Μόρια: Πέντε συλλήψεις για τη φωτιά στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων
Συνελήφθησαν οι εμπρηστές του ΚΥΤ της Μόριας στη Μυτιλήνη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί για την φωτιά στο Κέντρο Φιλοξενείας στη Μόρια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις, ενώ αναζητείται ακόμη ένας.
Στερούμενοι τα βασικά και ζώντας υπό άθλιες συνθήκες, την ώρα που ο κοροναϊός μαστίζει την χώρα, μητέρες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Σε υποτυπώδεις συνθήκες πάνω στο δρόμο και μέσα στα χωράφια κάποιοι ανάβουν φωτιές προσπαθώντας να μαγειρέψουν κάτι ή να ζεστάνουν το φαγητό τους κάτι που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους φωτιάς στα γεμάτα από ξερά χόρτα γύρω ελαιοκτήματα.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν καταφτάσει στο νησί, και κάνουν ενισχυμένες περιπολίες για να τους σταματήσουν και να επιστρέψουν στη νέα δομή φιλοξενίας, ενώ δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει και κάποια αστυνομική επιχείρηση – «σκούπα» για να μαζευτούν οι πρόσφυγες.
Η νέα δομή του Καρά Τεπέ είναι έτοιμη. Ωστόσο για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν κατάφερε να δημιουργήσει έναν αξιοπρεπή χώρο για να τους στεγάσει όλους, καθώς φαίνεται πως αυτή χωράει οριακά 5.000 άτομα.
Η τακτική της κυβέρνησης άλλωστε, να διαχειριστεί την κατάσταση στέλνοντας ΜΑΤ «πνίγοντας» μικρά παιδιά με χημικά, σίγουρα δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε, καθώς μόλις 800 είναι εκείνοι οι οποίοι πείστηκαν να μπουν στη νέα δομή.
21 κρούσματα στον Καρά Τεπέ
Συνολικά 21 πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κορονοϊού κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν προκειμένου να μπουν στη νέα δομή του Καρά Τεπέ. Αμέσως τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.
Συνολικά από το Σαββάτο το απόγευμα, μέρα που ο νέος καταυλισμός άνοιξε, έχουν μπει σε αυτόν 800 άτομα. Χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες που αρνούνται να μπουν στον καταυλισμό χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «νέα Μόρια».
Από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι άνθρωποι που μένουν στον δρόμο να μπουν στη νέα δομή.
Στους μετανάστες που αρνούνται να εισέλθουν στη νέα δομή, απευθύνθηκε με ανακοίνωσή της η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας τους να μπουν σε αυτή, ώστε να περάσουν από τις διαδικασίες απόδοσης ασύλου, που θα τους επιτρέψουν να φύγουν, τελικά, από τη Λέσβο.
Με ένα φυλλάδιο στα αγγλικά και άλλες γλώσσες, ενημερώνονται όλοι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από το νησί είναι να μπουν στη νέα δομή, να ελεγχθούν ιατρικά και να ταυτοποιηθούν.
«Μόνο σε περίπτωση που έρθετε στη δομή θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να φύγετε από τη Λέσβο» αναφέρει η ανακοίνωση.
«Δεν θέλουμε νέα Μόρια»
Ο λόγος που οι αιτούντες άσυλο δεν θέλουν να εισέλθουν στον καταυλισμό είναι ξεκάθαρος: δεν θέλουν μια νέα Μόρια. Η πρόθεση της κυβέρνησης ήταν ξεκάθαρη και εκφράστηκε δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ: στη Λέσβο θα υπάρξει νέα δομή φιλοξενίας.
Πολλοί, λοιπόν, φοβούνται ότι η δομή στο Καρά Τεπέ ίσως δεν είναι και τόσο προσωρινή. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι μπορεί η νέα δομή να χωρά 5.000 άτομα, διαιρεμένα όμως σε 650 σκηνές ο αριθμός υπολογίζεται σε 7 – 8 άτομα ανά σκηνή.
Δεν είναι, λοιπόν, δύσκολο να επαναληφθεί το χάος και ο συνωστισμός της Μόριας – τη στιγμή που η κυβέρνηση επιθυμεί ούτως ή άλλως κλειστές δομές. Και ίσως μια μέρα, η φρίκη της πυρκαγιάς επαναληφθεί…
Η πλειονότητα, όμως, φοβάται την απέλαση. Όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία απόδοσης ασύλου θα προχωράει μόνο στους πρόσφυγες που μπαίνουν στο Καρά Τεπέ. Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει προχωρήσει σε αριθμό ρεκόρ απελάσεων από την επανασύστασή του. Έτσι, η ανακοίνωση που λέει «ελάτε στο Καρά Τεπέ για να φύγετε από τη Λέσβο» μάλλον θα έπρεπε να συμπληρώνεται και από τη φράση «…και για να επιστρέψετε στην Τουρκία ή τη χώρα σας».
Αρκετοί Αφγανοί θεωρούν ότι μένοντας έξω θα ασκήσουν πίεση στην Ευρώπη και την ελληνική κυβέρνηση, και έτσι θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, γεγονός που δεν επαληθεύεται σε καμία περίπτωση, ενώ έχουν διαρρεύσει φήμες ότι δεν υπάρχει φαγητό και νερό στον νέο καταυλισμό.
Μιλώντας στην κάμερα της ιστοσελίδας «Στο Νησί», οικογένειες Αφγανών ανέφεραν ότι «η νέα δομή είναι φυλακή και γι’ αυτό δεν πρόκειται να μπούμε! Θέλουμε να φύγουμε».
Το πρωί, πραγματοποιήθηκε ξανά πορεία γυναικών και παιδιών που φωνάζουν «Αζαντί -Αζαντί» («ελευθερία» στα αφγανικά), ζητώντας να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Χρυσοχοΐδης : Δε θα μείνει κανείς εκτός δομής
Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κανείς μετανάστης και πρόσφυγας από το νησί της Λέσβου, αν δεν περάσει από τη νέα δομή στο Καρά Τεπέ και δεν ακολουθήσει τις διαδικασίες νομιμοποίησής του, διεμήνυσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μέσω του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ 100,3.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης αν θα μπουν ή όχι οι αιτούντες άσυλο στο camp και είπε πως αυτή τη στιγμή γίνεται διανομή φυλλαδίων στη γλώσσα τους.
Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση να μην μπουν στο camp, δεν υπάρχει περίπτωση να κυκλοφορεί κανείς έξω χωρίς να έχει τα νόμιμα έγγραφα, θα συμμορφωθούν όλοι γιατί έτσι ορίζει ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός νόμος τόνισε ο υπουργός ο οποίος βρίσκεται στη Λέσβο.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τους τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο έχουν μειωθεί από 23.000 σε 12.000. Ακόμη 2.000 άτομα θα φύγουν τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται μέχρι τα Χριστούγεννα να φύγουν οι μισοί και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα. Επειδή δεν υπάρχουν πλέον ροές καθώς φυλάσσονται και τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα, θα μείνουν ελάχιστοι στο νησί είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Τα κλειστά αυτιά της Ευρώπης
Οι εκκλήσεις, όμως, των προσφύγων πέφτουν σε άδεια αυτιά. Μπορεί οι ίδιοι να μην κατaνοούν τον λόγο που έχουν παρατηθεί σε αυτήν την κατάσταση, αλλά δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν η στάση των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας που – είτε πρόκειται για το προσφυγικό είτε για τα ελληνοτουρκικά – πάντα είναι πρώτοι στις δηλώσεις υποστήριξης και τα ευχολόγια.
Μιλάμε για την ίδια Ευρώπη που επέτρεψε να δημιουργηθεί το αίσχος της Μόριας, αυτή που γύρισε την πλάτη στην υποδοχή προσφύγων, αυτή που έβαλε πλάτες στα pushbacks από τη Frontex και το ελληνικό Λιμενικό, αυτή που άφησε τα ελληνικά νησιά να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών.
Η καλοσύνη των Ευρωπαίων φτάνει μέχρι την αποστολή σκηνών, τροφίμων και λοιπού ενισχυτικού υλικού, καθώς και την υποδοχή ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Η Κομισιόν επίσης προτάθηκε να χρηματοδοτήσει το νέο ΚΥΤ στη Λέσβο.
Όταν, όμως, γίνεται λόγος για αποσυμφόρηση της Λέσβου και υποδοχή προσφύγων από τα ελληνικά νησιά, τότε το ευρωπαϊκό ιδεώδες… σκοντάφτει.
Μόνο η Γερμανία, μέχρι στιγμής, έχει πει κάποια μισόλογα περί υποδοχής προσφύγων. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μερίδα της κυβέρνησής της να δείξει περισσότερη ανθρωπιά απέναντι στο δράμα των προσφύγων.
Τόσο όμως η κοινωνία όσο και τα κόμματα της Γερμανίας είναι διαιρεμένα όσον αφορά στην υποδοχή προσφύγων.
Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Ζάιμπερτ, το Βερολίνο είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες κυρίως οικογένειες με παιδιά από την Ελλάδα. Παράλληλα άφησε όμως ανοιχτό κατά πόσο η γερμανική κυβέρνηση θα καταλήξει ήδη την Τετάρτη σε μια συγκεκριμένη απόφαση σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα έρθουν.
Το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με την Αθήνα για το θέμα αυτό, αλλά – όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Deutsche Welle – κατέστησε σαφές πως «την ευθύνη για τους πρόσφυγες στη Λέσβο έχει κατά κύριο λόγο η Ελλάδα». Και ο νοών νοείτο.
- Ο Μαλεντόν, ο Κάνααν και ένα «τρελό» σενάριο (vid)
- SOS για τα λύματα που βγήκαν στην πλημμυρισμένη Ποσειδώνος – «Όσοι ήρθαν σε επαφή πρέπει να πλυθούν διεξοδικά»
- ΗΠΑ: Συγκινεί 9χρονος που υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδιάς – Μαγειρεύει για να συγκεντρώσει χρήματα για παιδιά
- Το bitcoin ήταν το χρυσό φλουρί του 2024 – Ποια κρυπτονομίσματα θέλουν κομμάτι της πίτας
- Ποσειδώνος: «Θα χρειαστούν 2 χρόνια για να λυθεί το πρόβλημα» λέει ο δήμαρχος Αλίμου για τη συσσώρευση υδάτων
- Ο Μοχάμεντ Σαλάχ στο στόχαστρο για τη χριστουγεννιάτικη ανάρτηση