Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το «καρφί» Μόσιαλου για Κουμουτσάκο: Η εφαρμογή των μέτρων μάς αφορά όλους

Το «καρφί» Μόσιαλου για Κουμουτσάκο: Η εφαρμογή των μέτρων μάς αφορά όλους

Ο Ηλίας Μόσιαλος «άδειασε» τον Γιώργο Κουμουτσάκο

Την απόφαση του Γιώργου Κουμουτσάκου να κοινωνήσει εν μέσω πανδημίας στηλίτευσε εμμέσως πλην σαφώς ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος.

«Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες», έγραψε με νόημα στο Facebook.

Παράλληλα, έκανε έκκληση για προστασία των άνεργων, των άστεγων και γενικά των αδύναμων και ευπαθών ομάδων από τους υπόλοιπους πολίτες, αλλά κυρίως από το κράτος.

Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου:

Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Friday, 18 September 2020

«Όταν μετά από 9 μήνες πανδημίας δημόσια πρόσωπα δεν αντιλαμβάνονται ποιες συμπεριφορές είναι συμβατές με την προστασία της δημόσιας υγείας να μην έχουμε την απαίτηση να το κάνουν αυτό απλοί πολίτες. Έχω επανειλημμένα τονίσει ότι η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια. Και αυτό αφορά και χώρους, και θεσμούς και πολίτες.

Ελπίζω να έχουμε καταλάβει πλέον όλοι ότι η σωστή εφαρμογή των μέτρων θα αποτρέψει τις υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας. Ο άνεργος πολίτης δεν έχει δικαίωμα επιλογής. Είναι άνεργος και θα πρέπει να προστατευθεί από την πολιτεία.

Όσοι δεν είμαστε άνεργοι και έχουμε τη δυνατότητα επιλογής όσον αφορά στις συμπεριφορές μας ας προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.

Οι άνεργοι συμπατριώτες μας ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για τους άστεγους, τη μητέρα που μεγαλώνει μόνη της τα παιδιά της και καθαρίζει νοσοκομεία, τους φτωχότερους εργαζόμενους που δεν έχουν μόνιμες δουλειές και τρέμουν μήπως αρρωστήσουν και χάσουν πολύτιμα μεροκάματα. Να σκεφθούμε ότι πολλοί συμπατριώτες μας δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο προβλήματα υγείας αν δεν ελεγχθεί η πανδημία. Θα αντιμετωπίσουν και σημαντικά προβλήματα οικονομικής επιβίωσης.»

«Θα ήταν καταστροφικό ένα νέο lockdown»

Νωρίτερα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Μόσιαλος σχολίασε τα νέα μέτρα στην Αττική.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα μέτρα που ελήφθησαν ύστερα από την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Έτσι, ο γνωστός καθηγητής διευκρίνισε πως «δεν γίνεται να αποφασίζουμε έκτακτα μέτρα, όταν δεν πάνε καλά τα πράγματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νέα μέτρα στην Αττική είναι σωστά μεν, αλλά δεν ελήφθησαν γρήγορα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κρούσματα.

«Δεν πρέπει να ακολουθούμε τα γεγονότα στην εξέλιξη της πανδημία αλλά να τα προβλέπουμε», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο».

Μάλιστα, ως παράδειγμα έφερε την Ιρλανδία, η οποία έχει πληγεί μεν σφοδρά από την πανδημία, αλλά έχει καταρτήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σχετικά με τα μέτρα που θα επιβληθούν αναλόγως της έξαρσης των κρουσμάτων.

Ακόμη, τόνισε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα τεστ κοροναϊού, για να ελεγχθούν τα κρούσματα.

Σημειώνει πως μέχρι στιγμής από όσα τεστ έχουν διενεργηθεί, φαίνεται ότι μόνο το 20% των περιπτώσεων σχετίζονται με ήδη γνωστά. Το υπόλοιπο 80% ανήκει σε άτομα που δεν είχαν επαφή με γνωστό κρούσμα, κάτι που είναι ανησυχητικό για τον καθηγητή.

Ωστόσο, επισήμανε πως «τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα είναι θετικά» και αναφέρθηκε στην πιθανότητα ενός γενικού lockdown.

Σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο, κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει όχι μόνο τώρα αλλά και τους επόμενους μήνες, καθώς ένα συνολικό lockdown θα πλήξει την οικονομία.

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε πως η πανδημία του κοροναϊού «ήρθε για να μείνει μέχρι να βρεθούν φάρμακα αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση της».

Έτσι, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της, πρότεινε την ενίσχυση της τηλεργασίας και ειδικότερα της τηλεκπαίδευσης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η τηλεκπαίδευση πρέπει να γίνει βασικός πυλώνας μάθησης πλέον και όχι συμπληρωματικό μέτρο, όπως προτείνει και διαμηνύει το υπουργείο Παιδείας.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με την κατάσταση στα σχολεία, τονίζει πως «περιμένουμε κι άλλα κρούσματα στα σχολεία, όπως έχει συμβεί σε όλο τον κόσμο».

Must in

Πρωταθλητής των καθυστερήσεων

Ο Παναθηναϊκός έχει πάρει 11 βαθμούς μετά το 80’

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο