Ο «Ιανός», ο οποίος βρισκόταν σήμερα το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σικελίας και Πελοποννήσου, έχει αρχίσει να ενισχύεται και να αποκτά σταδιακά χαρακτηριστικά Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane), σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του «Ιανού» είναι περί τα 1.000 hPa και μέχρι το βράδυ αναμένεται να πέσει στα επίπεδα των 990 hPa, ενώ οι άνεμοι που τον συνοδεύουν, εκτιμήθηκαν από δορυφόρους στα 65 χιλιόμετρα ανά ώρα, δηλαδή περίπου οκτώ μποφόρ.

Αβέβαιη η τροχιά του – Οι περιοχές που πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, ο «Ιανός» θα κινηθεί ενισχυόμενος προς το Κεντρικό Ιόνιο και τη ΒΔ Πελοπόννησο, όπου θα βρεθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής. Ωστόσο η τροχιά που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, παραμένει αβέβαιη, με πιθανότερο σενάριο να στραφεί νότια.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο, είναι το Ιόνιο, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Στερεά, ενώ ηπιότερα άλλες περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Πέραν των μεγάλων υψών βροχής, ο «Ιανός» θα συνοδεύεται από σποραδικές καταιγίδες, ανέμους που κατά τόπους θα πνέουν σε επίπεδα θύελλας (άνω των δέκα μποφόρ) και πολύ μεγάλο κυματισμό στη θάλασσα.

Καταιγίδες τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Αττική

Σύμφωνα με το meteo.gr, στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξηθούν, δίνοντας βροχές προς το βράδυ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Παρασκευή τα φαινόμενα θα ενταθούν και ενδέχεται να εκδηλωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους με ίδιες εντάσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 29 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν λίγες νεφώσεις, πυκνότερες το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 17 έως 28 βαθμούς.

Ο χάρτης του MeteoAlarm για τον καιρό της Παρασκευής

Eκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία -Θα ανακοινωθούν οδηγίες

Ευρεία σύσκεψη έχει συγκαλέσει ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα στις 11.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος) με αφορμή την έλευση της κακοκαιρίας Ιανός.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο για το συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου (Μεσογειακός Κυκλώνας Ιανός) που αναμένεται να πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας μας κατά τις επόμενες ημέρες.
Μετά το πέρας της σύσκεψης θα ακολουθήσουν δηλώσεις

Δείτε live την πορεία του κυκλώνα

Ποιοι θα συμμετέχουν στη σύσκεψη για την κακοκαιρία

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας , ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο Διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της Ένωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Οι τρεις οδηγίες που έδωσε ο Χαρδαλιάς

Χθές ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε «καλούμε τους πολίτες της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς, της Ιθάκης, της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας, της Αρκαδίας, της Αργολίδας, της Βοιωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φωκίδας, της Αττικής και της Εύβοιας να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να δώσουν έμφαση στις εξής 3 σημαντικές οδηγίες – επισημάνσεις – προειδοποιήσεις μας.

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμυρών.

Τρίτον, μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανέναν λόγο, είτε πεζοί, είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

Ποιες περιοχές θα πλήξει η κακοκαιρία:

Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανός» είναι οι:

Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Ιθάκη
Ηλεία
Μεσσηνία

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή τους εξής νομούς:

Αχαΐα
Αρκαδία
Αργολίδα
Βοιωτία
Αιτωλοακαρνανία
Φωκίδα
Αττική
Εύβοια

Το Σάββατο υπάρχει η πιθανότητα τα φαινόμενα να πλήξουν την Κρήτη και τις Κυκλάδες, αλλά μέχρι χθες το βράδυ οι μετεωρολόγοι ήταν επιφυλακτικοί, καθώς ο Μεσογειακός Κυκλώνας συνέχισε να στροβιλίζει, αλλά υπήρχαν αποκλίσεις ως προς την κίνησή του προς τα ανατολικά.

Ζάκυνθος: Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία, λόγω της κακοκαιρίας «Ιανός»

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Παρασκευή 18/9, τα σχολεία της Ζακύνθου όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν το νησί.

Την απόφαση έλαβε ο δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενόψει του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός».

Έκλεισε η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων

Κλειστή είναι και η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου-Κυλλήνης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ιονίου η κακοκαιρία «Ιανός».

Οι άνεμοι ανοιχτά της Ζακύνθου φθάνουν έως και τα 8-9 μποφόρ, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου των πλοίων από τα λιμάνια Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Εξαιρετικά σπάνια η κατάσταση – Τι πρέπει να προσέξουν οι κάτοικοι στα νησιά

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν ο μαθηματικός και μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο πρώην διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών και ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης για την κακοκαιρία «Ιανός», η οποία θα πλήξει τη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης (17/9).

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η κατάσταση που θα βιώσουμε τις επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σπάνια. Θα αντιμετωπίσουμε βροχοπτώσεις με έντονο χαρακτήρα συνοδεία ισχυρών ανέμων που θα φτάσουν και τα 11 με 12 μποφόρ.

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει από τα Επτάνησα, τα οποία θα «χτυπήσει» αργά το απόγευμα της Πέμπτης. Όπως θα έρχεται προς το εσωτερικό της χώρας, σταδιακά θα εξασθενεί.

Ο κ. Πετράκης εξήγησε πως η διαφορετική θερμοκρασία θάλασσας και ατμόσφαιρας είναι αυτή που δημιουργεί το φαινόμενο, αποτέλεσμα του οποίου είναι οι ταχύτατες ανέμων με 120 χιλιόμετρα την ώρα.

Συμβούλεψε τους κατοίκους των νησιών των Επτανήσων να φροντίσουν της μεγάλες επιφάνειες και ό,τι άλλο μπορεί να παρασυρθεί από τον αέρα. Ο ίδιος εκτιμά πως η ένταση του φαινομένου δε θα είναι τέτοια που να δικαιολογεί τη μαζική μεταφορά πληθυσμού.

Τέλος, ο κ. Αρετάκης υποστήριξε πως στο νησί της Ζακύνθου έχουν παρθεί αντιπλημμυρικά μέτρα για την προστασία των κατοίκων, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο, Παρασκευή (18/9).

Να γίνουν από τώρα εκκενώσεις σπιτιών στις παράκτιες περιοχές

Για την κακοκαιρία «Ιανός» η οποία αναμένεται να πλήξει την χώρα μας τις επόμενες μέρες μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» o Πρόεδρος της Εθνικής επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, οι κάτοικοι στο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα πρέπει να προσέξουν, γιατί ενδέχεται να διαρκέσουν πολύ οι βροχές και συνεπώς οι πλημμύρες.

Παράλληλα, για μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, σε τέτοια μέρη θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε υπόγειες περιοχές αλλά και γενικά στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την κακοκαιρία.

«Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο» υπογράμμισε.

«Να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο» είπε, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση, στις περιοχές που θα πληγούν από την κακοκαιρία.