Δήμαρχος δυτικής Μάνης: «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού»
Ο δήμαρχος δυτικής Μάνης, Δημήτρης Γιαννημάρας, μίλησε στο in.gr
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Η δυτική Μάνη είναι μια περιοχή με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον. Η πανδημία δημιούργησε προβλήματα με την παραδοσιακή μορφή τουρισμού να δέχεται πλήγματα. Ο δήμαρχος Γιαννημάρας καταλαβαίνει το πρόβλημα. Ξέρει πως μια περιοχή για να προοδεύει και να μπορεί να διαχειρίζεται κρίσεις οφείλει να έχει plan b. «Για να πετύχουμε την τουριστική ανάπτυξη της δυτικής Μάνης πρέπει να δημιουργήσουμε κι άλλες μορφές τουρισμού.
Η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται μελετητικά για ανάδειξη των πέτρινων μονοπατιών της που συνοδεύουν την παραλία με το ορεινά χωριά, την ανάδειξη των φαραγγιών της που είναι μεγαλύτερης ομορφιάς από άλλα που έχουν ήδη αναδειχθεί ανά την Ελλάδα. Προχωράμε τη διαδικασία έγκρισης μελέτης για δημιουργία τουριστικών αγκυροβολίων και ενημερώνουμε τους αρμοδίους συλλόγους για δημιουργία του αλιευτικού τουρισμού» μας δήλωσε. Συμφωνούμε μαζί του και αντιδρούμε ομοίως σε μονοσήμαντες στρατηγικές ανάπτυξης αφού το ρίσκο είναι μεγάλο. Μια τοπική οικονομία για να σωθεί αρχικά και να αναπτυχθεί απαιτεί και άλλα συστατικά. «Νομίζω ότι ο τομέας της γαστρονομίας είναι που μπορεί να δώσει προοπτικές ανάπτυξης εκτός του τουρισμού στην περιοχή μας. Ο μεγάλος αριθμός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της περιοχής, τα ιδιαίτερα προϊόντα διατροφής και οι τοπικές κατασκευές προϊόντων καθημερινής χρήσεως μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας», λέει ο Δημήτρης Γιαννημάρας και ελπίζουμε να συνδράμει αναδεικνύοντας παγκόσμια τα καλούδια της περιοχής. Ενέργειες χρειάζονται από την εκάστοτε δημοτική αρχή και καλοπροαίρετη διάθεση από τους επιχειρηματίες της περιοχής ώστε από κοινού να δημιουργήσουν ένα μείγμα δράσεων και προϊόντων που θα αποτελεί σημείο αναφοράς.
Φυσικά για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει πρώτα από όλα να επιλυθούν και άλλα θέματα. Ο κάθε εν δυνάμει επενδυτής που θα κάνει μια επίσκεψη στη περιοχή έτσι και αντικρίσει τόνους σκουπιδιών στους δρόμους-όπως συνέβη πριν λίγο καιρό στη δυτική Μάνη και ευτυχώς διορθώθηκε- τότε αντί για χρήματα θα βάλει την μάσκα και τον αναπνευστήρα του για μια κατάδυση στη θάλασσα, αντί να βουτήξει στα άδυτα του ελληνικού δημοσίου προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει, άσε που δεν θα καταλάβει κιόλας. Άντε να του πεις επίσης, πως η νέα δημοτική αρχή δεν έχει χρήματα να αγοράσει μια μηχανοκίνητη σκούπα.
Η Δυτική Μάνη επηρεάστηκε τουριστικά λόγω της πανδημίας; Υπήρξαν επιχειρήσεις μετά την καραντίνα που δεν λειτούργησαν;
Η πανδημία δεν θα μπορούσε ν ’αφήσει ανεπηρέαστη τη Μάνη και η σκέψη του εμπορικού κόσμου της δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική από τις σκέψεις όλου του υπολοίπου εμπορικού κόσμου ανά την Ελλάδα. Έτσι πολλές επιχειρήσεις, τις οποίες επιφυλάξεις τους, τις έκαναν πράξη και δεν λειτούργησαν μετά την καραντίνα.
Θεωρείτε πως η περιοχή της δυτικής Μάνης έχει αναπτυχθεί όσο θα μπορούσε τουριστικά είτε υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης και πως ως δημοτική αρχή συνδράμετε προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Δυτική Μάνη είναι μια σύνθετη περιοχή. Ορεινή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της, ημιορεινή κατά ένα μικρότερο ποσοστό και παραθαλάσσια. Η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό και λιγότερο στο αγροτικό εισόδημα της (κυρίως λάδι). Για να πετύχουμε την τουριστική ανάπτυξη της πρέπει να δημιουργήσουμε κι άλλες μορφές τουρισμού. Η Δημοτική Αρχή ετοιμάζεται μελετητικά για ανάδειξη των πέτρινων μονοπατιών της που συνοδεύουν την παραλία με το ορεινά χωριά, την ανάδειξη των φαραγγιών της που είναι μεγαλύτερης ομορφιάς από άλλα που έχουν ήδη αναδειχθεί ανά την Ελλάδα. Προχωρά τη διαδικασία έγκρισης μελέτης για δημιουργία τουριστικών αγκυροβολίων και ενημερώνει τους αρμοδίους συλλόγους για δημιουργία του αλιευτικού τουρισμού. Παράλληλα ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή πρόταση για ένταξη σε πρόγραμμα « Πολιτιστική διαδρομή που θα ενώνει τους Πύργους της Μάνης με την τοπική οικονομία». Γενικός της στόχος είναι ανάπτυξη του τουρισμού δια μέσου της ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Εκτός από τον τουρισμό, σε ποιους άλλους τομείς υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης;
Νομίζω ότι ο τομέας της γαστρονομίας είναι που μπορεί να δώσει προοπτικές ανάπτυξης εκτός του τουρισμού στην περιοχή μας. Ο μεγάλος αριθμός αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών της περιοχής, τα ιδιαίτερα προϊόντα διατροφής και οι τοπικές κατασκευές προϊόντων καθημερινής χρήσεως μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου μας.
Αυξήθηκαν οι ανάγκες παροχής κοινωνικής βοήθειας σε δημότες σας όπως παρατηρείται σε πολλούς δήμους;
Ο Δήμος Δυτικής Μάνης κατοικείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου από άτομα μεγάλης ηλικίας που σημαίνει ότι έχουν ανάγκη βοήθειας. Ο Δήμος προχώρησε σε προσωρινή δομή κοινωνικής βοήθειας και με απόφαση του ξεκίνησε τη διαδικασία δημιουργίας μόνιμης δομής προκειμένου να βοηθήσει στη επίλυση των καθημερινών αναγκών των δημοτών του.
Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών σας;
Οι υπάρχουσες δομές υγείας του Δήμου μας εφ’ όσον ενισχυθούν με προσωπικό αλλά και καλυφθούν από τον αναγκαίο εξοπλισμό επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μας.
Μείζων θέμα τον τελευταίο καιρό και για την περιοχή σας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Υπάρχει φως στο τούνελ σε αυτό το ευαίσθητο θέμα και τι έχετε κάνει; Επίσης, τι χρειάζεται να γίνει ώστε να μπορείτε να διατηρείτε καθαρό τον δήμο σας καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου ώστε να αποφεύγονται εικόνες συγκέντρωσης απορριμμάτων στους δρόμους μια τουριστικής περιοχής όπως η δική σας όπως συνέβη στις αρχές Αυγούστου;
Αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου από 1/9/2019 και επειδή είμασταν γνώστες της κατάστασης που επικρατούσε με τα απορρίμματα και την ύπαρξη χωματερών αποφασίσαμε άμεσα να κινηθούμε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος για να μας υποδείξει χώρο νόμιμο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων. Μας υπέδειξαν την Άμφισσα αλλά καθυστέρησε η άδεια λειτουργίας της αφού δεν ήταν έτοιμη όταν μας υπεδείχθη. Η άδεια τελικά δόθηκε τον Αύγουστο και εμείς άμεσα προχωρήσαμε σε διαγωνισμό όπου δεν θα έχουμε, μετά την ολοκλήρωσή του, πρόβλημα με την παραμονή των απορριμμάτων στο Δήμο. Όμως οριστική λύση θα έχουμε μόνο όταν προχωρήσει και ολοκληρωθεί το έργο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Όμως η διατήρηση της καθαριότητας στους χώρους του Δήμου εξαρτάται και από την υλικοτεχνική υποδομή που έχεις και επειδή είμαστε ένας δήμος με οικονομικά προβλήματα ακόμα δεν έχουμε αποκτήσει μια μικρή σκούπα μηχανοκίνητη.
Τους καλοκαιρινούς μήνες με την ραγδαία αύξηση πληθυσμιακά του δήμου σας οι υποδομές αρκούν ή παρατηρούνται δυσλειτουργίες και σε ποιους τομείς; Επίσης, έχετε επάρκεια πόρων και προσωπικού δήμαρχε; Είστε ένα χρόνο στη διοίκηση του δήμου και πλέον οφείλετε να έχετε ξεκάθαρη εικόνα.
Όπως ανέφερα ο Δήμος δεν έχει την οικονομική άνεση αφού δεν έχει και τις ανάλογες ίδιες πηγές χρηματοδότησης, έχει όμως και πολύ μεγάλο πρόβλημα επάρκειας προσωπικού. Όλα αυτά έχουν τον αντίκτυπό τους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στην καθαριότητα και τη ύδρευση. Άμεση ανάγκη να μας δοθεί το προσωπικό που προβλέπει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και δεν έχει ακόμα προχωρήσει η διαδικασία της πρόσληψης.
Ποια είναι τα βασικότερα έργα που είναι στο σχεδιασμό σας να γίνουν στη διάρκεια της θητείας σας.
Ο Δήμος έχει ελλείψεις αρκετών βασικών έργων όπως οι βιολογικοί καθαρισμοί, η αγροτική οδοποιία, η ανάδειξη του φυσικού και πλούσιου αρχιτεκτονικού πλούτου που έχει η Μάνη, η εξασφάλιση της συνεχούς χρηματοδότησης της περιοχής και η δημιουργία κάποιων τουριστικών αγκυροβολίων. Είμαστε στο στάδιο των αναθέσεων των μελετών για όλα αυτά.
Ειδική μέριμνα σκοπεύετε να λάβετε για τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με αναπηρία; Έχετε στο πρόγραμμα σας έργα και ήπιες παρεμβάσεις ώστε να διευκολύνετε την καθημερινότητα τους;
Η μέριμνα των ηλικιωμένων ήταν στις πρώτες σκέψεις μας με την ανάληψη των καθηκόντων μας όπως ανέφερα πιο πάνω. Έτσι δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε προσωρινή κοινωνική δομή (βοήθεια στο σπίτι) και έχουμε προχωρήσει τη διαδικασία για λειτουργία μόνιμης τέτοιας δομής. Έχουμε εγκαταστήσει τέσσερα sea truck για άτομα με ειδικές ανάγκες, ετοιμάζουμε τις μελέτες για ράμπες ΑΜΕΑ στα σχολεία μας και θα προχωρήσουμε σιγά σιγά και σε άλλους δημόσιους χώρους.
Τάση της εποχής είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, η ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας, η μείωση των εκπομπών αερίου. Θα ενθαρρύνετε και πως αυτές την εναρμόνιση με τις σύγχρονες αυτές παγκόσμιες απαιτήσεις;
Ο Δήμος δεν είναι Αστικός. Ως εκ τούτου πρέπει να εκμεταλλευθούμε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να προστατέψουμε το περιβάλλον ενισχύοντας την ανακύκλωση με τη διαλογή στην πηγή, κομποστοποίηση κτλ.
Ωστόσο: (α) ο ηλεκτροφωτισμός θα πρέπει να αλλάξει και να γίνεται με λαμπτήρες Led, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες του δήμου μας. Γι’ αυτό είμαστε στη φάση των συζητήσεων προκειμένου να προχωρήσουμε σε υλοποίηση του έργου και (β) Υδρομάστευση πηγών και ερευνητικές γεωτρήσεις στους ορεινούς όγκους του δήμου, είναι τα επόμενα έργα ώστε σταδιακά να καταργηθούν οι υπάρχουσες γεωτρήσεις και το ενεργειακό κόστος που προκύπτει από την άντληση και τη διάθεση του νερού.
Οικονομική ανασυγκρότηση στους ΟΤΑ. Χρηστή διαχείριση των πόρων και δημιουργία νέων εσόδων. Τι σημαίνουν για εσάς όλα αυτά;
Αντί του ‘’Παρατηρητηρίου’’ έχουμε την ΄΄Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης’’. Η αλλαγή αυτή για μικρούς δήμους όπως ο δικός μας δεν αλλάζει ουσιαστικά ούτε τις οικονομικές διαδικασίες ούτε τον οικονομικό προγραμματισμό. Όσο για τη δημιουργία νέων εσόδων, ο προσανατολισμός είναι στην εξοικονόμηση πόρων (Εθνικών ή και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων) περαιτέρω με ενέργειες που ανέφερα προηγουμένως. Πρέπει να σημειωθεί πως λόγω Covid -19- και την επιδείνωση της οικονομίας δεν εξετάζεται καν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων εσόδων μέσω αυξήσεων ή νέων επιβαρύνσεων των δημοτών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις