Μετά το τηλεφώνημα στον Ερντογάν, η Μέρκελ θα μιλήσει σήμερα με τον Μητσοτάκη
Νέα επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Νέα επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Η διαμεσολάβηση της Μέρκελ
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το πλαίσιο της συζήτησης θα αφορά κυρίως το προσφυγικό.
«Ο Πρωθυπουργός μιλάει συχνά με όλους τους εμπλεκόμενους. Με την Καγκελάριο Μέρκελ, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το διάστημα, έχει συχνές επαφές. Θα έχει επικοινωνία και σήμερα το μεσημέρι με την κυρία Μέρκελ και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το προσφυγικό. Έχει συνεχείς επικοινωνίες για όλα τα θέματα, όσο πλησιάζουμε προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν οι συνολικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία» σημείωσε ο κ. Πέτσας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα αυτή επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με την Γερμανίδα Καγκελάριο έρχεται αμέσως μετά την επικοινωνία που είχε προχθές η κα Μέρκελ με τον Ταγίπ Ερντογάν και ενώ όπως όλα δείχνουν οι σύμβουλοι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου στρώνουν το τραπέζι του διαλόγου.
Άλλωστε και η Γερμανία και ιδίως η κα Μέρκελ έχουν στείλει το σήμα ότι θα επιμείνουν στην «διαμεσολαβητική προσπάθεια» για την επανέναρξη του διμερούς απευθείας διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό άλλωστε ήταν και το μήνυμα που έστειλε επί της ουσίας χτες ο Γερμανός πρέσβης κ. Ράιχελ μιλώντας στην ελληνική Βουλή.
Σε φάση συζήτησης μεταξύ συμβούλων
Σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο κ. Πέτσας μιλώντας νωρίτερα στο Open, τόνιζε ότι «ο Πρωθυπουργός, μιλώντας προχθές στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των συμβούλων του Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου. Επομένως, είμαστε σε αυτήν τη φάση των συζητήσεων, οι οποίες είναι καλό να γίνονται -ιδίως τώρα που έχει δείξει η Τουρκία κάποια έμπρακτα σημάδια αποκλιμάκωσης- προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών.
Ελπίζουμε να μην είναι προσχηματική αυτή η αποκλιμάκωση και να προχωρήσουμε στις διερευνητικές επαφές. Έχουμε πει ότι επιθυμούμε να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών από εκεί που κόπηκε τον Μάρτιο του 2016».
Πρόσθεσε δε ότι «από την διαδικασία του Βερολίνου, από τη συνάντηση Καλίν, Σουρανή, Χέκερ, αυτό το οποίο συζητούσαμε είναι πώς θα ξεμπλοκάρει η διαδικασία των διερευνητικών επαφών. Είναι ένα βήμα πολύ σημαντικό να ξέρουμε πως θα προχωρήσουμε. Και αυτό γιατί θα είναι πισωγύρισμα αν ξεκινήσουν χωρίς σωστή προετοιμασία και μετά διακοπούν. Είναι γνωστή η θέση μας. Δεν συζητούμε τίποτα άλλο».
Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες…
Για ενδεχόμενη επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν πρέπει να είναι είδηση μια επικοινωνία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρξει επικοινωνία, αλλά αν τηρούνται οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός. Εμπιστοσύνη και επαρκής, σωστή προετοιμασία.
Είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι είμαστε σήμερα έτοιμοι να γίνει μια τέτοια επικοινωνία. Θα το δούμε στις επόμενες ημέρες, στις επόμενες εβδομάδες».
Μακάρι να μην ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις
Σε ότι αφορά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Σεπτεμβρίου ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «η ανησυχία μήπως η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας είναι προσχηματική ενόψει του Συμβουλίου υπάρχει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές χώρες» και πρόσθεσε:
«Ο κατάλογος των κυρώσεων που έχει υιοθετηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο τέλος Αυγούστου θα υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το θέμα είναι πότε θα εφαρμόζεται, ποιο θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν όλες ή κάποιες από τις κυρώσεις.
Μακάρι να μην φτάσουμε ποτέ στην ενεργοποίηση. Πρέπει όμως να υπάρχει μία αξιόπιστη απειλή. Αν είναι προσχηματικό αυτό το οποίο κάνει η Τουρκία τις τελευταίες 10-15 μέρες τότε οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά τη λήξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα πρέπει να οδηγεί σε κάποιας μορφής ενεργοποίηση των κυρώσεων.
Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες έχουν καταλάβει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει στο τραπέζι το πλαίσιο των κυρώσεων, ώστε να αναγκάζει την Τουρκία, -η οποία αντιμετωπίζει και προβλήματα στην οικονομία- να δει ότι το συμφέρον της είναι επιτέλους να προχωρήσουμε σε μία ειρηνική διευθέτηση και όχι σε ρητορικές απειλές ή σε κλιμακούμενες ενέργειες».
- Ώρα δράσης: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να μην (ξανά)χαθεί στη μετάφραση και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποδείξει ότι αντέχει
- Τα ζώδια σήμερα: Αστρολογία ώρα μηδέν
- «17 Κλωστές» στο MEGA: Καταδικασμένη η προσπάθεια του Καστελάνη για νέα αρχή
- Νέο Ηράκλειο: Σχολεία υπό κατάρρευση – Πέφτουν σοβάδες μέσα στις τάξεις
- Μαρία Σολωμου: «Άφησα το σπίτι μου για να μείνει ο γιος μου, ο Μάριος και η οικογένεια του»
- Μπέρνι Σάντερς: Στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ο γερουσιαστής