχε η ΚΕΔΕ και ο μηχανισμός του υπουργείου Εσωτερικών.
Το έγγραφο – ντοκουμέντο
Το πρακτικό της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας με το οποίο δίνονταν συγκεκριμένες οδηγίες και προδιαγραφές για τις μάσκες που θα μοιράζονταν στα σχολεία, αποκάλυψε το in.gr.
Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει ότι «ι προδιαγραφές για τις μάσκες, όπως έτσι ήταν το σωστό, δόθηκαν (27/08/20) από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Και μάλιστα δόθηκαν δύο φορές, ύστερα από παρατηρήσεις ότι οι διαστάσεις των μασκών είναι μεγάλες. Τη δεύτερη φορά με σαφήνεια κατεγράφη ότι οι «διαστάσεις τελικού προϊόντος» πρέπει να είναι 22Χ12 και εστάλησαν στην ΚΕΔΕ. Όλη η προμήθεια έγινε με βάση αυτό που υποδείχθηκε από Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19».
Οι πληροφορίες του in.gr αναφέρουν ότι ακόμη δεν έχει βγει νέο πρακτικό με τις σωστές διαστάσεις για τις μάσκες. Επίσης, οι μάσκες που έχουν λάθος διάσταση υπολογίζονται σε 200.000 ίσως και παραπάνω. Αυτές οι μάσκες θα δοθούν και θα χρησιμοποιηθούν από το εκπαιδευτικό προσωπικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις