Κοροναϊός: Τηλεργασία, ξενοδοχεία καραντίνας και «φρένο» στις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Αττική – Όλα τα νέα μέτρα
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάσταση από τα 4.084 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, τα 2.100 (πάνω από τα μισά δηλαδή) βρίσκονται στην Αττική.
Νέα περιοριστικά μέτρα από 21 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου για τον περιορισμό της μετάδοσης του κοροναϊού ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Όπως ανέφερε, η Αττική βρίσκεται ακόμα σε πορτοκαλί επίπεδο συναγερμού, δηλαδή κατάσταση βρίσκεται μεταξύ μέτριου και υψηλού κινδύνου, με περίπου 3 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.
Ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα κρούσματα έχουν σταθερά αυξητική τάση και παρουσιάζουν έξαρση ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάσταση από τα 4.084 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή σε όλη την Ελλάδα, τα 2.100 (πάνω από τα μισά δηλαδή) βρίσκονται στην Αττική. Από αυτά, μάλιστα, τα 955 βρίσκονται στον Δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο νοσηλεύονται 263 άνθρωποι και 1.637 τελούν καραντίνα κατ’ οίκον.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο τη λήψη μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες και γενικότερα για όλον τον πληθυσμό. Σημειώνεται πάντως ότι ο κ. Χαρδαλιάς εκτίμησε ότι είμαστε πολύ μακριά ακόμα από οποιοδήποτε lockdown.
Συγκεκριμένα, για την Αττική ισχύουν τα εξής:
- Όριο 9 ατόμων σε συναθροίσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους. Εξαιρούνται οι χώροι που ισχύουν ειδικά μέτρα αποστάσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
- Αναστέλλονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους
- Αναστέλλονται οι προβολές σε κλειστούς κινηματογράφους
- Όριο 20 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις (βαφτίσια, γάμοι, κηδείες)
- Ισχυρή σύσταση σε ηλικιωμένους και σε ευάλωτες ομάδες τις επόμενες 14 μέρες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους (ειδικά με ΜΜΜ) και να αποφεύγουν την επαφή με άτομα εκτός του οικογενειακού τους κύκλου
Ειδικά μέτρα στην Αττική για τους εργαζόμενους και για ευάλωτες ομάδες
Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική είναι εστίες διασποράς του ιού. Συγκεκριμένα, το 29,07% των κρουσμάτων αφορά σε ιδιωτικούς υπαλλήλους, ενώ ακολουθούν με περίπου 13% οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Για τα υπόλοιπα είδη εργαζομένων τα ποσοστά είναι μονοψήφια.
Ο υπουργός κάλεσε τους εργοδότες να συμπράξουν στο έργο της κυβέρνησης, εφαρμόζοντας και τηρώντας τα αυστηρά μέτρα.
Έτσι, για τους χώρους εργασίας αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
- Υποχρεωτική τηλεργασία στο 40% για τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
- Κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο: προσέλευση σε τρία κύματα (στις 7, 8 και 9 το πρωί) και αποχώρηση σε 4 κύματα (εντός διώρου από τη λήξη εργασίας)
- Σαρωτικοί έλεγχοι σε χώρους εργασίας και κυρώσεις σε εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα στους χώρους εργασίας
- Rapid test σε χώρους εργασίας και συναθροίσεων
Τέλος, αποφασίστηκε η διαμονή σε ξενοδοχεία καραντίνας για τα ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα μεταξύ ευάλωτων ομάδων (πρόσφυγες κτλ).
Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για Αττική και ηλικιωμένους
Αυξητική τάση με επίκεντρο της Αττική παρουσιάζει η εξάπλωση της πανδημίας στην Ελλάδα όπως επισήμανε στην ενημέρωση για την Covid-19 o επίκουρος καθηγητής του τμήματος Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.
Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.
Επανέλαβε ότι οι ηλικιωμένοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενισχύονται οι συστάσεις σε όσους είναι πάνω από 65 ετών και τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης της μάσκας.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανάφερε: «Πρέπει να αποφύγουν οι άνω των 65 ετών τις μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό. Τόνισε ότι καταγράφονται τάσεις υπέρβασης από την προηγούμενη εβδομάδα και διπλασιασμός στην Αττική, στοιχεία που ανησυχούν, αλλά και πιέζουν το σύστημα Υγείας.
- Οι ειδικοί μίλησαν: Έξι συμβουλές για τη μοναξιά των γιορτών
- Καταστήματα: Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά – Ποιες ώρες λειτουργεί η αγορά
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;