Κατσανιώτης: Να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να στήσει νέα «Ιμια»
Ο βουλευτής Αχαίας της ΝΔ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Πολάκη και την άρση ασυλίας που δεν έγινε ποτέ
Συνέντευξη στο parapolitika.gr έδωσε ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, Ανδρέας Κατσανιώτης, δίνοντας απαντήσεις τόσο για την αστοχία της Νέας Δημοκρατίας
«Ο Ερντογάν θα συνεχίσει με προκλητικό τρόπο να αμφισβητεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και ασφαλώς η Άγκυρα θα προσπαθήσει να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση με όλα τα θέματα ανοιχτά. Δεν πρέπει να δεχθούμε κάτι τέτοιο» αναφέρει με νόημα ο Ανδρέας Κατσανιώτης για τη στρατηγική της Τουρκίας συμπληρώνοντας με νόημα: «Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα ο εχθρός. Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα στηθούν νέα «Ιμια»».
Αναφερόμενος στο πακέτο ανάκαμψης των 72 δις και το πού πρέπει να διοχετευτούν τα χρήματα σημειώνει: «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αγροτική παραγωγή, να δώσουμε ώθηση στην «ευφυή» γεωργία, να παράσχουμε κίνητρα για νέες παραγωγές προϊόντων».
Διαβάστε τη συνέντευξη:
Τι συνέβη τελικά με τη ψηφοφορία για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη; Ήταν αστοχία της Κ.Ο. της ΝΔ ή μια κίνηση – μήνυμα από μερίδα βουλευτών προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Η μη άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη (έπειτα από μήνυση που είχε καταθέσει εις βάρος του ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουρτάκης για συκοφαντική δυσφήμηση) εξαιτίας της απουσίας των βουλευτών της ΝΔ αποτελεί φυσικά αστοχία.
Οι λόγοι απουσίας της μισής Κοινοβουλευτικής Ομάδας και η συζήτηση γύρω από αυτό δεν αποτελεί το μείζον. Οι μιμητές του συντρόφου του κ. Πολάκη δεν μπορούν να στρέφουν αλλού τη συζήτηση.
Το πραγματικό “δίδαγμα” από όλη τη στάση του κυρίου Πολάκη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει ως πολιτική “νίκη” όταν ένας βουλευτής, ο οποίος βρίζει και συκοφαντεί έναν πολίτη, δεν εμφανίζεται ενώπιον της Δικαιοσύνης και κρύβεται πίσω από την ασυλία του.
Αποτελεί φυσικά παραδοχή πως το αποτέλεσμα είναι ότι με δική μας ευθύνη δώσαμε «ασυλία» στο φαινόμενο των καιρών μας που έχει ονομαστεί «πολακισμός». Είναι αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι, και μάλιστα πολιτικοί πρώτης γραμμής, που να υβρίζουν, να ασχημονούν, να απειλούν και να μην τιμωρούνται. Με το να μην αρθεί η ασυλία του Πολάκη, ώστε να δικαστεί ως απλός πολίτης, δώσαμε λάθος μηνύματα στην κοινωνία. Λέμε στον κόσμο ότι οι βουλευτές μπορούν να γίνουν υβριστές, ότι μπορούν να είναι κοινοί συκοφάντες όπως ο κύριος Πολάκης χωρίς να υπάρχουν συνέπειες.
Όχι, λοιπόν. Πρέπει να υψώσουμε τείχος προστασίας από τον «Πολακισμό», όπως παλαιότερα με τον «Αυριανισμό».
Τελικά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάει σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία; Και με ποια ατζέντα; Πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να θέσει επιτακτικά ο πρωθυπουργός το ζήτημα των κυρώσεων προς την Άγκυρα;
Οι διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Οι συμφωνίες για την ανακήρυξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, η κοινή, εθνική γραμμή με την Κύπρο, η εξομάλυνση των σχέσεων με την Αλβανία, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία αλλά και η σταθερά βελτιούμενη σχέση με τις ΗΠΑ δημιουργούν ένα πλέγμα συμμαχιών απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο τουρκικός επεκτατισμός και μεγαλοϊδεατισμός δεν θα τερματιστεί. Ο Ερντογάν θα συνεχίσει με προκλητικό τρόπο να αμφισβητεί εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και ασφαλώς η Άγκυρα θα προσπαθήσει να μας σύρει σε μια διαπραγμάτευση με όλα τα θέματα ανοιχτά. Δεν πρέπει να δεχθούμε κάτι τέτοιο. Η Ελλάδα συζητά μόνο για την υφαλοκρηπίδα. Οποιαδήποτε συζήτηση με τους Τούρκους και για άλλα θέματα, μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα.
Στη Σύνοδο Κορυφής η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναδείξει για ακόμη μια φορά την τουρκική προκλητικότητα. Οφείλει να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας ως «ταραξία» στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Και είναι υποχρεωμένη να υποστηρίξει με σθένος την επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα ο εχθρός. Δεν πρέπει να περιμένουμε πότε θα στηθούν νέα «Ιμια». Πρέπει να προλάβουμε την τουρκική επιθετικότητα.
Η Άγκυρα δεν επιτίθεται απλά σε δύο χώρες μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Απειλεί την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, απειλεί τον τρόπο ζωής και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η απάντηση πρέπει να είναι δυναμική. Κυρώσεις προκειμένου να μπει φρένο στις παρανοϊκές επιδιώξεις του Ερντογάν.
Πρόσφατα σας εξέλεξαν ομόφωνα πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας. Ποιους στόχους θέτετε; Τι θα μπορούσε να γίνει στον συγκεκριμένο τομέα ώστε να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να αναβαθμιστεί η έρευνα στη χώρα μας;
Δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτός πρέπει να είναι ο κεντρικός στόχος. Η ανασυγκρότηση της οικονομίας, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καταρχάς στοχεύει στην αύξηση των απασχολούμενων και σε καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μετά από δέκα χρόνια κρίσης αποτελεί εθνικό στοίχημα η ανάκαμψη της οικονομίας.
Μέσω ενός μακροχρόνιο και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου. Είναι χρέος μας απέναντι στους πολίτες και φυσικά στους νέους πως η Ελλάδα αποτελεί χώρα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Είναι εθνικό καθήκον να διαμορφώνουμε τις συνθήκες ώστε να επιστρέψουν όσοι έφυγαν στο εξωτερικό.
Ο ρόλος της Επιτροπής είναι κρίσιμος. Προάγει τον κοινοβουλευτικό και διακομματικό διάλογο προκειμένου οι φορείς και οι βουλευτές να καταθέσουν τις απόψεις τους για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης λοιπόν θα ενισχύσω το έργο της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε μία περίοδο που η πατρίδα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Ειδικά στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες. Υπάρχουν ιδρύματα που μπορούν να συμβάλουν στην αναπτυξιακή έκρηξη που χρειάζεται η Ελλάδα . Κύριο μέλημα πρέπει να είναι η δημιουργία κινήτρων για την επιστροφή των χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενισχυθούν τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, με την Επιτροπή, μεταξύ άλλων, να λαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται από Έλληνες επιστήμονες.
Τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα θα εισρεύσουν περί τα 70 δις από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ. Ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν για απορροφηθούν κονδύλια που θα «αναστήσουν» την ελληνική περιφέρεια; Σε ποιες δράσεις πρέπει να κατευθυνθούν προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κεντρική επιδίωξη των μελών της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η κατάρτιση ενός στοχευμένου αναπτυξιακού σχεδίου με έμφαση τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις. Έργα που θα εστιάζουν στην πράσινη οικονομία, την αναβάθμιση των υποδομών και φυσικά στο ψηφιακό μετασχηματισμό.
Μη ξεχνάμε πως το Ταμείο Ανάκαμψης και η διαχείριση των πόρων θα κρίνουν το μέλλον των επόμενων γενεών. Και γι’ αυτό το λόγο, το σχέδιο που θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το θεμέλιο του νέου, μακροχρόνιου παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας και φυσικά είναι παρακαταθήκη για την πατρίδα μας.
Ως βουλευτής Αχαΐας ακούω από τους πολίτες της περιφέρειάς τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν οι επαγγελματίες , οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και φυσικά οι εργαζόμενοι.
Δεν μπορεί λοιπόν οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως η καινοτομία να αποτελούν προνόμιο μόνο του Κεντρου .
Στο νέο αναπτυξιακό δρόμο που χαράζει η ΝΔ είναι πρώτη προτεραιότητα η τόνωση των οικονομιών στις περιφέρειες της χώρας. Από τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση προγραμματίζει να ενταχθούν έργα για αναβάθμιση κεντρικών οδικών αξόνων και υποδομών, ενώ οι αγροτικές επενδύσεις θα πρέπει να αποτελούν κυρίαρχο δόγμα στο δρόμο προς την ανάκαμψη και το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αγροτική παραγωγή, να δώσουμε ώθηση στην «ευφυή» γεωργία, να παράσχουμε κίνητρα για νέες παραγωγές προϊόντων.
Είναι πολύ σημαντικό ότι η προκαταβολή από τα 32 δισ. προγραμματίζεται για εντός του 2021, ενώ οι επόμενες εκταμιεύσεις θα γίνονται κάθε έξι μήνες και με βάση τις συμβάσεις που θα έχουν κλείσει.
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;