Χρυσοχοΐδης στον Guardian: Έως το Πάσχα θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο
Συνολικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα (Τετάρτη) το πρωί. Από αυτούς, κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κοροναϊού.
Μια βδομάδα έχει περάσει από τη μέρα που η δομή της Μόριας τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.
Οι Αρχές συνέλαβαν χτες πέντε άτομα για τον εμπρησμό, ενώ μια προσωρινή δομή είναι έτοιμοι να υποδεχθεί τους πυρόπληκτους.
Χρυσοχοΐδης: Έως το Πάσχα θα φύγουν όλοι οι πρόσφυγες από τη Λέσβο
Όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στη Λέσβο θα έχουν φύγει μέχρι το Πάσχα, δήλωσε στον Guardian ο Έλληνας Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Θα φύγουν όλοι. Από τους σχεδόν 12.000 πρόσφυγες που είναι εδώ αυτή τη στιγμή, προβλέπω ότι 6.000 θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα έως τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι ως το Πάσχα. Οι άνθρωποι αυτού του νησιού έχουν περάσει πολλά. Έκαναν πολλή υπομονή», δήλωσε από τη Λέσβο ο κ. Χρυσοχοΐδης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο είναι Αφγανοί που θα λάβουν καθεστώς πρόσφυγα και ταξιδιωτικά έγγραφα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης χαιρέτισε επίσης την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να υποδεχθεί πάνω από 1500 ανθρώπους από τη Μόρια. «Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο», σχολίασε ο Έλληνας υπουργός.
«Σε όλη την Ευρώπη χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα γύρω από αυτό το θέμα, αλλά νομίζω επίσης ότι μπορούν να δουν πως προστατεύουμε τα σύνορα της ΕΕ, έχουμε μειώσει σημαντικά τις ροές», συμπλήρωσε ο ίδιος. Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης ότι είναι κρίσιμο οι πρόσφυγες της Μόριας να μεταφερθούν στο νέο προσωρινό καταυλισμό που έχει στηθεί στο νησί.
«Υπάρχουν ομάδες Αφγανών και φοβάμαι ακόμα και κάποιοι οργανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ενθαρρύνουν χιλιάδες ανθρώπους να μην πάνε. Είναι αδιαπραγμάτευτο. Θα φύγουν από το νησί, αλλά πρέπει να πάνε μέσω αυτής της νέας δομής και να πάρουν πρώτα τα απαιτούμενα νομικά έγγραφα», είπε.
Όσο για τη Μόρια, τη χαρακτήρισε «καταυλισμό ντροπής» που πλέον ανήκει στην ιστορία. «Θα καθαριστεί και θα αντικατασταθεί από ελαιώνες», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αρνήθηκε επίσης τις καταγγελίες περί βίαιων επαναπροωθήσεων άλλων προσφύγων που επιχειρούσαν να εισέλθουν στην Ελλάδα.
Συνολικά 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, από το Σαββάτο το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του μέχρι και σήμερα (Τετάρτη) το πρωί. Από αυτούς, κατά την εξέταση στην οποία υποβλήθηκαν, προκειμένου να μπουν στη νέα δομή, 35 βρέθηκαν θετικοί στη νόσο του κοροναϊού.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, στο σύνολό τους τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση σε ειδικό χώρο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί εκεί.
Η εθνική οδός Μυτιλήνης – Θερμής από το ύψος της βόρειας εισόδου της πόλης μέχρι τη νέα δομή παραμένει κλειστός από χιλιάδες πυρόπληκτους φυγάδες του καταυλισμού της Μόριας οι οποίοι ζουν στο δρόμο όσο και στα γύρω κτήματα και τους γύρω χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές.
«Αν δεν μπουν με συζήτηση στη νέα δομή, θα τους βάλει η Αστυνομία»
Τη σημασία μεταφοράς των προσφύγων από τους δρόμους της Λέσβου στη νέα δομή φιλοξενίας στον Καρά Τεπέ, επισήμανε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
Όπως είπε, η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων εντός της νέας δομής εμποδίζεται από κάποιες ομάδες προσφύγων και μεταναστών «οι οποίοι διαδίδουν στους αιτούντες άσυλο ότι αν μείνουν εκτός δομής έχουν ελπίδες να φύγουν από τη Λέσβο».
Μέχρι στιγμής στη δομή έχουν εγκατασταθεί 800 άτομα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ο χώρος είναι μεγάλος, χωράνε και οι 12.000, μια και «είναι έκταση πολύ μεγαλύτερη από την Μόρια».
Σύμφωνα με τον υπουργό, συνεχίζονται οι συζητήσεις των αρχών με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, προκειμένου οι δεύτεροι να δεχθούν να μεταφερθούν στη νέα δομή.
«Η συζήτηση συνεχίζεται, αλλά στο τέλος, είναι υποχρέωση της πολιτείας να μπουν όλοι μέσα. Αν δεν μπορέσουμε να επιταχύνουμε με τη συζήτηση, θα αναγκαστεί η ελληνική αστυνομία, να μπουν όλοι μέσα. Είναι υποχρεωμένοι όσοι έρχονται στη χώρα μας να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Δεν γίνεται να μπαίνουν φωτιές, να καταλαμβάνονται οι δρόμοι και να περιμένουν ότι δεν θα αντιδράσουμε» τόνισε.
Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, όσοι ευθύνονται για τον εμπρησμό στο ΚΥΤ της Μόρια, πρώτα θα τους αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες, και αφού εκτίσουν την ποινή τους στις ελληνικές φυλακές, θα απελαθούν.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «προσωρινή λύση» τη δομή στον Καρά Τεπέ, η οποία αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση. «Προτεραιότητα μας να αντιμετωπιστεί το θέμα των 12.000 αστέγων» σημείωσε.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για κλειστές δομές σε Σάμο, Κω και Λέρο, ενώ όπως είπε «και στη Λέσβο θα υπάρξει μόνιμη κλειστή ελεγχόμενη δομή. Η τοποθεσία είναι υπό συζήτηση».
«Θέλει έξι με εννιά μήνες, μια διαδικασία διαγωνισμού και εκτέλεσης της δομής. Δεδομένο ότι θα ξεχειμωνιάσουν στον Καρά Τεπέ οι πρόσφυγες» πρόσθεσε.
Τέλος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τα κρούσματα κοροναϊού που εξαφανίστηκαν μετά τον εμπρησμό στην Μόρια και μεταδίδουν τον ιό και στους υπόλοιπους.
Πέντε συλλήψεις για τη φωτιά
Πέντε άτομα έχουν συλληφθεί για την φωτιά στο Κέντρο Φιλοξενίας στη Μόρια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις, ενώ αναζητείται ακόμη ένας.
«Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται. Είναι πέντε νεαρά άτομα αλλοδαποί. Αναζητείται άλλος ένας. Η αστυνομία δούλεψε μεθοδικά, έβαλε τέλος σε σενάρια και αβάσιμες υποθέσεις», τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
1.500 πρόσφυγες στη Γερμανία
Την πρόθεσή της η Γερμανία να συνδράμει στο μεταναστευτικό -προσφυγικό ζήτημα και να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά, μέλη οικογενειών που έχουν αιτηθεί και λάβει άσυλο, ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, πρόκειται για μια θετική κίνηση η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιβραβεύει όσους επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα.
Αντιθέτως, επαναφέρει στην ευρωπαϊκή συζήτηση το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων και της ανακούφισης των χωρών πρώτης υποδοχής ενόψει και των προτάσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής για το κοινό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.
408 οικογένειες
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέφεν Ζάιμπερτ, η απόφαση αφορά συνολικά 408 οικογένειες. Πρόκειται για 1.553 άτομα, τα οποία έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας.
Σε αυτή την προϋπόθεση επέμενε η ελληνική κυβέρνηση, όπως και στο να μη ληφθούν υπόψη μόνο πρόσφυγες από τη Λέσβο, αλλά και από τα υπόλοιπα νησιά που διαθέτουν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.
Τον αριθμό των προσφύγων, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, είχε προηγουμένως επιβεβαιώσει στο Twitter ο αντικαγκελάριος, Όλαφ Σολτς. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών είχε κάνει επίσης γνωστό ότι, σε περίπτωση που και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν να υποδεχτούν πρόσφυγες από την Ελλάδα, η Γερμανία θα δεχτεί ακόμη περισσότερους πρόσφυγες.
Στη σημερινή του ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στους 1.553 πρόσφυγες δεν συμπεριλαμβάνονται τα έως 150 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια, που είχε δεσμευτεί να δεχτεί η Γερμανία πριν μερικές ημέρες.
- Τραμπ: Εξαπολύει πυρά για υπερβολικές χρεώσεις και ζητεί πίσω τη Διώρυγα του Παναμά
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά