Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Μόρια : Εντός τεσσάρων ημερών η μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Μόρια : Εντός τεσσάρων ημερών η μετεγκατάσταση των προσφύγων στο Καρά Τεπέ

Εντός τριών - τεσσάρων ημερών αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Λέσβο και οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια να πάνε στην προσωρινή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ. Καταγγελία Σπίρτζη για ξυλοδαρμό δύο ανήλικων προσφύγων από αστυνομικούς στη Σάμο. Η Μόρια συζητήθηκε στο ευρωκοινοβούλιο. Συνάντηση Κουμουτσάκου και Ιερώνυμου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό

Εντός τριών – τεσσάρων ημερών αναμένεται να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Λέσβο και οι πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια να πάνε στην προσωρινή δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, όπου από το πρωί έλαβε χώρα αστυνομική επιχείρηση για το σκοπό αυτό.

Σε τρεις – τέσσερις μέρες η ομαλοποίηση της κατάστασης

Από την πλευρά της κυβέρνησης επιχειρείται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα κυρίως ως ζήτημα έννομης τάξης και ασφάλειας, ενώ την ίδια στιγμή σε ότι αφορά την ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος αυτό που επισημαίνεται είναι πως η νέα δομή είναι καλύτερη σε ότι αφορά τους όρους διαβίωσης από τη Μόρια.

Ωστόσο υπαρκτός είναι ο φόβος των προσφύγων για τη δημιουργία μιας «νέας Μόριας».

«Σήμερα είναι κοινά παραδεκτό ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στα θλιβερά γεγονότα στη Μόρια, συνεκτιμώντας όλες τις διαστάσεις του προβλήματος. Έξι από τους υπαίτιους για τα γεγονότα αυτά συνελήφθησαν. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα απομακρύνθηκαν άμεσα από το νησί. Και μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε ένα νέο προσωρινό κέντρο υποδοχής, σε έναν διαφορετικό χώρο, με συνθήκες πολύ καλύτερες από εκείνες που επικρατούσαν στη Μόρια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε:

«Παρόλα αυτά, η διαδικασία της μετεγκατάστασης στη νέα δομή γινόταν μετ’ εμποδίων καθώς ομάδες μεταναστών, τους υποκινούσαν να μείνουν εκτός δομής υποστηρίζοντας πως έτσι θα φύγουν από τη Λέσβο. Η Κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Κυρίως μάλιστα ότι απόφασή της είναι να τηρηθεί σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο από την επιχείρηση της αστυνομίας -όπου συμμετείχαν και 70 γυναίκες αστυνομικοί-  μέχρι το πρωί είχαν μεταφερθεί περισσότερα από 1.150 άτομα εντός της προσωρινής δομής φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Στέλιου Πέτσα στην είσοδο πρόσφυγες και μετανάστες υποβάλλονται σε τεστ κορονοϊού -από 17 κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ- και ακολουθούνται οι διαδικασίες καταγραφής.

«Συνεχίζουμε υλοποιώντας το τρίπτυχο που είχαμε θέσει εξαρχής: Στέγαση, σίτιση, προστασία» είπε ο κ. Πέτσας ενώ σημείωσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει και μια επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, ενδεχομένως να δείχνουν μια μεγαλύτερη διάθεση να συμμορφωθούν προς τις εκκλήσεις των Αρχών να μπουν στην προσωρινή δομή φιλοξενίας. Αυτό θα βοηθήσει. Άρα, μέσα στις επόμενες τρεις με τέσσερις ημέρες, πιστεύουμε να έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση, εφόσον συνεχίζουμε κανονικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, σήμερα».

Κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων

«Η πραγματική είδηση στο προσφυγικό σήμερα είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταθέσει κανένα επίσημο αίτημα μετεγκατάστασης προσφύγων» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο κ. Ηλιόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98.9 τόνισε «την περίοδο που οι ροές στο προσφυγικό είχαν μειωθεί, κυρίως λόγω της πανδημίας, η Μόρια σε ένα χώρο με 5.700 ανθρώπους οδηγήθηκε να φιλοξενεί 20.000 άτομα με ευθύνη της κυβέρνησης, που μας έλεγε ότι θα λύσει το ζήτημα του ασύλου σε λίγες μέρες» και συμπλήρωσε:

«Παρέλαβε 70.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και σήμερα είναι πάνω από 100.000».

Έδειραν δύο ανήλικα στη Σάμο

Σε αντίθεση πάντως με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την κατάσταση στη Λέσβο υπάρχουν καταγγελίες για αστυνομική βία ενώ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει τον ξυλοδαρμό δύο ανήλικων προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στη Σάμο.

«Προειδοποιούμε για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να βάλει φρένο στη δράση λίγων ακροδεξιών αστυνομικών που δεν διστάζουν να χτυπήσουν ακόμη και μικρά παιδιά.

Όσο δεν το κάνει, αποδεικνύεται ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης στο πλαίσιο της επιβολής του δόγματος «τρόμος και πάταξη».

Παράλληλα, περιμένουμε – ελπίζοντας να το δούμε σε αυτή τη ζωή – το περίφημα πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα επιτρέψει την συνέχιση τέτοιων φαινομένων από ακραία στοιχεία της Αστυνομίας τα οποία προσβάλλουν την συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών που υπηρετούν το Σύνταγμα και την Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που δεν θα περιορίζονται σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» αναφέρει ο κ. Σπίρτζης.

Καινούργια εποχή

Στο μεταξύ οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις φωτιές στη Μόρια απασχολούν και το ευρωκοινοβούλιο στο πλαίσιο και των συζητήσεων για το νέο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Τη σηματοδότηση μιας καινούριας εποχής για τη μετανάστευση με την παρουσίαση της δέσμης μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, ζήτησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ, με την παρέμβασή της κατά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στη Μόρια και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.

«Έχουμε ενώπιον μας μια μεγάλη πρόκληση: Να πετύχουμε για να συνεχίσουμε ενωμένοι», είπε η κ. Βόζεμπεργκ, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις αλλά ένας και μόνο δρόμος: Να αναλάβουν δράση όλα τα κράτη-μέλη».

Όπως ανέφερε, «η ελληνική κυβέρνηση έχει προβεί σε ουσιαστικά βήματα: Αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, σταδιακή αποσυμφόρηση των νησιών και πρόοδο στις επιστροφές», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της».

Για το λόγο αυτό, η ευρωβουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι «το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου πρέπει να σηματοδοτήσει καινούρια εποχή για τη μετανάστευση, να προσδίδει στην αλληλεγγύη υποχρεωτικό χαρακτήρα έναντι όλων, για να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, να θεσμοθετηθεί μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Επιστροφών και διαρκές σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων, αναλογικά και βάσει κριτηρίων σε όλα τα κράτη-μέλη. Διότι, δεν είναι δυνατόν να έχουν πάντα το βάρος διαχείρισης χιλιάδων ανθρώπων μόνο οι χώρες πρώτης υποδοχής».

«Το μεταναστευτικό είναι ουσιώδες ευρωπαϊκό κεφάλαιο. Ήρθε για να μείνει, για αυτό οφείλουμε να μην επιτρέψουμε να μας διχάσει», κατέληξε η κ. Βόζεμπεργκ.

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Η τραγωδία στη Μόρια είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τονίζει από την πλευρά του το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Μόρια» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του:

«Η τραγωδία στη Μόρια είναι προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ένοχους την πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που δημιούργησαν αποθήκες ψυχών κι επέτρεψαν να ενταθούν οι ανθρωπιστικοί κι υγειονομικοί κίνδυνοι για ανθρώπους κατατρεγμένους από τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οι ίδιοι – ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ – διεξάγουν.

Έχουν σταθερό στόχο τη δημιουργία hotspot με μετατροπή της Λέσβου και άλλων νησιών του Αιγαίου σε μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και για να το επιβάλλουν επιστρατεύουν τα ΜΑΤ και την καταστολή σε βάρος προσφύγων και νησιωτών.

Παρά τις υποκριτικές ανησυχίες που επιδιώκουν να συσκοτίσουν τις ευθύνες της ΕΕ, όσο παραμένουν σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου, τόσο θα συντηρείται και θα γιγαντώνεται το πρόβλημα».

«Να κλείσει οριστικά η Μόρια, τα άλλα ΚΥΤ των νησιών. Να οργανωθεί άμεσα η μεταφορά των προσφύγων,τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα προς την ηπειρωτική χώρα, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή τους φιλοξενία, με δυνατότητα να αιτηθούν άσυλο, αφού φτάσουν στις χώρες τελικού προορισμού τους», κατέληξε στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Επίσκεψη ευρωβουλευτών της Αριστεράς GUE/NGL στη Λέσβο

Αντιπροσωπεία των ευρωβουλευτών της ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL θα επισκεφθεί αύριο 18 και μεθαύριο 19 Σεπτεμβρίου τη Λέσβο. Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα γίνουν επαφές με την περιφερειακή και τις δημοτικές αρχές, άλλους τοπικούς φορείς, κατοίκους του νησιού, εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων και διακυβερνητικών οργανισμών.

Η αποστολή απαρτίζεται από εννέα ευρωβουλευτές από πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα στη Λέσβο θα βρεθούν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Πέτρος Κόκκαλης. Επίσης στην αποστολή συμμετέχουν οι ευρωβουλευτές Pernando Barrena Sira Rego, Miguel Urban, Idoia Villanueva από την Ισπανία, Malin Bjork (από τη Σουηδία, Cornelia Ernst (από τη Γερμανία) και Marisa Matias (από την Πορτογαλία).

Συνάντηση Ιερώνυμου με Κουμουτσάκο

Το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα απασχόλησε και τη συνάντηση του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε ότι αφορά τη δυνατότητα συνεργασίας εκκλησίας και κράτους.

«Είχα τη δυνατότητα να μοιραστώ με τον μακαριώτατο ορισμένες σκέψεις που αφορούν τη δυνατότητα συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε αναφορικά με το μεταναστευτικό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα στη Λέσβο έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική ανάγκης αποτελεσματικών πολιτικών της χώρας μας και σε αυτό η συμπαράσταση και αρωγή της Εκκλησίας και του αρχιεπισκόπου είναι ουσιαστικής σημασίας» και επισήμανε ότι «το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις που συζητήσαμε».

Από την πλευρά του, ο αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως «η Εκκλησία, πέρα από την Πολιτεία, ήταν και είναι τροφός και φρουρός αυτού του τόπου. Στόχος Πολιτείας και Εκκλησίας είναι πάντοτε ο άνθρωπος και εκεί συναντώνται οι δραστηριότητές μας».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προτάσεις και τις ενέργειες που συζήτησαν και τόνισε πως «σε ό,τι μπορούμε και είναι δυνατό, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε, όπως κάναμε, κάνουμε και θα κάνουμε πάντα με ειλικρίνεια και τιμή».

Ομάδα εργασίας

Στο μεταξύ ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, για την παρακολούθηση, το συντονισμό και την προώθηση των ελληνικών θέσεων στην επικείμενη διαπραγμάτευση, που θα ξεκινήσει μετά την κοινοποίηση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ομάδα θα αποτελείται από αρμόδια στελέχη καθώς και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.

Η συγκεκριμένη ομάδα θα συνεδριάζει τακτικά, καθ’ όλη διάρκεια της διαπραγμάτευσης.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024