Σάμος : Τραγικές και απάνθρωπες οι συνθήκες διαβίωσης και στο Βαθύ
Η κατάσταση δεν είναι τραγική μόνο στη Λέσβο, επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, χιλιάδες άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες και στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τις τραγικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι αιτούντες άσυλο όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά γενικά στα νησιά του Αιγαίου αναδεικνύουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθούν συνολικά λύσεις για το προσφυγικό.
Με αφορμή τη φωτιά που ξέσπασε κοντά στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου την Τρίτη, οι ΓΧΣ επισημαίνουν ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι σε απάνθρωπες συνθήκες.
Το ΚΥΤ της Σάμου βρίσκεται σε καραντίνα, μάλιστα, καθώς εντοπίστηκαν τα 2 πρώτα κρούσματα κοροναϊού.
«Είμαστε σε επαφή με τις αρχές και άλλους φορείς στο νησί προκειμένου να συμβάλλουμε όπως χρειαστεί, συνεχίζουμε να παρέχουμε 100.000 λίτρα καθαρό πόσιμο νερό κάθε μέρα στους περισσότερους από 4.700 αιτούντες άσυλο», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Καμπανάκι» για την υγεία των προσφύγων
«Τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές περιορίζουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο στην ιατρική φροντίδα και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Είναι πλέον πιο σημαντικό κι επείγον από ποτέ να διασφαλιστεί η πρόσβαση στα βασικά μέτρα υγιεινής και οι ευάλωτες ομάδες και ειδικά τα άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, να μεταφερθούν άμεσα σε ασφαλή καταλύματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Οι ομάδες μας είναι έτοιμες να συνεργαστούν και συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης που διαμορφώνεται στο νησί της Σάμου.»
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στη Σάμο από τον Οκτώβριο του 2015. Αυτή τη στιγμή διαθέτουν δύο κλινικές για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε θύματα βίας και σεξουαλικής βίας και για παροχή υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας σε γυναίκες.
Παράλληλα, παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και υγιεινής στον πληθυσμό που διαμένει έξω από το Κέντρο Yποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις