Κοροναϊός: «Πόλεμος» επιστημόνων – Εκκλησίας για τη Θεία Κοινωνία
Το θέμα που είχε προκαλέσει «επιδημία» αντιπαράθεσης και διαφορετικών απόψεων από ειδικούς και μη το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με τον αν κινδυνεύουν οι πιστοί να νοσήσουν μέσω της Θείας Μετάληψης, επανέφερε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης
- Τον ειδοποίησαν από το νοσοκομείο ότι έχει καρκίνο έναν χρόνο μετά από επέμβαση ρουτίνας
- Ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις στην Ευρώπη
- Έντονος καβγάς Γιαννούλη – Γεωργιάδη: «Πέθανε καρκινοπαθής λόγω καθυστερημένου χειρουργείου» – «Ντροπή, ο ασθενής ζει»
- Κάπως... ταλαιπωρημένο είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Βατικανό - Δείτε φωτογραφίες
Στο προσκήνιο έχει επανέλθει το ζήτημα της Θείας Κοινωνίας εν μέσω πανδημίας μετά και τη συνεχή αυξητική τάση των κρουσμάτων του κοροναϊού στη χώρα που έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή εκ νέου περιορισμών.
Το θέμα που είχε προκαλέσει «επιδημία» αντιπαράθεσης και διαφορετικών απόψεων από ειδικούς και μη το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με τον αν κινδυνεύουν οι πιστοί να νοσήσουν μέσω της Θείας Μετάληψης, επανέφερε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη να αλλάξει για κάποιο καιρό το «τελετουργικό» λόγω πανδημίας.
Άμεση ωστόσο ήταν η απάντηση ιεραρχών, με τον μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιο να τονίζει πως όσοι επαναφέρουν στο δημόσιο διάλογο το θέμα της Θείας Κοινωνίας εξαιτίας της πανδημίας κάνουν ένα μεγάλο λάθος, δείχνοντας και τις προθέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία -όπως και το προηγούμενο διάστημα- ήταν ανένδοτη.
Δερμιτζάκης: Να σταματήσει η Θεία Κοινωνία
Ειδικότερα, ο κ. Δερμιτζάκης επέστησε την προσοχή σε ό,τι αφορά στους χώρους λατρείας. Ανέφερε πως αποτελεί έλλειψη γενναιότητας να απουσιάζει το συγκεκριμένο θέμα από τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ γίνεται συζήτηση για κλείσιμο εστιατορίων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ως κοινωνία σε σχέση με τα κριτήρια της υγείας, τα κριτήρια της οικονομίας και βέβαια τις κοινωνικές επιπτώσεις των όποιων μέτρων» είπε ο κ. Δερμιτζάκης.
Εκτίμησε πως το μέτρο αυτό θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα. «Η λογική είναι πολύ απλή, αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, πλησιάζουμε σε πολύ σοβαρά μέτρα, υπάρχουν μέτρα που καλύπτουν όλες τις πλευρές της ζωής μου, υπάρχει όμως κι ένα κομμάτι που από επιστημονικής άποψης κρύβει πολλές παγίδες και δεν το συζητάμε, γιατί είναι ταμπού, αυτό της Θείας Κοινωνίας. Αν αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον μέτρο που θα μειώσει την μετάδοση. Δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν ταμπού».
Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι η μόνη εκκλησία στον κόσμο που λειτουργεί με αυτά τα χαρακτηριστικά», τονίζοντας ότι σε άλλα μέρη του κόσμου η Θεία Κοινωνία γίνεται με τρόπο υγειονομικά συμβατό.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να το κάνει ως μέτρο, η ίδια η εκκλησία πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας
Αντιδρώντας ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος τόνισε πως πρόκειται για ένα «καθαρά εκκλησιαστικό θέμα πίστεως που έχει θεολογικές προεκτάσεις» οπότε ζήτησε να το χειριστούν οι ίδιοι.
«Είναι κρίμα να επανέρχεται το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Έχουμε την προσωπική μας εμπειρία. Αν ισχύουν όσα ακούγονται, θα έπρεπε μέσα στις εντατικές να είναι μόνο ιερείς κι επίσκοποι» ανέφερε συγκεκριμένα.
«Δεν πρέπει αυτό το θέμα να διχάσει το λαό» πρόσθεσε και ξεκαθάρισε ότι δεν ισχύει ότι άλλες εκκλησίες ανά τον κόσμο έχουν αλλάξει τον τρόπο τέλεσης της Θείας Κοινωνίας.
Ο μητροπολίτης, ερωτηθείς για την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου να αλλάξει ο τρόπος της Θείας Κοινωνίας κι αν αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη χώρα, τόνισε: «Αν κάποιος φοβάται ότι θα κολλήσει, καλύτερα να μην μεταλάβει. Η Θεία Κοινωνία προϋποθέτει μια πίστη στο μυστήριο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις