Λέσβος: Περισσότεροι από 1.200 μετανάστες μπήκαν στο Καρά Τεπέ
Οι μετανάστες μπήκαν στη δομή μετά την επιχείρηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και στην οποία κομβικό ρόλο έπαιξαν οι 70 γυναίκες που έφτασαν στη Λέσβο από την Αθήνα την Τετάρτη με αποστολή να προσεγγίσουν γυναίκες, μητέρες και παιδιά για να πειστούν να μετακινηθούν στις καλύτερες συνθήκες στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.
Πάνω από 1.200 είναι οι πρόσφυγες που μετακινήθηκαν από το πρωί στη δομή του Καρά Τεπέ από τον πρόχειρο καταυλισμό που είχε στηθεί στο δρόμο μετά τον εμπρησμό και την καταστροφή του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια.
Οι μετανάστες μπήκαν στη δομή μετά την επιχείρηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης και στην οποία κομβικό ρόλο έπαιξαν οι 70 γυναίκες που έφτασαν στη Λέσβο από την Αθήνα την Τετάρτη με αποστολή να προσεγγίσουν γυναίκες, μητέρες και παιδιά για να πειστούν να μετακινηθούν στις καλύτερες συνθήκες στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.
Μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τα άλλα τμήματα του μεγάλου υπαίθριου καταυλισμού όπου δεν επιχειρεί η Αστυνομία, αποχωρούν από μόνοι τους.
Μαζεύουν τα πράγματα τους, όπως αναφέρει το stonisi.gr, και με τα παιδιά τους περνούν από τα μπλόκα της Αστυνομίας και κινούνται προς το νέο καταυλισμό.
Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ διευκρινίζεται ότι πρόκειται για «επιχείρηση για την προστασία της δημόσιας υγείας και με σαφές ανθρωπιστικό περιεχόμενο».
Από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνουν λόγο για μια ανθρωπιστική επιχείρηση καθώς οι συνθήκες ζωής στο δρόμο ήταν επικίνδυνες για την ασφάλεια όσων μεταναστών βρίσκονται εκεί.
Όσοι πρόσφυγες μπαίνουν στη δομή του Καρά Τεπέ υποβάλλονται πρώτα σε rapid test για κοροναϊό και άλλους ελέγχους.
«Αστακός το Καρά Τεπέ»
Σε φρούριο μετατρέπεται στο μεταξύ, ο πρόχειρος καταυλισμός του Καρά Τεπέ.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ, προσανατολίζεται να δημιουργήσει Αστυνομική Διεύθυνση, με έδρα τη δομή φιλοξενίας προσφύγων και ομάδα ΕΚΑΜ να περιπολεί εσωτερικά και εξωτερικά του περιφραγμένου χώρου.
Θα την επανδρώσουν 350 αστυνομικοί που θα φθάσουν τμηματικά στο νησί από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ θα έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα τη φύλαξη της δομής, ανεξάρτητα από την Αστυνομική Διεύθυνση του νησιού.
Η αυτόνομη αστυνομική υπηρεσία θα έχει και τμήμα Ασφαλείας με 30 αστυνομικούς.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης Αστυνομικής Διεύθυνσης όπως αναφέρει η ιστοσελίδα thetoc.gr φαίνεται να ζητήθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που βρίσκεται στο νησί, και θα έχει μάλιστα θα έχει δικό της διοικητή, αστυνομικό διευθυντή, ο οποίος θα αποσπαστεί από την Αττική.
Χθες τη δέσμευση ότι η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα του 2021 έδωσε στον Guardian ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται στο νησί τώρα, προβλέπω ότι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην βρετανική εφημερίδα.
«Οι κάτοικοι του νησιού έχουν περάσει πολλά. Υπήρξαν πολύ υπομονετικοί» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Αφγανοί, στους οποίους θα απονεμηθεί καθεστώς πρόσφυγα και θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα. Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες μπορούν να μετακινηθούν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για έως και τρεις μήνες χρησιμοποιώντας τα έγγραφα, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πέταξε στη Λέσβο για να επιβλέψει τις προσπάθειες ανακούφισης, χαιρέτισε τις αναφορές ότι η Γερμανία ήταν πρόθυμη να δεχθεί έως και 1.500 άτομα από τη Μόρια.
«Είναι πολύ γενναιόδωρο, πολύ γενναίο», είπε ο Χρυσοχοΐδης για τη χειρονομία καλής θέλησης. «Σε όλη την Ευρώπη, οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα σε αυτό το ζήτημα, αλλά πιστεύω επίσης ότι (τα κράτη της ΕΕ) μπορούν να δουν ότι προστατεύουμε τα σύνορα του μπλοκ και έχουμε ελαχιστοποιήσει πολύ τις ροές».
Η Μέρκελ επέμεινε τη Δευτέρα πως οποιαδήποτε μεταφορά μεταναστών στη Γερμανία θα πρέπει να συμβαδίζει με μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τονίζοντας την υποστήριξή της στα ελληνικά σχέδια για ένα νέο κέντρο υποδοχής στη Λέσβο.
Εκτός από το Λουξεμβούργο, καμία άλλη χώρα δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής προθυμία να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση στη Μόρια, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά την υποδοχή ατόμων από τη Μόρια. «Αν υποκύψουμε σε αυτήν την πίεση τώρα, τότε κινδυνεύουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος που κάναμε το 2015», δήλωσε ο καγκελάριος, Σεμπαστιάν Κούρτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μέρκελ να υποδεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων πριν από πέντε χρόνια.
- Τα διατροφικά trends που θα «φορεθούν» πολύ μέσα στο 2025
- Το Παλάτι, οι έρωτες και οι εμμονές: Η υπόθεση της Jane Andrews που έκανε άνω κάτω τη βασιλική οικογένεια
- Γιατί η Barbie επέλεξε να γίνει άνθρωπος – και τι απέγινε ο Ken;
- Πώς η ΑΑΔΕ εξάρθρωσε το κύκλωμα λαθρεμπόρων αλκοολούχων ποτών
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση παγιδευμένη σε δαιδαλώδη γραφειοκρατία, που η ίδια δημιούργησε
- Εφαρμογές γνωριμιών: Πώς η ΑΙ πρόκειται να τις αλλάξει ριζικά