Θέλουν να κάνουν την Αμμόχωστο… Λας Βέγκας
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται η Αγκυρα
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Για την Κύπρο, τίποτα δεν άλλαξε με την τουρκική επιθετικότητα. Ούτε αποκλιμάκωση υπήρξε, ούτε μείωση των εντάσεων ή των απειλών. Αντιθέτως το τουρκικό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», με τις τουρκικές φρεγάτες να το συνοδεύουν, εξακολουθεί να παραμένει, τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο, στην κυπριακή ΑΟΖ και η Αγκυρα να απειλεί όχι μόνον να εποικίσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αλλά και να τη μετατρέψει σε οικονομική τουριστική ζώνη, κάτι σαν… Λας Βέγκας της Μεσογείου, υπό τη σκέπη της τουρκικής κυβέρνησης. Το θέμα είναι εξαιρετικό σοβαρό, καθότι όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μετά τις ψευδοεκλογές στο ψευδοκράτος οι Τούρκοι θα εποικίσουν την Αμμόχωστο. Είναι πλέον σαφές ότι οι σχεδιασμοί της Αγκυρας εντάσσονται στον μεγάλο στόχο του πλήρους ελέγχου του νησιού και της περιοχής εν γένει.
Απανωτές είναι οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στη Λευκωσία υπό τον Νίκο Αναστασιάδη για το θέμα της Αμμοχώστου, η οποία, να σημειωθεί, προστατεύεται από ψηφίσματα του ΟΗΕ από το 1984, σύμφωνα με τα οποία η πόλη μπορεί να εποικιστεί μόνον από τους εκδιωχθέντες κατοίκους της. Αλλά πότε η Τουρκία σεβάστηκε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ; Η Λευκωσία θέτει συνεχώς το ζήτημα της Αμμοχώστου σε όλα τα διεθνή φόρα. Ηταν το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο κατά την επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ. Πομπέο στην Κύπρο, βρισκόταν στην ατζέντα στη συνάντηση στην Κορσική της MED7, θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Η εισβολή
Η Αμμόχωστος μπήκε στο στόχαστρο των Τούρκων κατά τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τον Αύγουστο του 1974. Μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες πόλεις της Μεσογείου. Οι Τούρκοι τη βομβάρδισαν ανηλεώς.
Μετά από 46 χρόνια η Αγκυρα θέλει την Αμμόχωστο, πιστεύοντας ότι με τη μετατροπή της σε πόλη ελεύθερου εμπορίου και υψηλού τουριστικού προορισμού θα της επιφέρει οικονομικά οφέλη στην ήδη προβληματική οικονομία της. Τώρα αναζητεί και νομικούς τρόπους για να προχωρήσει βαθμηδόν στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Το ότι προχωρά βήμα προς βήμα στον εποικισμό, συνάγεται και από τις συζητήσεις που έγιναν κατά κύριο λόγο με την ηγεσία του ψευδοκράτους από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και αυτό που περιμένουν για να ανοίξει η Αμμόχωστος είναι η ολοκλήρωση της απογραφής των περιουσιών της περίκλειστης και πολύπαθης πόλης. Προκύπτει ακόμα από τις κινήσεις του τουρκικού στόλου. Οι φρεγάτες που συνοδεύουν το Barbaros και το Γιαβούζ περνούν πολύ κοντά από τα παράλια της Αμμοχώστου και οι κυβερνήτες των φρεγατών βγάζουν στο κατάστρωμα τους τούρκους ναύτες και τους αναγκάζουν να χαιρετούν με τα καπέλα τους μια πόλη… φάντασμα. Προηγήθηκαν οι χωριστές επισκέψεις στην πόλη από τους υπουργούς Εξωτερικών, Αμυνας και Δικαιοσύνης της Τουρκίας. Η Αγκυρα έχει επιστρατεύσει δεκάδες νομικούς και αναζητεί νομικά επιχειρήματα για να προχωρήσει στον εποικισμό, ότι δηλαδή παλαιότερα η περιοχή είναι ιδιοκτησία του «ΕΒΚΑΦ», ενώ για να αξιοποιηθούν οι περιουσίες θα πρέπει να αποχαρακτηριστεί η περιοχή από στρατιωτική. Γιατί μόνον οι απειλές δεν επαρκούν.
Τα καζίνα
Στόχος τους είναι βγάλουν λεφτά από την Αμμόχωστο και να την προσαρτήσουν στο ψευδοκράτος. Οπως αναφέρουν στη Λευκωσία, οι Τούρκοι επιχειρούν να δημιουργήσουν μια σύγχρονη πόλη, βόρεια του λιμανιού, στο τρίγωνο λιμάνι, Σαλαμίνα (όπου εκεί υπάρχει το αρχαίο θέατρο), Απόστολος Βαρνάρας με παράλληλα απομάκρυνση του στρατοπέδου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που βρίσκεται εκεί προκειμένου να προφυλάξει την Αμμόχωστο από τον εποικισμό. Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται ακόμα η κατεδάφιση των βομβαρδισμένων κτιρίων και η ανακατασκευή του λιμανιού για αποκλειστική φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων. Ετσι τη μεσαιωνική πόλη σκοπεύουν να τη μετατρέψουν σε τουριστική ατραξιόν, θα οικοδομήσουν σε αυτήν ουρανοξύστες με ένα νέο πολεοδομικό σχεδιασμό και θα δημιουργήσουν καζίνα. Αλλωστε τα καζίνα λειτουργούν κατά δεκάδες στα Κατεχόμενα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις