Πώς ο Covid-19 άλλαξε όλο το παγκόσμιο εκπαιδευτικό σύστημα
Η διαφορετική προσέγγιση που έχει κάθε χώρα
Λόγω του Covid πολλά σχολεία σε όλο τον κόσμο έπρεπε να κλείσουν νωρίτερα φέτος. Σύμφωνα με την UNESCO, σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια μαθητές έπρεπε να μείνουν υποχρεωτικά στο σπίτι μετά τη διακοπή του σχολικού έτους (πηγή cnn.com). Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα έναν γενικότερο αποσυντονισμό ως προς τα καθήκοντα τους. Ενώ οι ενήλικες περνούσαν τον χρόνο τους πιο ευχάριστα κάποιοι ανακαλύπτοντας νέους τρόπους διασκέδασης όπως τα διαδικτυακά καζινο, οι μαθητές παρέμειναν εγκλωβισμένοι μακριά από τους φίλους τους προσπαθώντας να συνηθίσουντην εξ αποστάσεως μάθηση.
Σύμφωνα με το ΒΒC κάθε χώρα έχει διαφορετική προσέγγιση. Στη Γαλλία οι εκπαιδευτικοί φοράνε μάσκες από την πρώτη του μήνα που άνοιξαν τα σχολεία. Δεν υπάρχει πλέον όριο στα μεγέθη της τάξης και η απόσταση στις αίθουσες δεν είναι υποχρεωτική. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους για το προσωπικό και τους μαθητές άνω των 11 ετών, ακόμη και αν καταφέρουν να μείνουν σε απόσταση μεγαλύτερη από 1μ. Τα σχολεία ενθαρρύνονται να κάνουν σταδιακές ώρες έναρξης και τερματισμού για να αποτρέψουν τη δημιουργία μεγάλων ομάδων. Τα δάπεδα, τα γραφεία και οι επιφάνειες που αγγίζονται τακτικά, όπως οι λαβές των θυρών, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
Στην Ιταλία τα σχολεία ανοίγουν στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι μαθητές θα κάθονται σε απόσταση 1μ, ώστε τα μεγέθη της τάξης να γίνουν μικρότερα. Θα χωριστούν σε διάφορες ομάδες μάθησης, η είσοδος θα είναι σταδιακή και τα σχολεία θα είναι ανοιχτά για μαθήματα τα Σάββατα. Οι μαθητές και οι δάσκαλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους όπου είναι δυνατόν ή σε μεγάλους χώρους, όπως θέατρα ή μουσεία. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα είναι διαθέσιμη για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ζουν με ευάλωτα μέλη της οικογένειας.
Στην Γερμανία συνιστώνται επιπλέον μέτρα υγιεινής και οι μάσκες δεν είναι υποχρεωτικές σε όλες τις πολιτείες της. Τα μαθήματα αναδιοργανώθηκαν σε ομάδες αρκετών εκατοντάδων μαθητών με κάθε ομάδα να έχει τη δική της περιοχή στους χώρους του σχολείου.
Στην Ισπανία η κυβέρνηση έχει εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές που θα προσαρμοστούν ανάλογα με την κατάσταση σε καθεμία από τις 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας. Οι μαθητές θα πρέπει να διατηρήσουν απόσταση τουλάχιστον 1,5m μεταξύ τους, εκτός από τα μικρότερα παιδιά, τα οποία θα βρίσκονται σε τάξεις 15 έως 20 μαθητών χωρίς να έχουν απόσταση. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές για άτομα άνω των έξι ετών στις σχολικές μεταφορές και θα απαιτούνται για μαθητές και δασκάλους εάν δεν μπορεί να διατηρηθεί απόσταση 1,5μ, εκτός των παιδιών των μικρότερων τάξεων. Οι σχολικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα, με τις τουαλέτες να καθαρίζονται τρεις φορές.
Στην Ολλανδία θα δώσουν έμφαση στον κλιματισμό των μονάδων και στο αν ο μαθητής κατοικεί με άτομα υψηλού κινδύνου ενώ η Δανία και η Νορβηγία υιοθέτησαν πολλά από τα μέτρα που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά εκεί: σταδιακή άφιξη στα σχολεία, πλύσιμο στο χέρι και καθαρισμός καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, διατήρηση των παιδιών σε μικρές ομάδες και με όσο το δυνατόν λιγότερη επαφή με άλλους.
- Τεχνητή νοημοσύνη: Κίνδυνος να πάρει τα ηνία από τον άνθρωπο; Επιστημονική φαντασία ή απλά το εγγύς μέλλον;
- Megasports: Ωρα για ντέρμπι
- Ολυμπιακός ΟΝΕΧ – Mίλων 3-0: Μια καλή προπόνηση…
- Η Tesla η πιο θανατηφόρα μάρκα αυτοκινήτου σε περίπτωση ατυχήματος
- Πούτιν: Αποκαλύφθηκε η επιθετική διάθεσή του κατά της Δύσης – Τι έπεται
- Γαλλία: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους κατά της βίας σε βάρος των γυναικών